Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
viobio

Revox B150

Recommended Posts

Nu stiu daca este bine unde am deschis acest topic,daca se considera ca nu este locul lui aici,rog un moderator sa mute topicul unde crede ca este locul lui.Am primit la revizie si recap acest amp,Revox B150 ,este o mica uzina,nu are comutatoare sau potentiometre,toate comutarile si reglajele se fac electronic.Schema se poate descarca de pe electrotanya.Etajul final este simetrie perfecta,pentru o putere de 90W pe canal are cite trei finali in paralel pe fiecare brat ,deci 6 finali pe canal,,alimentat de la doua tensiuni diferite.Ampul a ajuns in Romania din Rotterdam,cind am demontat ampul am observat ca pe placile etajelor finale exista o mazga si urme de coroziune,ptobsbil datotita mediului cu umiditate mare si salin.La cererea ,celui care a adus ampul la mine,trebuie sa schimb,electroliticii din surse si tot ce cred eu ca este pe duca .Ce am de gind sa fac:Schimbarea tuturor condensatorilor de filtraj si a celor de cuplaje intre etaje,upgrade a unor condensatori .Montarea unor radiatoare pe unii trsnzistori din etsjul final,lucreaza fierbinti,se observa cum au schimbat culoarea cablajului imprimat.Recalibrarea curentului de repaus,40mA.Spalarea tuturor modulelor care formeaza ampul,de mizerii .Eventual inlocuirea integratelor NE5532 cu OPA2134.Ampul are si parti care nu sunt tocmai ok,cablajul impimat este cu paduri foarte mici,traseele sunt cam inguste.Cel ai mare cosmar este ca nu poti face nici un fel de masuratoare in el,placile ampului sunt prinse de o placa de baza,care este pe fata,sunt sigur ca elvetienii reglau fiecare modul pe un banc de proba.Alta faza enervanta,pe cablaje nu exista nici un indiciu pentru componente ,adica trebuie sa ghicesti care este R1 sau C345.In acelas mod sunt lucrate cam toate sculele Revox,am mai avut de-a face cu citeva cdp.Din spusele propietarului ,olandezul a vindut ampul pentru ca-l costa 900 de euro o asemenea revizie,ampul a fost cumparat cu 360 euro,nici aici revizia nu este ieftina,am comandat piese de cam 1300 lei,totusi mi-as dori un asemenea amp,la 360 euro zic,ca este ieftin.Sursa care asigura o parte din tensiuni si preul phono.Carcasa ampului.Un etaj final.Multumesc pe aceasta cale pentru "lobby-ul " facut de colegul nostru Victor,am citit un mesaj trimis de el proprietarului,am ris amandoi si am ajuns si la o concluzie comuna ,legata de comportamentul lui,asta este si trebuie sa fim ingaduitori cu el.

post-176980-0-60897300-1456075539_thumb.jpg

post-176980-0-92624200-1456075549_thumb.jpg

post-176980-0-08907200-1456075561_thumb.jpg

post-176980-0-31113700-1456075569_thumb.jpg

post-176980-0-62370900-1456076039_thumb.jpg

post-176980-0-08472800-1456076084_thumb.jpg

post-176980-0-32247600-1456076147_thumb.jpg

Edited by viobio
Link to post
Share on other sites

Ai uitat să spui că toate mufele de intrare şi bornele de ieşire sînt aurite la acest amplif din 1989. Compactizarea montajului începută prin anii 70 cu magnetofoanele se observă şi aici. Traseele sînt înguste fiind proiectate convenţional şi desenate la planşetă cu rotring-ul. Piesele sînt printre cele mai bune ale vremii lui, se poate face comparaţie cu alte amplifuri de la alte firme, cele japoneze erau în bălării în acei ani şi se pregăteau de marea prosteală din anii 90. Radiatorul e bine studiat, un exemplu de montare şi dispersie a căldurii. Trafo e încapsulat într-o carcasă ergonomică de plastic şi rigidizat cu răşină şi face parte din structura de rezistenţă a şasiului.

Încă o dată se dovedeşte că o bază industrială dezvoltată cu ceasornicăria acum sute de ani are efecte bune în prezent.

Link to post
Share on other sites

Mie nu-mi plac condesatorii aia care stau lipiti de radiator

 

Da,nici eu nu sunt de acord cu acel amplasament dar nimic nu este perfect pe lumea asta,sunt curios la ce temperatura ajunge radiatotul,care este destul de mare ca suorafata de racire.

Link to post
Share on other sites

Daca tot investiti in el, ma gandeam la o izolare termica intre condesatori si radiator (chiar daca e mare) gen polistiren :dffe

Noii condensatori de filtaj,Mundorf M-lytic AG (125 de grade) sunt mai scurti si mai mici in diametru decit cei initiali,daca astea au rezistat 26 de ani,si cei noi vor rezista .Cei originali sunt de 105 grade. Edited by viobio
Link to post
Share on other sites

E posibil ca acei condensatori să fie cu funcționare garantată la 125 grade , Studer Revox nu prea făceau erori în proiectare .Se poate constata ușor , prin măsurarea acelor condensatori .În caz de " pierdere " a parametrilor , trebuie înlocuiți cu unii rezistenți la temperatură , iar dacă nu contează aspectul , pot fi montați pe spate , unde vor fi mai puțin solicitați termic .

Link to post
Share on other sites

Mli, radiatorul respectiv nu se va încinge niciodată în exploatare, probabil nu va depăşi 50*C. Faptul că cond nu sînt izolaţi e din acelaşi motiv, răcirea mai bună decît a celor izolaţi, doar cu aerul ascendent antrenat de radiator, e cumva curentul direct proporţional cu temperatura şi păstrează cond mult mai rece decît radiatorul. Restul sînt prostii.

Link to post
Share on other sites

Eu am readus la viata un SAE insa e mult mai airisit si bine lucrat ; a fost o nostalgie. (pretul total a fost semnificativ mai mic). Inca mai am de adaugat un potentiometru cu relee si telecomanda  pentru ca e doar putere. Per ansamblu nu stiu daca a meritat tinand timp de timpul pierdut si banii cheltuiti. 

 

In cazul Revox mi se pare o incompetenta naiva , tinand cont de schema si implementare dar mai ales  de pretul de achizitie si costurile de servisare .

Edited by clausnc
Link to post
Share on other sites

Eu am readus la viata un SAE insa e mult mai airisit si bine lucrat ; a fost o nostalgie. (pretul total a fost semnificativ mai mic). Inca mai am de adaugat un potentiometru cu relee si telecomanda pentru ca e doar putere. Per ansamblu nu stiu daca a meritat tinand timp de timpul pierdut si banii cheltuiti. In cazul Revox mi se pare o incompetenta naiva , tinand cont de schema si implementare dar mai ales de pretul de achizitie si costurile de servisare .

Inconpetenta naiva ? La ce te referi?Daca ai sa scormonesti pe net o sa vezi ca Revox B150 se vinde intre 350 si 600 euro,stii cum este cu aceste aparate,sa zicem vintage ,la fel cum unii restaureaza masini vechi,le cumpara cu 1000 de euro si baga 4000 de euro in restaurare.Ma repet,ampul a fost cumparat in stare de functionare ,ca proprietarul vrea o revizie este treaba lui,la fel si banii.Acum sincer,acest aparat trebuia macar sa fie curatat de praf si de depunerile de pe cablaje,ca doreste un recap ....si asta merita.In plus nu asculti o schema,asculti muzica amplificata de amp.Este un amp de foarte buna calitate,ceva similar ca putere si facilitati,fabricat azi ,ar costa in jur dec3...5000 euro,sunt marci de ampuri care sunt sub acest aparat si costa 5000 de euro. Edited by viobio
Link to post
Share on other sites

B150 este un aparat HiFi deosebit , serie mică , făcea parte din gama de top a produselor destinate uzului casnic , nu uitați că Studer Revox a avut ca obiect de activitate majoritar realizarea echipamentelor profesionale de studio ! B150 este o legendă în lumea HiFi .În invidiez pe proprietar .Eu îmi doresc să am pentru uz personal un B150 și un pick-up Technics 1200 mk2 , o doza Nagaoka ...Evident , vise .Scuze pentru offtopic .

Link to post
Share on other sites

Pai eu cunosc foarte multi oameni care au ampuri ,maguri,cd-player ,marca Revox,unii au cautat timp indelungat asa ceva sau au facut eforturi destul de mari ca sa cumpere asa ceva,mai cunosc destui care doresc achizitionarea unor ampuri sau cdp,din pacate sunt destul de rare sau cind sunt de vinzare sunt cam scumpe pentru unii.Fiecare din noi avem preferinte pentru unele marci sau antipatii.

Link to post
Share on other sites

Am schimbat cam toti condensatorii electrolitici,mai astept citiva axiali,probabil sa vina maine.Pozele sunt doar cu etajele finale.Se observa jegul de pe etajele finale,si cum arata dupa spalare.

post-176980-0-23294200-1456247234_thumb.jpg

post-176980-0-45524300-1456247244_thumb.jpg

post-176980-0-76800100-1456247260_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites

Cu ce ati spalat PCB-urile?? Ce recomandati in general pentru PCB-uri imbacsite si pline de praf si mazga lipita , mai ales pe fata plantata?? Exista vreo metoda anume de curatare eficienta??

 

Eu de obicei folosesc cate o pensula noua si alcool izopropilic, insa in unele cazuri unde este mazga intarita nu prea da rezultate, in acele zone nu-mi ramane decat sa dezlipesc componentele inalte/masive si sa insist cu periuta de dinti in acea zona.

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines