Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
mirceacra

Punte H cu mosfeturi curent 20A

Recommended Posts

As vrea sa fac o punte H pentru comanda unui motor de 12V 10-15A, am facut-o si testat pe breadboard pe cea din imagine,functioneaza bine  cuplata la un Arduino ,  problema care se pune este ca eu am testat cu un motoras mic de 12v 0.5A insa motorul pentru care e facuta consuma3-4A in gol iar in sarcina se poate duce pna pe la 15A...Intrebarea mea este---Daca Mosfetii au dioda inclusa trebuie sa mai pun diode in paralel pe motor pentru anularea varfurilor de tensiune?

Mentionez ca am folosit IRF3205 si IRF5305...Inca nu m-am lamurit cu dimensionarea acestor diode,  cred ca ar trebui sa fie de curent egal cu al motorului adica 15A?

Posted Image

 

Link to post
Share on other sites

Pe motor nu se pot pune diode deoarece la schimbarea sensului diodele respective vor fi in conductie si pe dioda vor fi 0,65v, deci un scurt pe motor.poate sa suplimentezi diodele din mosfeti, cu toate ca diodele limiteaza virfuri de impulsuri si nu curentul continuu prin motor.Mai asteapta si alte pareri ale colegilor.

Link to post
Share on other sites

Acea dioda are rolul de a actiona rapid pe durate scurte. Orice dioda (schotky) cu If de 10-25% din curentul nominal al motorului ar face fata. Caci este folosita in regim pulsatoriu.Poti vedea in foaia de catalog a mosfetului daca dioda interna face fata.Personal, nu agreez controlul mosfetilor cu acel prapadit de optocuplor care va comuta, la frecventa PWM, 2 mosfeti. Montajul e bun pentru schimbare de sens, la varierea vitezei va avea un comportament mediocru.

Link to post
Share on other sites

Daca frecventa semnalului PWM e mica, sute Hz, sau cativa Khz, orice optocuplor face fata. Problemele apar la zeci Khz, dar si acolo se pot folosi optocuploare de mare viteza.

Nu e musai nevoie de diode, ele exista deja in fiecare mosfet, lucru verificabil cu un multimetru. E drept ca se pot folosi diode mai rapide, sau cu cadere de tensiune mai mica, dar 20A, e o joaca, nu se merita complicatia.

In schema de fata, se poate folosi in loc de optocuploare, drivere dedicate pentru comanda mosfetilor, gen TC442x. TC4427 de ex, contine intr-o capsula doua drivere de 1,5A. Se pot comanda direct de Ardunio, caz in care rezistentele de 10K, pot fi micsorate la cateva sute R, pentru blocarea mai rapida a mosfetilor P.

http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/21422D.pdf

Daca tensiunea de alimentare a motorului e mica, sub 18V, se poate face puntea H doar cu mosfeti N, comandati cei de jos cu drivere neinversoare, cei de sus, cu drivere inversoare. Nu se justifica solutia daca frecventa PWM e mica.

Edited by giongiu
Link to post
Share on other sites

frecventa pwm e de 500hz. deci pot folosi schema prezentata de mine fara diode suplimentare?Are vre un sens montarea in paralel pe motor a unui cond. de 100nf? Pe alimentarea generală în afara de cel de 2200uf sa mai pun unul de ordinul nanofarazilor?

Edited by mirceacra
Link to post
Share on other sites

La 500Hz nu te complica cu altceva. Eventual micsoreaza rezistentele de 10K, la 1K, sau mai putin, functie de tensiunea de alimentare a puntii si curentul maxim suportat de tranzistorul optocuplorului. Pe electrolitic pune in paralel un multistrat de peste 100nF si cam atat...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines