Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Backlight pt LCD 2x16

MadRaper

Recommended Posts

Vreau niste idei despre cum as putea ilumina un lcd 2x16 din spate. Ma gandeam la o placuta cu mai multe leduri smd pusa in spatele ecranului dar nu stiu ce as putea folosi ca "difuzer" pt a imprastia uniform lumina pe toata suprafata lcd-ului.

• Replies 20
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Yo4You

4

• MadRaper

3

• ionut20

3

• Blind

3

Pana la urma cred ca am gasit solutia. Dintr-o carcasa de la cd-uri taiat o bucata de platic de ala cat ecranu lcd, zgariata bucata de plastic cu cutteru pe lini paralele pe lungime pe o parte si lini paralele pe latime pe cealalta parte.. cu o distanta intre ele de 0.5-1mm.Sub bucata de plastic vine lipita folia reflectoare de pe spatele LCD-ului. Pe spatele LCD-ului vine lipita o bucata de material textil putin transparent si lucios, si cam atat... lumina ledurilor vine partile laterale in plastic.Nu prea am explicat eu bine dar am sa revin cu poze cand termin tot.

simplu se inlatura folia reflectoare din spatele ecranului cu un cuter , se va avea grija la inlaturare sa nu se rupa e cam dificil de dat jos apoi cu putina indemanare se face un sablon de hartie exact cat folia reflectoare se va lipi in locul acesteia , iar de de subtul ecranului 4 leduri cu intensitate luminoasa mare albe albastre verzi de tip SMD (se lipesc cu lipici de placuta si cu un letcon de 9-12W se fac legaturi cu litze intre leduri la +/-Nu e greu incearca.In caz ca nu ai leduri suficient de puternice ca intensitate luminoasa poti folosi si o bucata subtire de plastic transparent si smirgluite cu un smirgler fin cat sa nu se mai vada prin ele sa fie mat.Problema va fi procurarea a unei bucati de plastic subtire ca grosime .

Eu am facut ceva de genu asta si nu is multumit asa ca se cam chinuie degeaba si nu cred ca isi merita efortul am stat si m-am gandit bine.

Eu l-am luat de la comet si din greseala am comandat fara iluminare... pentru ca m-am grabit si nu prea am inteles codurile alea din datasheet :) se pare ca unu cu iluminare era mai ieftin cu cativa centi, dar in fine.

Asta e LCD-ul 2x16

Posted Image

Bucata de plastic de la o carcasa de cd, smirgheluita foarte superficial cu smirghel fin de auto si apoi zgariata usor cu cutteru.

Prin incercari am ajuns la concluzia ca trebuie doar linii paralele pe lungime.

Posted Image

Aici am lipit o bucata de material textil lucios(stralucitor) si putin transparent pe spatele lcd-ului

Posted Image

Am lipit cate 3 leduri albe super luminoase pe lateral (scoate dintr-un fel de lanterna de pus pe cap luata de la tonete cu doar 80mii si avand 7 leduri :P)

Posted Image

Am lipit si al 7-lea led pe spatele placutei pt a lumina putin mai tare si mijlocul ecranului

Posted Image

Produsul final (in realitate nu e asa de intunecat la mijloc (poza facuta cu telefon) dar oricum nu e chiar uniforma lumina

Posted Image

Concluzia e ca decat deloc e foooooooarrte bine :)

Am sa incerc sa fac o poza cu aparatul foto dar pe seara.

Plasticul cu care sunt lipite ledurile e destul de important deoarece cand se raceste are proprietatea de a imprastia lumina :P

Am incercat sa pun leduri albastre dar cand face refres la ecran... adica cand se misca literele raman un fel de pete albe acolo unde au fost literele pt cateva milisecunde si e deranjant, sincer nu stiu daca e din setarile la plugin sau asa e lcd-ul.

Nu cred sa iasa la fel de bine cu leduri smd si hartie alba cred ca fac spoturi mult mai deranjante decat asa. Decat daca se pun foarte multe smd-uri si nu stiu daca incap oricum, la al meu abia incape plasticul de la carcasa de cd.

Cost Iluminare LCD = costul ledurilor (la mine 80mii) + maxim un tub de plastic care e 10mii :)

dragostalpau

Pierdere de timp ce faci tu acolo, pararea mea. Si nici nu arata bine.

sigur tu ai face mult mai bine, dar probabil iti pastrezi ideea pt tine ca sa o inscrii la OSIM si sa ajungi bogat cu eapina o sa faci si tu macar cit a facut el esti unul din aia multi care nu stiu sa faca altceva decit sa stea pe margine si sa dea din gura
Guest VanHauser

sigur tu ai face mult mai bine, dar probabil iti pastrezi ideea pt tine ca sa o inscrii la OSIM si sa ajungi bogat cu eapina o sa faci si tu macar cit a facut el esti unul din aia multi care nu stiu sa faca altceva decit sa stea pe margine si sa dea din gura

Nu ma cunosti si nu stii ce fac eu, asa ca nu ai dreptul sa ma critici. In loc sa pierd cateva ore pentru asa ceva, prefer sa cumpar un LCD iluminat si sa aloc acel timp pentru ceva util. Daca unii au prea mult timp liber, asta e problema lor.Ce Dumnezeu mai oameni buni, e 25 lei un LCD 2x16 iluminat. Nou.

ZAU la TIMISOARA unul e 40ron si e 1X16 caractere daca vreau 2X16 mai pun 20ron peste >:p concluzia o tragi tu.Ps:Mai era un user pe forum ce mi-a dat ca reclama pe privat vinde LCD2X16 iluminat la 10ron mi sa parut cam dubios asa ca nu m-am bagat.

Nu ma cunosti si nu stii ce fac eu, asa ca nu ai dreptul sa ma critici. In loc sa pierd cateva ore pentru asa ceva, prefer sa cumpar un LCD iluminat si sa aloc acel timp pentru ceva util. Daca unii au prea mult timp liber, asta e problema lor.Ce Dumnezeu mai oameni buni, e 25 lei un LCD 2x16 iluminat. Nou.
Daca citeai atent vedeai ca omul a cumparat din greseala un display fara back light, si daca are timp sa testeze si sa incerce solutii e treaba lui.Aici nu se discuta ce stie unul si altul sa faca, si sincer pe nimeni nu intereseaza, asa ca decat sa offtopicati, aduceti o contributie pozitiva la discutie.ON TOPIC:O solutie interesanta pt iluminare, ce vreau sa o pun in practica la niste displayuri fara lumina este urmatoarea:leduri SMD varinta cea mai mica, lipite e o foaie de cablaj dinacea subtire si elastica, asfel incat foita de cablaj + inaltimea ledului sa nu fie mai mare decat distanta dintre display si placa.pt ca efectul sa nu fie in iluminare cu "pete" albe, ledurile se pot pune culcate pe o parte :yawinkle: cand am timp, la un sf de saptamana, trag niste poze cu idea:)

Ptr IONUT20Si displayul este iluminat fara a fi inlaturata prima folie argintie sau cum o fi ea???

Da fara a inlatura folia de pe spatele displayului.Am incercat sa vad cum bate, cu cateva leduri smd albe, si fara sa fie direct sub display, si luminau o parte destul de mare din ecran. Pt o iluminare complecta cam cu 9 leduri puse strategic se poate rezolva. Mai jos ai o schita cam al ce m-am gandit.