Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa nestabilizata cu tensiune variabila


Postări Recomandate

Si ce treaba ai cu lipsa izolatiei galvanice la autotraf devreme ce cu el alimentezi un traf de retea normal?

 

are, că n-are rost. :)

 

pe vremea Împuşcatului aveam la depou, mai târziu la district (alt exemplar) un alimentator de genul celui pe care-l vrea Dudişcă.

la ora aia nu existau restricţii în ce priveşte dotarea cfr, mai ales când era vorba de sectoarele ce ţineau de siguranţa circulaţiei (după aia, totul s-a transformat într-un kkt cu pene, dar asta e altă discuţie), iar alea erau făcute fără nici un fel de autotransformator.aveam şi aşa ceva, (autotransformatoare) dar alea nu se foloseau la aparatura "normală", ci doar la aia "de cale", care chiar se alimenta cu tensiuni alternative gen 75, 95 sau 110, 220 volţi, şi uneori ele mai erau şi filtrate. n-am lucrat la scb, însă pe locomotive erau destule "chestii" care lucrau în tandem cu inductanţe puse pe lângă cale, şi astea erau alimentate pe linii lungi cu tensiune alternativă. alea sunt acum amintire, s-a trecut deja la curenţi purtători, şi la pachete de date codate în curent, deh, şi nu mai sunt foarte necesare tensiunile alea, aşa că nu cred c-a mai văzut cineva aşa ceva în ultimii 10-15 ani...

 

n-are nici un sens să te apuci să faci sau să rebobinezi un autotransformator, apoi să cuplezi la el un transformator normal, ca să... ce, să obţii o măgăoaie de peste 100 de kile, care să stea mai tot timpul caldă, chiar şi fără sarcină?

 

în plus, nu e vorba de ce vrem noi aici, e vorba de ce vrea el: dacă-i arde să se scarpine cu dreapta la urechea stângă cu microcontrollere, treaba lui.

dacă vouă vă arde să vă scarpinaţi cu dreapta la urechea stângă folosind autotransformatoare, din nou e ok, e dorinţa voastră, n-am nici o problemă cu asta.

 

dar dacă aş avea nevoie pentru mine de aşa ceva, aş apela la 2 sau 3 trafuri cu secundare multiple, fiecare calculate pentru o plajă anume de perechi curent/tensiune.

n-are absolut nici un rost să mă chinui să scot un "jack of all trades" care aproape sigur o să meargă prost în toată plaja pe care o vreau.

 

 

apropo, Dudi, dacă te decizi să mergi pe mâna mea, şi faci treaba cu secundare comutabile, şi nu găseşti comutatoare duble cu multe poziţii, de curent mare, încearcă să mergi pe "moda veche", cu mufe banană şi jackuri. o să fie chiar mai bine, pentru că va trebui să te uiţi cu atenţie ce jack pui în ce mufă, şi mai scad şansele să "dai" cu 2x60 de volţi într-un montaj de 2x12 :)

Link spre comentariu

Sa pui si poze si dimensiuni masurate si apoi si cit de greu este.

 

PS: daca vrei sa o faci complicata macar fa-o complicata pina la capat.

Fa un invertor pure sine la care sa ai tensiunea de alimentare a puntii de conversie in sinus variabila continu si apoi cu iesirea acestui invertor alimenteaza traful amplificatorului.

Un µControler se preteaza foarte bine la asa task-uri si mai mult pozi sa faci si o bucla de reactie ca sa stabilizezi tensiunea de pe condesatorii de filtraj la ce valoare vrei tu.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Mifty, mai devreme ai pomenit de lipsa izolatiei galvanice, de asta m-am legat eu, pentru ca intr-o astfel de situatie detaliul asta era irelevant. Adica un raspuns pur si simplu ca "n-are rost", NU e raspuns... In fine, n-are rost sa-mi bat capul.

 

Dudi este extrem de dificil ce vrei tu, plaja 1-90V cu pasi de 1V cu prize este nerealist. Mifty contesta varianta cu autotraf ca ar ocupa spatiu inutil, insa ai ideie cate relee ai nevoie pentru ce vrei tu? Si avand in vedere tensiunea atat de mare, sarma va trebui sa fie groasa pentru ca un amplif la o asemenea tensiune, consuma multi amperi, deci pe langa sacosa de fire groase dinauntru, o sa mai ai probabil nevoie si de o punga de relee, si de curent destul de mare ( deci voluminoase ), care fireste ca ar ocupa spatiu mult mai mare decat un autotraf ( numai releele singure ). Inteleg ca nu vrei autotraf ( cand iti intra ceva in cap nu e chip sa te razgandesti, stiu asta ) insa in acelasi timp incerc sa te fac sa intelegi ce presupune lipsa sa, si ce costuri ar implica, pentru ca ceva imi spune ca aproape ar rivaliza cu o sursa comerciala la pret. Probabil o configuratie in genul celei descrise de UDAR cu insumari de infasurari distincte ar reduce numarul comutarilor necesare, si totusi or sa fie al naibii de multe.

Link spre comentariu

s-ar putea să te fi înţeles eu pe dos, şi să vrei să conectezi traful înainte de autotransformator. io am priceput că vrei să conectezi un traf de reţea pe secundarele autotrafului, ceea ce, chit că pare simplu la prima vedere, te bagă în boală, practic. n-ai decât să încerci, şi vezi pe pielea ta ce e aia, io am încercat odată, şi nu mai vreau!

 

am văzut o singură dată o conexiune de genul celei indicate de tine, dar atunci era vorba de un transformator 1:1, conectat la reţea, care avea ca sarcină în secundar un autotransformator.

schema nu conţinea numai asta, mai avea câte ceva în plus, şi mi se pare că autotransformatorul mai juca şi un rol de "bobină L" din filtrul LC, ştii tu... ăla de nu se mai foloseşte din anii 60! :d

s-ar putea ca EM să aibă pe undeva prin arhiva dumnealui schema aia... el sau Marele Savant...

 

soluţia asta ar fi ok, scapi de principala hibă a autotrafului, dar mai încolo, plaja prea largă de tensiuni şi curenţi pe care le vrea Dudi o să ducă la final la 2 dihănii imense...

 

chiar şi dacă faci calculul pentru 2x95 volţi la 10 amperi, să zicem, tot or să rezulte o fereastră şi un miez măricele...

şi apropo, autotransformatoare cu ieşiri duble n-am văzut practic. scheme am văzut destule, dar în realitate, doar autotransformatoare "simple"...

Link spre comentariu

Daca alimentezi traful prin autotraf apare o problema....secundarul trafului nu poate oferi curentul calculat -in momentul cand primarul este subalimentat- decat cu o scadere substantiala a tensiunii in sarcina fata de gol....daca se adopta solutia tot sistemul cu prize si in primar si in secundar este optim....parerea mea!

Link spre comentariu

De acord cu flomar60. Reglajul pe primar, se face pt. variatii mici de tensiune (5-10)%. Altfel apar complicatii.@Dudicoff, vezi EP 0106. Cu 2x(1-2-4-16-32-64)V si 2x7 relee, poti obtine 2x127V, din 1V in 1V. Comanda releelor se face UP/DOWN. Cu o singura electronica poti comanda 2x7 relee (ULN2803 admite un curent de comanda=0,5A). Pt. un modul PCB=20,16 lei, PCB+piese=74,7 si la gata 107,19 lei.Transformatorul, daca ai miez cu ferestra marita, nu-i o problema.Daca bobinezi cu sarma, cu un singur strat de izolatie, imparti carcasa in 2 si bobonezi astfel: 1/2P-izolatie-64V-32V-8V-4V-2V-1V, sau poti bobina tot primarul, dupa care izolezi bine, imparti carcasa si bobinezi 1S pe o jumatate si celalalt pe cealalta jumatate.

Editat de vera
Link spre comentariu

Asa o sa fac, cu 2 x 7 relee. Numai ca nu cumpar nimic de nicaieri ci o sa fac totul cu mana mea. Altfel care mai e placerea ? ( Si bineinteles ca o sa fie cu PIC, ca sa ii fac in ciuda lui Mifty. :rade:)

Ma gandeam ca pana la urma, daca n-o gasi relee care sa suporte curentul si tensiunea, pot sa fac comutarea numai in gol cand nu se consuma nimic, sau sa nu dau voie sa variezi tensiunea daca consumul este prea mare. Ca nu vad la ce mi-ar folosi sa schimb tensiunea in timpul functionarii montajului. Aia o aleg o data la inceput si gata.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Comanda releelor, se poate face cum "vrea" muschii tai. Daca utilizezi relee de 10-15A (ca cele de UPS), cu un C=2n2-4n7 pe contacte, poti comuta si in sarcina (3-4)A. Daca vrei curent mai mare, se schimba calimera.@flomar60, ai vrut sa spui, carcasa cu 2 galeti.

Editat de vera
Link spre comentariu

Daca utilizezi relee de 10-15A (ca cele de UPS), cu un C=2n2-4n7 pe contacte, poti comuta si in sarcina (3-4)A. Daca vrei curent mai mare, se schimba calimera.

 

Sa mai pun cond pe contacte ? Parca zicea UDAR mai inainte ca, capacitatea contactelor ajuta la producerea arcului....

 

Edit:

Am gasit relee de 40A la 230V AC.

Dar mai este problema ca nustiu daca am cum sa cuplez infasurarile fara sa intrerup circuitul, ca daca nu se poate atunci nu mai are rost sa pun relee de putere ca tot trebuie sa intrerup circuitul ca sa schimb tensiunea.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Parca zicea UDAR mai inainte ca, capacitatea contactelor ajuta la producerea arcului....

Scuze , n-am zis așa .... Citește mai atent . 

Am zis că acea capacitate parazită fiind mică rezultă tensiune mare .

 

PS De aceea se pune cu condensator în paralel pe contacte . La curent continuu obligatoriu , de obicei un snubber R-C serie . La curent alternativ uneori . Capacitatea care se poate pune la alternativ este limitată ( că dacă ar fi mare ar trece curentul alternativ prin condensator și când e deschis contactul ) . Fiind mai mică capacitatea se poate eventual omite rezistența serie . La valorile recomandate de @vera , merge sigur fără rezistențe . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări