Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Technics SA-GX280


Guest koandy1983

Recommended Posts

Guest koandy1983

Salut,

 

Un receiver Technics SA-GX280, conform schemei Transformatorul T751, care este cel de stand-by, ar trebui sa scoata 9.8V AC. Masurat scoate 18.5V AC. Dupa rectificare conform schemei, traseul se duce catre un tranzistor(Q752 - regulator) care pe colector ar trebui sa aiba 8.9V, in urma masuratorii are 25V. La bornele capacitorului C753, are 25V, care ar fi chiar limita maxima a acestuia.

 

Se poate defecta un  transformator astfel incat sa aiba voltajul mai mare decat ar fi trebuit? In cazul meu, chiar dublu?

 

Am atasat si o bucatica din schema. Sper ca e voie.

post-222185-0-49200700-1456862315_thumb.jpg

Link to comment
  • Replies 35
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest koandy1983

Da q752 ar fi trebuit sa reguleze 5v. Nu am masurat pana acolo.Referitor la masuratoarea t751, am masurat 25v la bornele capacitorului c753. Si 18vac la cele doua borne de iesire a trafului t751.Foarte dubios intr-adevar.

Link to comment

Doar daca tu nu masori acea tensiune spre masa corecta.Un trafo scoate o tensiune mai mare prin inseriere de spire in bobinaj.In cazul tau cine le-ar fi adougat?

 

 

Sau prin scurt in primar, am intalnit cateva cazuri, echivalent cu reducerea numarului de spire. Bineinteles trafo se incalzeste in acest caz.

 

@initiator, sigur aparatul masoara bine ? Nu are bateria consumata sau cumva masori curent continuu pe sc ala de alternativ ? Multe chinezarii arata exact dublu in cazul acesta.

Edited by modoran
Link to comment

vezi ca reguleaza cam mult ala al tau si s-ar putea ca dimineata sa ai casa plina :)))))))))))))

Reducerea numarului de spire aproximativ cu jumatate pentru tensiunea masurata de el in secundar ar fi dus la defectarea trafullui prin supraincalzire in 30 de secunde!

Link to comment
Guest koandy1983

Asa a intrebat Andrei si asa am raspuns si eu :) cu regularea asta. Am testat acum aparatul masurand o sursa de calc la 12v si aparatu indica 12.05v. Daca setez aparatul pe ac masoara fix 0v pe circuitul de 12vdc de la sursa. Baterie cred ca mai are desi nu le-am mai schimbat de vreun an. Dar cred ca are indicator pt low battery, ca aparatu nu e chiar chinezarie. E un Maxwell. O fi scurt in primar dar o sa verific maine daca se incalzeste, ca nu l-am atins, ca deh, sa nu ma faca sa rad putin, ca doar e defect, nu e de incredere :)

Link to comment

Poate a fost inlocuit transformatorul original intre timp, dar nu s-a pus tot de 9,8 V...Daca aveti ampliful de nou, ar mai putea fi o greseala facuta din fabrica, respectiv cel care manevra utilajul pentru bobinajul secundarelor, avea setat aparatul pentru numarul de spire aferent transformatoarelor cu primarul de 110V si atunci s-ar explica numarul dublu de spire in secundar (automat tensiune dubla). Sa nu-mi spuneti ca cei de la Technics nu fac greseli. :rade:. Despre faptul ca nu verificau bine amplifurile inainte de a le trimite la vanzare sunt ferm convins.

Edited by marius75
Link to comment
Guest koandy1983

Traful nu pare schimbat. Nu il am de nou. L-am luat defect acum mult timp. A functionat intr-un bar, dupa care proprietarul a vrut sa-l arunce. Eu l-am recuperat din gunoi. Incerc sa-l repar din placere. Daca o sa pot, il pastrez, daca nu asta e. Ontopic acum, traful nu se incalzeste dupa 5 min de stat in priza.Sa nu fie schema buna? Sa fi gresit eu schema?

Link to comment

Asta se poate verifica relativ usor: verifici daca ce este pe placa nume si valoare se potriveste cu ce este in schema nume si valoare. Verifica la cit mai multe componente din zona de interes.

Daca se potrivesc atunci ai sanse mari ca schema sa fie buna.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines