Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
vera

amplificator fara transformator de retea

Recommended Posts

Vreau sa fac un amplificator chitara, fara transformator de retea, pt. tensiunea anodica. Tuburile finale vor fi 4xGU50.M-am gandit la urmatoare schema, pe care o supun dezbaterii (vezi atasamentul):Am optat pt. aceasta schema deoarece:1-elimin transformatorul de retea pt. tensiunea anodica a etajului final, care este mare, greu si scump;2-voi utiliza un transformator de retea de aprox. 100VA, cu izolatie intarita pt. Uf2;3-am preferat alimentarea releelor R1 si R2 in cc, deoarece in caz lipsa/intrerupere P (nul de protectie), R1 si R2 nu vor actiona (D1 si D2 in antifaza);4-daca faza este la F, actioneaza releul R1;5-daca faza este la N, actioneaza releul R2;6-Tr 2 este bobinat in galeti, materialul (sticlotextolit) carcasei avand grosimea de 1,5 mm;7-Tr 3 este bobinat in galeti, materialul carcasei (sticlotextolit) avand grosimea de 1,5 mm;8-toate miezurile transformatoarelor, carcasa, preamplificatorul si blocul trafo/redresor sunt conectate la nulul de protectie.9-in lipsa nulului de protectie amplificatorul nu functioneaza.Astept idei mai bune, critici si atat.Multumesc

post-218749-0-45202000-1456852657_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Da, poate functiona acest sistem doar daca circuitul electric nu este prevazut cu siguranta de protectie de tip "salva vita" care sesizeaza curentul pe circuitul de pamintare de acea este putin probabil sa realizati asa ceva

Link to post
Share on other sites

Din cite stiu eu este interzis sa se discute despre asa ceva pe un forum public.

Pina si pe Diyaudio este interzis si acolo poti primi si ban pt astfel de discutii.

 

Mai mult, pe schema postata, nu ai figurat toate izolarile necesare.

Link to post
Share on other sites

@popa marius, siguranta diferentiala de 10 mA, poate fi pacalita, daca bobina releului consuma sub ac. curent. Am releu care consuma 10 mA. Voi cauta unul cu consum mai mic (in jur de 5 mA)[email protected], nu stiam ca este interzis ac. subiect. Daca este asa, rog sa se inchida.Apropo, pe Diyaudio este interzis sa discuti despre telefoanele mobile, care prajesc creierii (cancer)?Nu am figurat izolarile, deoarece discutam in principiu.

Link to post
Share on other sites

@popa marius, siguranta diferentiala de 10 mA, poate fi pacalita, daca bobina releului consuma sub ac. curent. Am releu care consuma 10 mA. Voi cauta unul cu consum mai mic (in jur de 5 mA).

@sesebe, nu stiam ca este interzis ac. subiect. Daca este asa, rog sa se inchida.

Apropo, pe Diyaudio este interzis sa discuti despre telefoanele mobile, care prajesc creierii (cancer)?

Nu am figurat izolarile, deoarece discutam in principiu.

 

Nu inteleg ironia.

 

Legat de "proiectul tau" ar fi suficient intr-o prima faza sa specifici ca este obligatoriu sa se foloseasca, pt teste cel putin, un transformator de separate.

Link to post
Share on other sites

Pt. teste, se pot uni, nulul cu nulul de protectie si ai +/-300V, tensiuni existente in majoritatea aparatelor de uz casnic.In transformatoare, infasurarile care au legatura cu etajul defazor+final, sunt intre ecrane duse la nulul de protectie, si au izolatie intarita. Tolele lor sunt duse la nulul de protectie.Etajul redresor+defazor+final au toate componentele pe o placa de cablaj imprimat, care este izolata de sasiu. Soclurile pt. ac. tuburi, sunt montate direct pe sasiu (care este cuplat la nulul de protectie).

Edited by vera
Link to post
Share on other sites
Guest AC DC_176072

N-am sa inteleg niciodata utilitatea transformatorului de separare galvanica dintre 230v si 230v. Poate nu-mi dau seama de anumite aspecte ce tin de siguranta in exploatare.

In fine,fiecare cu pasarica lui.

Link to post
Share on other sites

De obicei se presupune ca atingi numai un fir (peste 95% din cazuri).

 

Fara transformator te curentezi grav (fir de 230V, nu?)

Cu transformator nu simti nimic.

 

Daca atingi 2 fire simultan ...nu prea mai conteaza asa de tare traful.

Link to post
Share on other sites
Guest AC DC_176072

 

 

Fara transformator te curentezi grav (fir de 230V, nu?)

Cu transformator nu simti nimic.

 

Ok. Slabe sanse sa atingi ambele fire de la traf. 

Dar in continuarea circuitului tot ai sanse sa te bucuri de binefacerile retelei redresate.

Edited by AC DC_176072
Link to post
Share on other sites

Ok. Slabe sanse sa atingi ambele fire de la traf. 

Dar in continuarea circuitului tot ai sanse sa te bucuri de binefacerile retelei redresate.

 

Nu stiu daca inteleg DAR, daca ai un transformator de separare, oriunde ai ainge circuitul de dupa transformator, intr-un singur punct, nu te vei curenta cu conditia ca transformatorul sa aiba o rezistenta de izolare foarte buna (cerinta obligatorie la un traf de separare), valabil pina incepi sa te apropii de 500-800V cind incepe sa apara efectul corona sau descarcare.

Link to post
Share on other sites

Diferentialele pot fi pacalite de

 https://www.reichelt.de/Glimmlaempchen/L-2113/3/index.html?&ACTION=3&LA=2&ARTICLE=46088&GROUPID=3053&artnr=L+2113

combinate cu 

https://www.reichelt.de/Fotodioden-etc-/SFH-309/3/index.html?&ACTION=3&LA=2&ARTICLE=65221&GROUPID=3045&artnr=SFH+309

Important e ca PE ( impamantarea) sa fie legata la carcasa, atingerea componentelor aflate sub tensiune oricum se face pe cont propriu si se considera cunoscute normele de protectie impotriva pericolului de electrocutare.

Pt incepatori se recomanda http://www.echipamenteprotectieonline.ro/images/484.jpg eventual si http://safetyplus.ro/images/stories/virtuemart/category/resized/cizme_eurofort_202x296.jpg.

 

Link to post
Share on other sites

Ac. alimentator poate furniza +300 si +600, deci se pot utiliza o gama mare de tuburi (nu neaparat GU 50).In lume, s-au fabricat milioane de aparate (TV si RR), cu alimentare direct din retea si nu am auzit pe nimeni, ca ar fi dat coltul cineva din ac. [email protected] doktor primele 2 linkuri nu le pot deschide (nu stiu o boaba nemteste). La al treilea, eu as prefera culoarea rosie-ce ziceti? Cu al 4-lea, perfect de acord.PS-am deschis primele 2 linkuri. Metoda sugerata de dvs. este mai eleganta, dar necesita electronica. Daca nu gasesc relee corespunzatoare, voi apela la ac. varianta.

Edited by vera
Link to post
Share on other sites

  Daca se va utiliza un transformator separator 230V~/230V~,inseamna ca problema transformatorului de alimentare la care ar fi vrut sa renunte colegul @vera nu va fi rezolvata si banuiti care-i cauza : un traf separator este ceva mai mare si mai greu decat un traf pe care ar trebui sa-l foloseasca pentru tensiunea anodica.

  Intr-adevar,mai ales pentru un amplificator de chitara poate fi el si cu EL34 (tuburi consacrate pentru astfel de amplificatoare),alimentat fara separare galvanica va reprezenta un adevarat risc pentru un "cantacios" la chitara,ganditi-va ce se va intampla daca "cantaciosul" are chitara in mana si cu gura atinge un microfon (cu fir) ce utilizeaza un alt amplificator,sau atinge un alt "cantacios" de pe scena ce are chitara intr-un alt amplificator si cum amplificatoarele de chitara manufacturate in garaj nu prea respecta normele de protectie la electrocutare,va dati seama ce se poate intampla ?!

  Pe vremea cand cochetam si eu cu zdranganitul la chitara,am avut o astfel de faza intr-o trupa la un concurs in Ploiesti cand doi chitaristi s-au atins intre ei avand chitarile din doua amplificatoare diferite,amplificatoare ce nu erau facute DIY dar erau alimentate din doua prize diferite.Momentul respectiv nu a fost fatal,insa foarte neplacut....Mentionez ca totul s-a produs din cauza diferentelor de potential ale capacitatilor de izolatie primar/secundar din trafurile de alimentare...

 

Colegul @vera se pare ca are multa experienta in domeniu,se prea poate ca d-lui sa stie ce spune si ce face,asa ca ar trebui sa lasam acest proiect sa-si urmeze cursul,iar ca o parere personala nu vad de ce nu am alimenta doar partea de tensiune anodica dintr-o sursa in comutatie (?!),mai ales ca este vorba de un amplificator de chitara,adica ceva fara pretentii audiofile cu toate ca un amplificator de chitara bun/foarte bun nu-i chiar asa de usor de realizat si va spun in cunostinta de cauza !!!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines