Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest ciureanuc

Am nevoie de 8V, alimentatorul da 12V, acumulatorul e 3.6V. Ce optiuni am?

Recommended Posts

Guest ciureanuc

Salut tuturor,

 

Am primit cadou (second-hand) un mouse wireless (Logitech MX1000 wireless) care are inclus in el un acumulator. Mouse-ul se incarca ca un mobil, numai ca la 8V. 

Transformatorul era explodat (inauntru, siguranta explodata, ars peste tot). Nu stiu cum s-a intamplat asta, asa ca am desfacut si mouse-ul sa vad ce probleme ar fi in interior. Nimic ars, totul arata ok, nu miroase ciudat.

Am observat insa ca acumulatorul acestui mouse e de 3.6V, tensiune ca la telefoanele mobile.

 

Am cateva intrebari:

 

1. De ce trebuie sa bag in mouse 8V, cand acumulatorul acestui mouse are 3.7V? As putea adapta un incarcator de Nokia sa-mi incarce acumulatorul respectiv?

 

2. Ce solutii am sa scot 8V dintr-un alimentator de 12V? 

 

3. De ce alimentatoarele astea noi, cum a fost cel explodat, sunt pline de piese, multe SMD-uri, un circuit integrat, ba chiar un optocoupler! E un alimentator cu carcasa inchisa, de ce optocoupler? Iesirea e pe mufa clasica, doua fire, nimic special.

 

4. Cum de firmele astea de prestigiu fac niste aparate care cer tensiuni asa "ciudate"? 8 volti? Cat de dese sunt pe piata alimentatoarele de 8 volti?

 

 

Multumesc. :)

post-189643-0-48160500-1456418566_thumb.jpg

Edited by ciureanuc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si incarcatoarele de telefon au optocuplor in montaj, am desfacut eu vreo 3 (din alea originale, nu obisnuitele chinezarii).  E necesar optocuplor pentru stabilizarea tensiunii de iesire, cele chinezesti variaza mult in functie de sarcina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 - diferența relativ mare de tensiune este necesară cel mai probabil acolo pentru a crea o sursă de curent constant necesară încărcării corecte a acumulatorului.Acesta atinge la finalul încărcării o tensiune de circa 4,2V. Un încărcător de Nokia nu dă randamentul cerut acolo, tensiunea de ieșire fiind de 5V, prea mică....

2 - Poți adăuga un stabilizator monolitic tip LM7808 unui alimentator de 12V și obții 8V stabilizat. Schema e simplă, dar necesită și un mic radiator pentru disiparea căldurii rezultate.Ar mai fi și varianta unui stabilizator în comutație care nu disipă decât foarte puțină căldură (randament superior). Rezultă o construcție mai mompactă și mai mică.

3 - Schemele de surse în comutație stabilizate necesită utilizarea unor componente SMD pentru a fi cât mai compacte și ușoare.Optocuplorul este utilizat pentru a izola galvanic două circuite cu diferențe mari de potențial, în același timp între cele două se crează o buclă de reacție necesară stabilizării. Teoria e mult mai complicată să fie explicată aci...

4 - Tensiunile ,,ciudate,, folosite de firmele de prestigiu rezultă din anumite necesități proprii schemelor utilizate, nu întotdeauna se folosesc tensiuni ,,standard,,.....iar alimentatoarele de 8V pot fi înlocuite și cu unele de 9V dar stabilizate, fără probleme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ATENTIE! Acel acumulator Li-Ion NU are electronica inclusa, e un fel de 18650 plat, nu incercati sub nici o forma sa-l incarcati, de la nici un fel de sursa de tensiune! Pericol de explozie si incendiu.

Exista doua solutii:

-un power-bank cu 18650, cel mai ieftin, de la 10-15 lei, arata asa :

Posted Image

Practic scoateti acumulatorul cilindric din el si  folositi electronica din power-bank pentru a incarca acel acumulator de mouse

-o baterie de telefon mobil, cu care inlocuiti acel acumulator(sa incapa in carcasa, desigur) caz in care incarcarea se va face cu un banal incarcator universal de 5V/500mA, ca si mai sus dealtfel, in cazul power-bank-ului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dacă mouse-ul se încărca de la un dock alimentat cu 8V, atunci sigur există un circuit de control al încărcării fie în dock, fie în mouse.Colegul voia să ştie practic cum poate obţine cei 8Vcc din altă sursă de 12Vcc, având în vedere că alimentatorul original de 8V este distrus.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines