TESSLA Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Dupa realizarea mai multor lame de cutit si calirea lor intr-o forja clasica, mi-am dat seama ca ar fi foarte util un cuptor electric pentru tratamente termice. Am procurat material si am trecut la treaba. Elementele de incalzire sunt doua rezistente pe support ceramic, confectionate de mine. Firul este kanthal cu grosimea de 1,5 mm. Kanthalul era initial sub forma de colac si a fost bobinat pe o bara filetata de 12mm diametru, pentru a forma "spirele", iar rezistenta spiralata rezultata a fost bobinata pe doua tuburi ceramice cu un diametru exterior de 30 mm. Cele doua rezistente inseriate insumeaza o putere de 2700 W - 2800 W, in functie de ce tensiune am la prize. Rezistentele sunt sustinute de bare rotunde din inox refractar. In aer liber rezistentele nici macar nu se inrosesc vizibil, ziua, dupa cum se poate vedea in poze. Izolatia cuptorului este realizata din placi de fibra ceramica, astfel ca peretii laterali si "plafonul" au grosimea de 5 cm. Baza cuptorului are grosimea tot de 5 cm plus 6,5 cm reprezentand caramida refractara pentru "vatra" cuptorului. Caramida de pe vatra cuptorului rezista la 1400 de grade Celsius iar fibra ceramica la 1200 grade. Dupa cum se poate vedea din poze cadrul e realizat din fier cornier iar invelisul exterior din tabla cu grosimea de 1 mm. Dupa asamblarea finala, interiorul cuptorului si al usii a fost impregnate cu un intaritor de suprafata. Altfel, fibra ceramica devine friabila din cauza temperaturilor mari. Temperatura din interior este controlata electronic cu un termocuplu de tip K si al un controller de temperatura de tip PID. Conexiunile electrice intre rezistente si SSR (releu static) sunt realizate cu fir cu izolatie siliconica rezistenta la temperatura. Dupa 25 de minute cuptorul ajunge la 800 si ceva de grade iar in vreo 35 - 40 minute ajunge la 1000 de grade. In pozele de mai jos cu verde e temperatura setata iar cu rosu e temperatura din interior. Dimensiunile exterioare ale cuptorului sunt 30 x 48 x 35 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ion_Bumbu Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Fain, fain! 1100C?Doar nu faci lame din HSS... Sa`l folosesti sanatos! Fata de forja sau unul pe gaz o sa apara o oxidare suplimentara la suprafata semifabricatului din cauza oxigenului din aer. Grig Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TESSLA Posted March 2, 2016 Author Share Posted March 2, 2016 Multumesc! Da, eram in probe. Oricum otelul carbon simplu se caleste la temperaturi un pic mai joase iar inoxurile pe la o mie si ceva. In viitorul apropiat o sa fac câteva cutite din UHB20C si din RWL34. Cat despre oxidare, asa este, apare. Exista si folie protectoare împotriva oxidarii dar pentru mine nu reprezintă ăsta un impediment. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spark Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 pentru prima data vad un cuptor de 1000 grade_____made home cam la aceeasi marime , acum 10 ani o vecina a cumparat unul din suedia pentru , brose , martisoare si altele din ceramica , se putea seta pina la 1150 grade in prima jumatate de ora si 1200 era maxim__ unde ai gasit fibra ceramica asa de groasa cred ca e de 2,5cmm sau 3cm_____super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TESSLA Posted March 2, 2016 Author Share Posted March 2, 2016 Am luat de la o firma din București. Tot de acolo am luat si kanthalul, inoxul refractar si solutia de întărit suprafata fibrei etc. Am vorbit cu un domn inginer foarte de treaba care m-a consiliat pana când am ales materialele optime pentru realizare cuptorului, dupa care dansul mi le-a trimis prin curier. Fibra ceramica are într-adevăr grosimea de 2,5 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spark Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 adevarul este ca am fost si eu interesat pentru ca vroiam sa construiesc corpuri ceramice pentru letcon 220v cu termocuplu , dar nu am putut aranja cu spatiul de inchiriat toata consideratiunea pentru proiect__pare simplu dar trebuie o gramada de cunostinte inainte de asamblare termometrul a venit cu tot cu termocupla ???????_eram interesat de una care functioneaza pina la 1200 grade_ am cumparat una cu tija pina la 400 grade dar masoara aiurea sa fii iubit @tessla___ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TESSLA Posted March 3, 2016 Author Share Posted March 3, 2016 Controlerul si termocuplul sunt cumpărate de la acelasi om dar ele se pot achizitiona separat. Sonda ar trebui sa reziste pana la 1250 de grade. Pana acuma văd ca a supravietuit.Multumesc asemenea! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alin 105 Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Super faina realizarea , cele 1000 de grade obtinute insemna clar un succes.Eu m-am chinuit cu un proiect de cuptor pe gaz pt topire aluminiu.Foarte greu ajungea la 600 grd ,cu un consum impresionant de butan....in momentul de fata zace abandonat in afara atelierului, semidaramat ( a crapat in toate felurile). Crezi ca s-ar putea construi un cuptor care sa mearga pana la 1200 de grd?Alimentat tot la reteaua casnica? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flomar60 Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Un proiect frumos si functional!...Timp,nervi si bani cheltuiti....dar a meritat! Felicitari, sa-l folositi sanatos! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TESSLA Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 Multumesc frumos pentru aprecieri. Referitor la ce intreba colegul Alin, eu cred ca se poate. Cu o izolatie corespunzatoare si khantal din categoria potrivita cred ca e posibil. Putere necesara se calculeaza in functie de volumul interior. La unele cuptoare industriale puterea variaza intre 3,5 si 7 KW pentru un picior cub, adica pentru aproximativ 28 de litri. Eu am socotit 5 KW . Deci, daca nu e foarte mare cuptorul, se poate alimenta din reteaua casnica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vghesm Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Dacă nu-s prea indiscret, cam cât au costat materialele? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TESSLA Posted March 4, 2016 Author Share Posted March 4, 2016 Fibra ceramica, caramizile, inoxul refractar, kanthalul si solutia de întărit suprafata fibrei ceramice, tuburile ceramice au costat 450 lei. Controlerul, sonda si releul static au mai costat 160 lei. Restul materialelor, cornierul, tabla si alte maruntisuri le-am avut eu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest catalins62 Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 Salut, mi-ai putea spune te rog cum se numeste firma de la care ai cumparat materialele ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TESSLA Posted December 24, 2017 Author Share Posted December 24, 2017 Nu ma stiu exact numele firmei, dar am un numar de telefon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dany_cta Posted January 1, 2018 Share Posted January 1, 2018 Super faina realizarea , cele 1000 de grade obtinute insemna clar un succes.Eu m-am chinuit cu un proiect de cuptor pe gaz pt topire aluminiu.Foarte greu ajungea la 600 grd ,cu un consum impresionant de butan....in momentul de fata zace abandonat in afara atelierului, semidaramat ( a crapat in toate felurile). Crezi ca s-ar putea construi un cuptor care sa mearga pana la 1200 de grd?Alimentat tot la reteaua casnica? 1000grade se obtin chiar usor cu gaz fara aer fortat sau oxigen. Daca abia ai reusit 600grade inseamna ca ai avut constructia sau materialele prost alese. Eu am facut o forja izolata cu vata ceramica si am topit si turnat cupru cu gaz. Nu stiu cum se descurca unul electric dar la valorile prezentate aici nu pare prea impresionant. Un simplu arzator pe gaz combinat cu vata ceramica poate sa ajunga la temperaturile respective in cateva minute. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts