Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare clocitoare cleo 3


Recommended Posts

Salut....mi-a venita la reparat o clocitoare cleo I, insa nu mai imi stabilizeaza temperatura....creste pana la...+++....in fine...ma gandeam sa-i pun un montaj de cleo 3 , cu lm393 care ....nu stiu daca este buna.....ma gandeam daca se poate o schema....si daca se poate un inlocuitor pentru BU1011

 

Link to comment
  • Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

AM construit foarte multe module cu LM393 cu comanda in tren de impulsuri si stabilizeaza temperatura cu o precizie de 0,3 grade.Daca te intereseaza pun schema sau iti construiesc un modul.

si cum va explicati ca montajele electronice care echipeaza incubatoarele cleo cu acelasi integrat LM393 de ceva ani nu functioneaza mai nult de un an de zile dupa care incepe avarierea temperaturi de nu se mai poate stabiliza cat ai regla din acel semireglabil cu reglaj fin?

Link to comment
Guest gica contra

Probabil ca se uzeaza integratul...

Cu ani in urma faceam incubatoare de genul celor din comert, din ligheane de plastic, ventilator din motor picup, becuri in loc de rezistente. Termostatul, facut cu betaM741, termistor si un tiristor T1N4. Cand nu gaseam termistori, foloseam ca senzor o dioda cu siliciu, iar ca referinta de tensiune, referinta dintr-un betaM723 parca. Termostatele erau foarte precise si fiabile. Azi exista sumedenie de componente, nu ca atunci...De exemplu, un banal LM358, o referinta gen TL431, un tiristor de un amper, la minim 400 volti.

Link to comment

credeti-ma ca aceeasi procedura o folosesc si actualmente,numai ca nu mai este de lucru in acest domeniu pentru ca oameni au vazut cat de greu cresc gainile de casa si sau axat pe puii de carne care dupa cum stim in aproximativ de 60zile sunt buni de taiat si de consum pe cand ai nostri il scoti in martie si mananci carne de pui la culesul porumbului,aproape.

Link to comment

PAi si cu mine cum ramane?

exista module , tot felul de scheme in magazine ,ex: ade.....ida... am luat si eu de acolo cu multi ani in urma si m-am lipsit ..am inceput sa mi le construiesc personal

Asteptam  schema lui giorgi tv.  

Edited by NOSTALGIC
Link to comment

nimic mai simplu...un 741 ca ,comparator, un releu, un alimentator si gata termostatul! rezistenta de histerezis,cea de 5 mega merge mai mica,sa nu inceapa sa ''caraie'' releul..un 2,2mega e mai indicat..intr o ora nu cred ca aveti ce face,pe un cablaj de test!  http://s153.photobucket.com/user/LucyFerr2/media/termostat-1.gif.html   daca doriti o precizie de grad mai mica,trebuie sa mergeti pe varianta cu triac in locul releului si fara rezistenta de histerezis..personal am folosit scheme cu 741 cu releu si am cateva la tara care merg si astazi..

Edited by cristi71
Link to comment

Nu prea se preteaza un releu, acesta trebuie sa cupleze/decupleze de n ori pe minut, timp de trei sau patru saptamani, functie de oratanie. E mult mai sigur un triac sau tiristor, care corect dimensionat, n-are moarte, oricat de des ar fi comutat. Si nici nu e nevoie de histerezis, ca in cazul releului.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines