Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Dudikoff

Sursa nestabilizata cu tensiune variabila

Recommended Posts

Imi trebuie o sursa de tensiune nestabilizata, simetrica si variabila cu traf clasic.

Ma gandeam sa fac asta cu un traf bobinat in puterile lui 2 si sa selectez tensiunea cu niste relee comandate de un microcontroler.

O fi ok asa ? Aveti vreo idee mai buna dar tot la fel de simpla ? Mentionez ca microcontrolerul nu este o problema pt mine.

Link to post
Share on other sites

Cred că un autotransformator cu cursor ar fi ideal, dar sunt destul de voluminoase, şi nu cred că te-ar ajuta. Ar fi o idee sa ai mai multe prize pe secundar (sau principala) şi să îţi selectezi tensiunile dorite prin relee.

Link to post
Share on other sites

Eu am construit un traf cu secundar bobinat dublu si cu prize...la mine a iesit din 6 in 6V....adica 8 straturi complete independente...le-am inseriat si am prize din 6 in 6V....am disponibil 2 x 6V ; 2 x 12V ; 2 x 18V ; 2 x 24V ; 2 x 30V ; 2 x 36V ; 2 x 42V ; 2 x 48Vc.a.....la 6A....suficient pentru majoritatea aplicatiilor audio....

Link to post
Share on other sites

Da, dar sa stai si sa legi prizele intre ele de cate ori vrei sa schimbi tensiunea mi se pare foarte naspa. Am si eu un traf bobinat asa si m-am saturat sa stau sa calculez ce sarme tre sa leg de  fiecare data cand schimb tensiunea.

Link to post
Share on other sites

Alimentezi un  traf cu 2 x 45V (2 x 60V) cu asa ceva: http://www.castel.ro/transformator-reglabil-220v-0-220v-1000w-571-p

Mai simplu de atit nu cred ca se poate, eventual sa ai direct din traful reglabil iesirile.

 

Mai exact: alimentezi primarul la un traf cu secundar dublu de tensiune cel putin egala cu maximul pe care-l vrei cu un autotransformator reglabil si ai la dispozitie ori tensiune DUBLA intre 2 x 0V si maximul transformatorului.

 

Din pacate, desi e cea mai buna solutie, este foarte scumpa.

Edited by sesebe
Link to post
Share on other sites

Nu vreau autotransformatoare, am citit despre ele si au dezavantaje.

 

Da, poti sa folosesti comutator dar tot tre sa stai sa calculezi ce prize sa cuplezi ca sa iti dea tensiunea dorita.

Edited by Dudikoff
Link to post
Share on other sites

Vrei te rog sa-mi spui si mie care sint dezavantajele autotransformatoarelor (reglabile) in cazul acesta special specificat de mine mai sus?

Tine cont ca vei alimenta un alt transformator cu autotransformatorul.

Edited by sesebe
Link to post
Share on other sites

Poți face un secundar ( simetric sau nu :) ) după preferințe , dar cu cateva secundare calculate inginerește , având comutatoare " digitale " cu urmatoarele valori : 1 V , 2 V , 4 V , 8 V , 16 V , 32 V ac , și desigur comutatoare decadice ( care comanda relee ) cu iesire bcd , cu afișaj LED care să indice în clar valoarea selectată din comutatoare .Hai ca nu e ceva prea complicat ... Tehnica anilor "60 !

Link to post
Share on other sites

In mileniul trecut, a aparut in Tehnium, o schema cu un transformator cu prize (parca 1, 2, 4, 8, 16, 32, etc), care erau cuplate astfel incat se obtineau intre 1 si 220V, din volt in volt. Ulterior, am vazut ac. schema modernizata de ep...m.

Edited by vera
Link to post
Share on other sites

Cine il opreste sa faca secundarul 2x(1, 2, 4, 8, 16, 32, etc)V si sa dubleze nr. de relee, comanda lor fiind unica (schema este perfect simetrica).

Edited by vera
Link to post
Share on other sites

De ce SIMPLU (mai multe prize în PRIMAR, unde nu trebuie "plimbată"decât o singură legătură, ceea ce se poate realiza COMOD cu un simplucomutator cu mai multe poziţii) când se poate şi COMPLICAT (o grămadăde prize în secundar şi mai multe conexiuni comutabile, deoarece maitrebuie asigurată şi mediana) ?Şi un alt avantaj, curenţii pe care trebuie să-i suporte contactelecomutatorului sunt mai mici (direct proporţional) cu raportul detransformare selectat la un moment dat.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines