Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
dem3ntor

idei pentru circuite in apatament 3 cam

Recommended Posts

salut

va cer parerea in proiectarea unei instalatii electrice la un apartament cu 3 camere, 2 bai, 2 debarale, un balcon, hol in forma de 'L'

cate circuite de iluminat si de prize s-ar preta?

Multumesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut. N-ai precizat daca apartamentul are si bucatarie (presupun ca da). Dupa mine, instalatia ar trebui sa arate cam asa

-cate un circuit de prize separat pentru fiecare camera de locuit, precum si pentru bucatarie. Recomand montarea cate unei prize si pe holuri, conectata in circuitul de prize al celei mai apropiate camere.

-circuite de prize separate (dedicate) pentru fiecare dintre consumatorii mari, cum ar fi masina de spalat rufe/vase, boiler electric, aer conditionat, cuptor electric, s.a.m.d. La categoria circuit separat as baga si centrala pe gaz (daca exista) care, chiar daca are o putere electrica infima (sub 200W), este bine sa aiba circuitul ei.

-doua circuite de iluminat- unul pentru cele 3 camere de locuit, iar cel de-al doilea pentru restul incaperilor.

Asta e partea de configurare a circuitelor.

Acum, referitor la datele circuitelor

- obligatoriu impamantare pe toate circuitele (inclusiv la iluminat)

- sectiunile conductoarelor- 1,5 mmp la iluminat si 2,5 mmp la TOATE circuitele de prize (cupru, bineinteles).

- protectiile circuitelor- 16A la prizele de utilizare generala, 10A la masini de spalat, boilere, aere conditionate, maxim 6A la iluminat, 2A la centrala termica pe gaz, iar la cuptor electric, se dimensioneaza in functie de puterea acestuia. In cazul in care aceasta putere este peste 3 KW, distributia la acest circuit se va realiza cu conductoare cu sectiune mai mare (min. 4 mmp) si circuitul se va proteja cu disjunctor mai mare de 16A (20A sau mai mare, in functie de puterea cuptorului).

Protectia diferentiala este obligatorie pe toate circuitele.

Edited by flomelomanul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cumva e o inversare la prizele ''generale,, cu cele pentru aparate cu consum mai mare ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu, pentru ca toate aparatele pe care le-am mentionat (mai putin cuptorul electric) au puteri nominale sub 2 KW. Ca un exemplu personal, masina mea de spalat rufe absoarbe, la mers de plina sarcina, un curent de 8,86 A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Colegul flomelomanul a scris bine lucrurile generale. Pentru a alege tipul sigurantei / sigurantelor diferentiale poate te-ar interesa si discutia din urmatorul topic, pentru a afla ce tipuri de sigurante mai exista in afara de cele care sunt tot timpul in magazine pe stoc: http://www.elforum.info/topic/112066-tablou-electric/

 

Avand in vedere ca innoiesti instalatia electrica, recomand sa cumperi sigurante, prize si intrerupatoare de calitate. Multi se uita tot timpul la produsele mai ieftine, in ciuda faptului ca produsele calitative nu sunt cu mult mai scumpe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dar pentru trasee?

voi taia canale cu o masina de slituit, dar nu stiu daca este ok sa ingrop cablu cyy direct in tencuiala, sau trebuie sa folosesc si tub flexibil sau teava.

Multumesc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu zic să folositi un tub.Totuși am văzut cabluri CYY ingropate direct.Dar atunci ce facem?In anul 2016,ne întoarcem iar la metode "gen intenco"? Mai bine decât să tăiati canale in pereti(se face un praf...)mai bine se incerca ascunderea noii instalatii prin tavane false,scafe,etc.Cel putin la mine acasă,așa am făcut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai, manopera cu aceste scafe + ca nu prea-mi plac, tot acolo iese...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Depinde cum esti "obisnuit"; in tubul rigid e mai usor de tras cablurile, flexibilul poate avea un traseu ceva mai sinuos,

adica mai usor de ingropat. In orice caz, pentru usurinta de lucru e recomandat sa nu ocupati cu cabluri decat 1/3 pana

la maximorun 1/2 din sectiunea golului in tub.

 

Referitor la numarul de circuite: sigur ca e mai "profi" sa aveti un tablou cu 100 de disjunctoare, insa personal cred ca nu

e justificat intr-un apartament de 3 camere. Functional, 2 circuite de iluminat (pentru care nu gasesc rostul impamantarii!)

in ideea ca daca sare siguranta cand se arde vreun bec, sa nu ramaneti pe intuneric, sa fie mai usor de remediat.

Pentru prize, tot 2 zone: prizele din camere (unde presupun ca nu aveti nici consumatori gen calorifer electric, nici echipamente

gen server care trebuie sa fie alimentat non-stop), toate pe un disjunctor de 16A (nici aici nu gasesc utilitate reala pentru

impamantare) si o zona "speciala" unde pot fi mai multe circuite; aceste pot fi grupate gen consumatori de putere mare

(cuptor electric, plita cu inductie sau cu rezistente, consumatori putere medie (si/sau impuls): climatizoare peste 1kw,

masini de spalat cu incalzire (rufe-vase), unele unitati frigorifice (mari), zone umede/cu expunere (bai, tocatoare de chiuveta

alte dispozitive mai expuse gen ibric cu incalzire electrica).

 

Succes

Share this post


Link to post
Share on other sites

@blazeu

Daca vrei sa gasesti "rostul impamantarii", te invit sa studiezi temeinic Normativul I7-2011. De fapt, cred ca ar fi trebuit sa faci asta inainte de a posta mesajul de mai sus. Eu cred ca colegul dem3ntor are nevoie de sfaturi corecte despre cum sa-si realizeze instalatia electrica, nu de opinii de genul "eu cred ca..." sau "eu gasesc ca..."

 

@dem3ntor

Cablul CYY-F este admis pentru pozare directa in slituri, caz in care recomand ca aceste slituri sa fie astupate cu ipsos, care este un material neutru, si nu cu tencuieli, mortare sau adezivi pe baza de ciment. Am avut clienti care mi-au cerut expres acest lucru si pretul total al lucrarii a iesit ceva mai mic, intrucat 1m de cablu CYY-F este mai ieftin decat 3 m de conductor de aceeasi sectiune + 1 m de tub riflat de calitate. Totusi eu nu recomand acest mod de executie a distributiei (care, de altfel, este corect dpdpv tehnic), din cauza faptului ca se pierde posibilitatea accesului ulterior la conductoare. Pe de alta parte, nu trebuie sa cadem nici in extrema cealalta, adica sa facem un "fetis" din posibilitatea accesului la conductoare. Pana la urma, partile vulnerabile ale instalatiei sunt totdeauna protectiile (daca nu sunt dimensionate pe baza unui breviar de calcul riguros) si punctele de conexiuni. Aici este OBLIGATORIU sa avem acces oricand. Daca, suplimentar cu aceste cerinte, la executia instalatiei se fac fotografii foarte detaliate cu lucrarile care urmeaza sa devina ascunse, posibilitatea afectarii ulterioare a traseelor electrice, de exemplu prin inteparea lor accidentala cu burghie, cuie, etc., se reduce considerabil.

Daca mergi pe varianta cu conductoare, iti recomand cu caldura sa utilizezi conductoare flexibile, deoarece sunt mult mai usor de manipulat, atat la tragerea in tuburi, cat si la asezarea in doze si tablou.

Share this post


Link to post
Share on other sites

TOATE corporile de iluminat,care au parți metalice,existente in prezent în comerț,au bornă(șurub)specială pentru conectarea la pământ,marcată cu simbolul caracteristic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domnule Flo-melomanul,

Normativul e facut pentru a acoperi tampeniile doreilor de pe santier.

Cum naiba au supravietuit sute de milioane de indivizi cu iluminatul fara impamantare pana acum si brusc,

nu se mai poate???

De ce nu ati "iesit la rampa" sa-i recomandati colegului minunatul normativ pana acum?

 

Hai sa nu mai folosim energia electrica, ca e periculoasa si ne putem electrocuta mortal....

 

Dl Tabacaru,

Corpurile de iluminat metalice borna de impamantare; ce facem cu cele care sunt facute din plastic????

Cred ca solutia de mai sus ar rezolva si aceasta problema!

 

Teoria ca teoria, practica insa....ii oamoara numai pe unii....

 

PS Si m-am abtinut sa atac ultimul fetish la moda: "diferentiale pe TOATE circuitele"....

Doar nu sunt banii Dv. nu-i asa?

Edited by blazeu

Share this post


Link to post
Share on other sites

in cazul circuitelor de iluminat voi folosi cablu cyy 2x1,5, deci nu voi folosi impamantare, cu toate ca normativul scrie ce scrie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

[...] PS Si m-am abtinut sa atac ultimul fetish la moda: "diferentiale pe TOATE circuitele"....

Doar nu sunt banii Dv. nu-i asa?

 

Fiecare poate sa decida pentru el daca vrea sa monteze diferentiale pe toate circuitele sau doar o diferentiala generala. Eu la mine am montat sigurante diferentiale separate pe toate circuite si pana acum nu am avut probleme. Daca la cineva se monteaza o diferentiala generala pentru toata casa si daca datorita aparatelor folosite ii sare siguranta respectiva zilnic, atunci ala ce o sa faca? Fiecare poate sa decida pentru el ce si cum vrea sa faca, decizia trebuie luata si in functie de aparatele folosite. Intr-o casa noua unde toate aparatele electrocasnice sunt noi, acolo ar merge si o diferentiala generala, aparatele noi fiind bine izolate. Dar daca cineva utilizeaza mai multe aparate electrocasnice vechi (masina de spalat, frigider, etc.) acolo se poate aduna curentul rezidual de la aparatele folosite si poate sa treaca rapid de 30 mA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines