Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

timer atmega8


Postări Recomandate

Buna dimineata,

 

De ceva timp incerc sa fac un timer pentru uv box cu atmega8 si 3 x display 7 segmente, am gasit pe net doua scheme si nu a functionat corect nici una. Aveti si linkurile catre scheme:  http://cortex.lt/e107_plugins/content/content.php?content.61

https://www.blafusel.de/misc/timer.html

Am incercat ambele variante si nu am rezultate satisfacatoare, am cautat si pe forum dar nu am gasit decat cu PIC si Attiny si nu doresc. Daca are cineva documentatie pentru asa ceva am rugamintea sa ma ajute cu o schema probata. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ca sa nu mai initiez un alt topic pe aceeasi tema voi posta aici si sper ca userul sa nu se supere.

Cum intentionez sa intru si eu in "randul lumii" cu un dispozitiv de expunere UV am cumparat o banda de leduri UV de 3 m (de aici: http://www.ebay.com/itm/151826543325?_trksid=p2060353.m2749.l2649&var=451020211672&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT ) - care nu a ajuns inca - si doua rame foto 13x18cm.

Constructia presupune montarea benzii de leduri UV atat pe planul superior, cat si pe planul inferior al viitoarei cutii, realizata din cele doua rame foto.

pentru ca nu am inca elementul esential (ledurile UV) am gandit si realizat la nivel teoretic un timer care sa imi permita urmatoarele:

- setarea timpului, numai in sens crescator din secunda in secunda, pana la 99 min si 59sec;

- selectarea zonei de expunere (TOP, BOTTOM sau ambele);

- la sfarsitul perioadei de expunere va fi afisat timpul setat initial, fara insa a fi memorat in EEPROM (nu este o complicatie majora sa il conving sa si memoreze asta).

Pe durata expunerii (timpul decremeneteaza) afisorul cu leduri cu anod comun va clipi.

Schema este cea din atasament, iar in arhiva gasiti tot ce aveti nevoie.

Microcontroller-ul functioneaza cu ceasul lui intern setat pe 8MHz si asta pentru ca dispozitivul nu presupune o mare precizie de timp (nu se intampla nimic rau daca expunerea dureaza cu 1-2 secunde mai mult sau mai putin decat timpul setat).

Succes

 

LE: Scuze, uitasem sa pun si arhiva.

led_timer.bmp

my_LED_Timer.zip

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Revin la postarea de la nr.5 cu realizarea fizica a "echipamentului" de expunere UV. Cutia este formata din doua rame RIBBA 13x18, la care geamul a fost montat cu adeziv UHU pe exteriorul ramei. Pe partea de carton (!?) am lipit benzile cu LED UV, la distanta de 16.5mm, iar pentru asigurarea unui spatiu de 12mm am folosit ca distantiere baghete de balsa patrate cu latura de 5mm (a rezultat o distanta de 13 mm, in final.). Cablurile de alimentare a partii inferioare cu LED si pentru alimentarea generala (12V/2A) au fost trase prin gauri de 5mm date in zona balamamelor. Acum urmeaza testele de expunere. Dupa primele doua incercari am stabilit ca timpul optim de expunere este de 1m15s. Totusi, pentru a ma convinge ca asta este timpul, va trebui sa realizez o noua testare si pentru developare si corodare voi folosi solutii proaspete (cele utilizate in prezent sunt cam de mult uzate). In orice caz, in aceste conditii, am obtinut traee OK cu grosime de 0.2mm.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

 

Si fisierele pentru acest proiect.

Timer_AC_168.zip

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Salut,

am revenit cu o versiune noua a softului (pe care o regasiti integral in arhiva de mai jos), care a indepartat unele bug-uri din versiunea anterioara si, in plus, acum salveaza in EEPROM timpul setat odata cu apasarea butonului de start.

De mentionat ca la apasarea butonului START, afisajul va clipi pana la expirarea timpului presetat.

Schema de functionare (si ea prezentata mai jos) este aceeasi ca cea din postarea anterioara cu diferenta ca de aceasta data am folosit un ATMega48, care foloseste oscilatorul intern de 8MHz.

O ultima mentiune: cablajul postat anterior isi mentine valabilitatea, cu exceptia uC care, asa cum spuneam, este ATMega48 (pin la pin compatibil cu ATMega 168).

 

TimerUV_ver1.0.png

LEDTimer.zip

Editat de nico_2010
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Si un upgrade la software-ul prezentat in postrea precedenta.

In ce consta acest upgrade:

- temporizarea poate avea valoarea maxima de 59 minute si 59 secunde;

- permite modificarea valorilor presetate din secunda in secunda in sens crescator si descrescator, prin apasarea butoanelor "Layer" si "Time" din schema postata mai sus;

- permite modificarea in sens crescator a minutelor, prin apasarea si mentinerea butonului "Time" simultan cu apasarea scurta a butonului "Layer", dupa cum, prin apasarea si mentinerea  butonului "Layer" simultan cu apasarea scurta a butonului "Time" valoarea minutelor va decrementa.

-prin apasarea butonului "Time" (nu am mai redenumit butoanele din schema de mai sus) se selecteaza leyer-ul activ.

- valoarea setata a perioadei de temporizare este salvata automat in memoria EEPROM a microcontroller-ului.

Bineinteles ca puteti utiliza un alt microcontroller sau afisor (in acest proiect am folosit afisor LED cu anod comun), caz in care va trebui sa modificati proiectul.

 

TimerUV_LED.zip

Editat de nico_2010
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări