Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
roscatu

Coborator tensiune continuă

Recommended Posts

Salutare, am o întrebare, se poate folosi un miez cu tole pentru a cobora tensiunea continuă sau doar alternativa ? Adică un transformator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Transformatorul se foloseste doar la tensiune alternativa.

Si ca sa primesti raspunsuri cat mai concrete ar fi util sa ne spui tensiunea actuala , tensiunea dorita si curentul maxim la tensiunea dorita.

Edited by djvas

Share this post


Link to post
Share on other sites

de la +12 la +5v 3-5a.Puntea redresoare poate functiona si invers?sa primeasca pe gnd si plus?si sa de a pe ac ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salut,

In scoala se facea odata circuite electrice simple cum ar fi redresorul , daca nu stii ca o punte de diode doar "redreseaza" adica transforma ca in cc,  NU si invers inseamna ca trebuie mai mult studiu .

Vezi ca sunt pe net multe referinte pentru incepatori, unele chiar aici pe forum, intai citeste si apoi intreaba daca ai nelamuriri.

 

Uite si in link un curs foarte bun: http://www.afahc.ro/ro/facultate/cursuri/dispo_electro.pdf

 

Succes

Edited by craciun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Si ca sa raspundem la intrebarea de baza, poti folosi o rezistenta de putere inseriata de la +12V la +5V dar curentul e destul de mare si ar trebui de putere P=(12-5)*3=21W ceea ce ar disipa destul de mult, sau poti folosi un stabilizator LM317 cu tranzistor extern ca in linkul de aici http://html.alldatasheet.com/html-pdf/8619/NSC/LM317/596/15/LM317.html. Depinde de unde iei cei 12V , daca ai un traf care da aceasta tensiune mai bine ii faci o priza la jumate si e mai simplu, sau cumperi unul care sa dea in secundar  6Vac redresezi si filtrezi eventual stabilizat.

 

Succes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca nu vrei sa te complici cu circuite stabilizatoare care mai trebuie si racite, atunci scoate o priza in secundarul trafului la 4V si ,vei avea in secundar dupa redresare si filtrare 5,5V.....dezavantajul metodei - nu vei avea 5V c.c. stabilizat , tensiunea respectiva va avea variatii in jurul valorii de 5V functie de sarcina si de variatiile tensiunii retelei.... 

EDIT . Am scris in acelasi timp cu colegul craciun.... :reytre

Edited by flomar60

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai primit raspunsuri aiurea....daca ne spuneai de la inceput despre ce e vorba , nu mai postam cu totii prostii aici!....nu se poate decat cu stabilizator liniar - de tipul LM338- si aici intervine problema disipatiei, mai mult de 20W la curentul pe care il vrei vor cadea pe intergrat sau, un stabilizator in comutatie de la 12Vc.c. la 5Vc.c.....acesta are randament superior...

Share this post


Link to post
Share on other sites

"de la +12 la +5v 3-5a."

Si cu rezistente n-ar merge?

Pentru puterea rezistentei e mai clara treaba (P=U x I), avem o cadere de tensiune pe rezistenta de 7V si un curent de 5 A (la varfuri) , rezulta cam 35W disipati pe rezistenta. Se pot folosi 4 rezistente de 9 W in serie, eventual un radiator pus la ele sa nu se supraincalzeasca. Apoi am gasit ca pentru o cadere de tensiune de 7V este nevoie de o rezistenta de 360 Ohmi (problema e ca nu stiu cum s-a ajuns la valoarea asta, respectiv ce formula). In final ar trebui 4 rezistente de 1,5k/9W legate in serie. Se poate sa fie gresit tot ce am spus, sau macar ultima jumatate...

LE:Valoarea rezistentei e gresita. Puterea insa e buna.

Mergem pe cealalta formula pentru aflare rezistentei I=U/R.

Edited by marius75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este vorba de 12v de la bricheta mașinii.

Daca vrei sa-ti faci incarcator de telefon, uita de improvizatii. Vei arde aparatul garantat.Sunt stabilizatoare de 2A LM78S05 sau in comutatie LM25xx. Totusi orice solutie liniara (LM338) disipa muuuulta caldura.Repet: daca vrei 5V pentru telefon, este muuuult mai ieftin sa cumperi un incarcator adevarat. Evita eBay sau Aliexpress. Nu incarci telefonul in siguranta cu incarcator de 1-2$.Daca nu e telefon, poti da mai multe detalii?PS: Tu experimentezi cate ceva. De ce nu aplici tensiune continua la puntea redresoare ca sa vezi daca iti scoate tensiune alternativa pe partea cealalta? Asa de exercitiu, caci e clar ca nu scoate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines