Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Sign in to follow this  
Guest George Sandu

Contor masurare lungime cablu

Recommended Posts

Guest George Sandu

Avand în vedere ca sunt incepator în relația cu arduino va rog puțină răbdare. La electronica ma pricep dar lasă de dorit partea de programare.Sa trec la subiect.Am găsit acest proiect și vreau sa îl realizez cu arduino.http://blog.colecago.com/?p=64Am nevoie de un contor care sa măsoare lungimea unui cablu. Mai exact am un tambur cu cablu pe care îl las într-un puț și vreau sa masor adâncimea la care se afla capătul cablului. Contorul trebuie sa măsoare atât crescător cat și descrescător.Am văzut ca se poate realiza cu un encoder care îmi da x impulsuri pe rotatie (pe centimetru).Pe viitor o sa vreau sa pot memora și adâncimea la un interval de timp. Deocamdată ma mulțumesc doar cu o vizualizare în timp real pe un display.Mulțumesc anticipat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scuza-mi te rog simplitatea abordarii, dar nu ar fi mai simplu sa marchezi chiar pe cablu lungimea (ca la un metru sau ruleta ?) ?

Masurarea lungimii prin metoda expusa in link mi se pare deosebit de imprecisa.

Daca vrei sa utilizezi un contor (encoder), acesta nu va trebui montat pe tamburul cablului, ci pe o roata separata in contact cu cablul, caci pe tambur banuiesc ca vei avea mai multe straturi de cablu si la inceput va avea un diametru, apoi va fi mai mic.

 

Altfel, exista masuratoare cu laser sau ultrasunete. Pentru Arduino exista niste proiecte cu senzorul HC-SR04 , care poate masura pana la 3-4m dar se poate extinde principiul, modificand senzorul, pentru distante mai mari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De marcat lungimea pe cablu nu prea se poate, fiind vorba cel mai probabil de unul din fire de oţel împletite. Doar varianta antrenării de către cablu a unei rotiţe prevăzute cu un encoder şi a numărării reversibile mai rămâne. Dar şi aşa, există riscul patinării cablului pe roată....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines