Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor bias/asimetrie schema amplificator AB


Guest Cristian Barbu

Recommended Posts

Guest Cristian Barbu

Salut baieti,

 

Am ajuns la un impas si m-am gandit ca asta ar fi un loc bun sa intreb. Este prima oara cand scriu, desi urmaresc forumul de mult, nu ma luati foarte tare :)

 

Doresc sa imi asamblez un amplficator AB dupa o schema care mi-a placut, schema este cea din a treia poza. Am compilat toata schema intr-un soft de simulare, si in principiu merge OK, dar intampin 3 probleme pe care nu reusesc sa le rezolv deloc :

 

1) Curentul de bias pare putin cam mare. Asa cum se vede in poza 2, cu input-ul deconectat boxa primeste 130 mV de curent continuu, ceea ce inteleg ca este cam mult ( se recomanda intre 5 si 50mV ). Am incercat sa variez toate rezistentele, orice as face si oricat de mult as pune, voltajul se stabilizeaza dupa 1 secunda la 130 mV. Puteti va rog sa imi spuneti ce as putea face pentru a il scadea ?

2) Am senzatia ca problema 2 se leaga de prima, dar : Asa cum se vede in poza 1, cu o tensiune de 700mV-60Hz pe input pentru a simula o unda sonora destul de puternica dupa premaplificare, am o sinusoida OK pe boxa. Problema este ca nu este balansata perfect intre partea pozitiva si partea negativa. Asa cum se poate vedea, am o variatie de tensiune de la 22.5V pe + la 23.3 V pe -, implicit si o variatie de putere proportionala. Este OK sa fie asa ? Nu este prea mare ? Are legatura cu bias-ul ?

3) In a treia poza, cea cu circuitul, am desenat un X galben pentru vizibilitate. Acolo este un potentiometru, montat exact ca in schema originala. Nu avea valoarea notata, asa ca am pus o rezistenta variabila de 1 Kohm. Problema este ca nu stiu ce ar trebui sa faca acesta. Am incercat sa il variez, chiar si la rezistente mai mari de 1K, nu schimba cu absolut nimic caracteristica undei de pe boxa ( nici in sarcina nici in gol ). Singurul lucru pe care il face este ca mareste curentul tras din alimentare. Aveti vreo idee de ce ar fi putut fi montat acel potentiometru acolo ?

 

Va multumesc anticipat pentru ajutor. Pentru cei care doresc mai multe detalii, amplificatorul este alimentat la +/- 35V, redresat si filtrat dintr-un transformator cu priza mediana legata la masa. Puterea pretinsa de cel care a facut schema este de 70W, in poza cu sarcina el debiteaza 56W, antrenand un curent din alimentare de 2.7 Amperi pe varfuri. Tranzistorii finali sunt MJ15023/MJ15022 in push-pull, cu un curent constant de bias pentru a taia distorsiunile de crossover si a il trece in clasa AB.

 

De asemenea, sunt deschis si chiar este binevenita orice alta sugestie/critica pe langa cele prezentate de mine mai sus legate de acest circuit.

post-254397-0-99271200-1456183777_thumb.png

post-254397-0-55591100-1456183805_thumb.png

post-254397-0-93760400-1456183807_thumb.png

Edited by Cristian Barbu
Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1) Ptr reglarea derivei la ieşire modifici rez de emitor ale trz din diferenţial sau rez de 560 Ohmi din baza trz pilot. E vorba de tensiune acolo nu de curent.

2) Atîta poate schema, nefiind simetrică apar dezechilibre la volum mare.

3) 1k e prea mult, rişti să arzi trz finali, un semireglabil de 100 Ohmi e potrivit acolo, deşi cele două diode asigură ele singure deschiderea suficient de mult a trz prefinali şi implicit a celor finali, chiar în buza clasei A. 

...........

Etajul final e tip Sziklai cu avantajele şi dezavantajele lui, necesită un atac mai mic dar e mai instabil uneori. Asta pe foarte scurt. Am dubii că limitatoarele funcţionează corect acolo. Scoate diodele ca aici: http://francis.audio2.pagesperso-orange.fr/Rds236_palouda.gif

Edited by zal
Link to comment
Guest Cristian Barbu

Multumesc foarte, foarte mult.  Am reglat rezistenta de 560 ohmi si am 0V pe boxa in gol, nu m-as fi gandit la aia niciodata, mai am de invatat.

 

Mai am doar o intrebare, nu am inteles prea bine ultimul punct cu diodele limitatoare. Ne referim la D7 si D8 din schema trimisa de tine ?

 

Edit : Am facut o simulare de putere mai mica ( 6W pe boxa ). Ai spus tu la punctul 2 ca in putere mare apar diferente pentru ca e schema asimetrica. Diferenta este constanta insa, la toate puterile. Am o diferenta de 650 mV intre + si -. In poza atasata, am pus simularea de 6W, unde tensiunea este aprox 6-7V, iar diferenta de tensiune este aceeasi ca si la putere mare. Pot folosi amplificatorul in acest regim ? Nu am multa experienta cu ele, asa ceva este frecvent intalnit ? Se poate strica ceva in timp , sau impactul asupra sunetului este foarte mare ?

post-254397-0-15747000-1456228656_thumb.png

Edited by Cristian Barbu
Link to comment

Mai poti pune o multitura de 100 ohmi cu cursorul in colectorul tranzistorului generator de curent constant si extremitatile pe emitoarele diferentialului pentru reglajul de offset. Tranzistorii din diferential ar trebui cuplati termic intre ei pentru o deriva de offset minima.

Link to comment

În schema lui Palouda, Q10,11 sînt trz limitatori, D7,8 îi protejează doar contra supratensiunilor, lor le lipsesc diodele din colectoare cum apar în schema ta. 

Despre asimetria semnalului, nu prea am ce zice, e din schemă şi se va traduce prin distorsiuni mai mari şi sesizabile de la un nivel mai mic faţă de alte amplifuri.

Şi apropos de schema lui Palouda, de ce nu încerci o schemă total simetrică? Nu trebuie s-o inventezi, doar să adaptezi etajul final şi superdioda la una existentă şi corectă, asta dacă vrei neapărat să ai configuraţie Sziklai.

Link to comment

Performantele slabe se datoreaza în primul rând dimensionarii proaste a circuitului si nu topologiei în sine. Chiar daca este "primitiva", vorba unui clasic în viata, se pot obtine performante decente. A se vedea LM3886, driverele LME, hibridele STK si tot puhoiul de amplificatoare discrete ce s-au croit pe acest calapod.

În primul rând, curentul de lucru al etajului pilot este mult prea mic. Cu 1,5mA se poate face un amplificator pentru casti, nu un amplificator de 75W.

@Cristian: Daca vreti sa continuati cu aceasta topologie, va recomand sa luati de exemplu realizari diy "consacrate":

http://sound.westhost.com/project03.htm

http://sound.westhost.com/project3a.htm

http://www.douglas-self.com/ampins/dipa/dipa.htm#6

Daca vreti neaparat final Sziklay: http://www.diyaudio.com/forums/attachments/solid-state/4550d1038754083-trimodal-amplifier-schematic-endstage_sch.zip

Si de ce nu, AS2050

Edited by franzm
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines