Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema actionare motoras in ambele sensuri..


Recommended Posts

Salut. Asa cum spune si titlul am nevoie de o schema pentru actionarea unui motoras ( info in topic-ul asta-> http://www.elforum.info/topic/112826-reparatie-ir-cut-camera-supraveghere/ ), in ambele sensuri pentru aproximativ 1s la prezenta unui semnal... Mai concret: tensiune "de lucru" aproximativ 1v, am nevoie de o schema pentru actionarea unui motoras timp de aptox. 1 s cu aprox. 1v intr-un sens la prezenta unei tensiuni(semnal) de aproximativ 1,2 v, apoi actionarea un sens invers tot de aprox. 1s si tot cu 1v la "disparitia" semnalului de 1,2 v. Mentionez ca:---Motorasul este unul de curent continuu , iar semnalul nu "vine brusc" ci treptat ( provine de la un senzor de lumina).. deci motorasul trebuie actionat atunci cand tensiunea de la semnal depaseste un anumit prag.. ( poate ar fi util si un potentiometru pentru reglaj?)---motorasul tr actionat timp de max. 1..3 s apoi alimentarea tr oprita desi "semnalul" ramane ( motorasul actioneaza o clapeta de la sistemul IR al unei camere de supraveghere care tr actionata noaptea si din nou ( in sens invers) dimineata.In speranta ca am fost suficient de "coerent" va rog sa ma ajutati cu o schema si lista cu ( ,)componentele necesare.Multumesc.

Edited by trafic
Link to comment
  • Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Practic trebuie sa construiesti un montaj care sa indeplineasca functiile placii din imagine (cu microcontroler si alte integrate) legate de adaugarea in fata obiectivului a unui filtru care retine IR pe timpul zilei ca sa fie imaginea color corecta.Cu circuite logice ar fi ceva de genul: O fotorezisenta detecteaza nivelul de iluminare. Un bistabil basculeaza la trecerea de la zi la noapte, apoi invers, cu ceva histerezis ca sa nu ai "balbaieli". La bascularea zi/noapte se declanseaza un monostabil care 1/2 secunda alimenteaza cu 3V motorul intr-un sens. La basculare inversa, se declanseaza alt monostabil care 1/2 s alimenteaza motorul cu 3V in sens contrar. Totul alimentat la 12V de la camera. Am gresit mult ?Sau totul facut cu microcontroler, cu exceptia driverului pentru motor.

Edited by Ticu
Link to comment

Da. .. Exact asta vreau sa fac: un montaj care sa " faca treaba" PCB-ului pe partea de actionare a filtrului pt IR.

Pcb-ul nu mai actioneaza motorasul, insa senzorul de imagine functioneaza bine, acesta fiind si motivul pentru care incerc s-o "repar"..

 

Camera este dotata si cu modul de led-uri IR care dispune deja de o fotorezistenta care alimenteaza led-urile, si de la care isi lua semnal si PCB-ul petru actionarea motorasului.

 

Alimentarea camerei este , intr-adevar, de 12V si 2-3 A, insa semnalul si alimentarea motorasului era facuta la voltaj mai mic: 1-2 V... deci se poate "lucra" si cu voltaj mai mic... Daca nu ma insel pe modulul cu leduri este si un 5-6 V la "aprinderea" lor...

Ma gandeam ca ar fi posibil sa alimentez motorasul direct din acest modul de leduri, insa sunt cateva probleme (din ce mi-am dat seama- sunt amator inceea ce priveste electronica):

-nu stiu daca poate sustine si alimentarea motorului aceste voltaje de pe modul fara a infulenta led-urile; 

- tensiunea vine treptat (conform info de la fotorez;),

-actionarea tr sa se opreasca dupa 1-2 s pentru a nu ramane motorasul "in sarcina"

- la disparitia info de la fotorez. motorasul tr sa se roteasca in sens invers 1-2 s

Edited by trafic
Link to comment

O sa incerc sa schitez o schema cu circuite logice la 6V.

Pana atunci incearca sa te lamuresti la ce tensiune functioneaza motorasul: deconectat de la montaj, aplica-i 1,5V dintr-o baterie cilindrica sau, daca nu merge, 3V din doua baterii.

Link to comment

Asa mi-a iesit schema de care vorbeam, la 12V din alimentatorul camerei, dupa cum ziceai pe mp. Un circuit 4098 (contine 2 monostabile) si trei circuite 555.Montajul e complet independent de modulul vechi, are propria fotorezistenta FR.Am adaugat si un tranzistor pentru aprinderea/stingerea ledurilor IR, presupuse in grupuri de cate 5 in serie, la aprox. 40 mA fiecare grup  (trebuie verificat pe camera!)

post-184838-0-11486500-1456169750_thumb.png

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines