Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
altec

fuse bits pentru quart

Recommended Posts

Salut,Incerc sa setez fuse bitii pentru un Atmega8535 astfel incat sa mearga cu un cuart extern de 11.0592Mhz. Folesesc PonyProg si am dat-o deja in bara din neatentie cu un chip :banghead: .Din documentatii am ajuns la concluzia ca ar trebui sa setez asa:CKOPT=1, CKSEL3..1=111 (1.0-16.0 MHz)CKSEL0=1, SUT1..0=11 (Crystal Oscillator, slowly rising power)Nelamuririle mele ar fi...1. In ponyprog, pentru 1 las nebifate casutele si pentru 0 le bifez? 2. Ce fac cu ceilalti fuse biti BootBock12, BootBock11, Lock1, Lock2, EESAVE samd.? Ii bifez ca sa nu fie programati?

Share this post


Link to post
Share on other sites

dilema ta ar fi fost nula daca te-ai fi gandit putin. Inainte de a programa ceva acolo dai un read ca sati citeasca valorile (bifat/nebifat) din controler adica cele default. Setarile default le citesti in datashet si identifici rapid daca bifat inseamna 0 sau 1 deci doar inversezi unde sti ca trebe modificat. Modifici apoi doar ce te intereseaza CKOPT si CKSEL si dai write, evident nu vor fi probleme pentru bootblock etc pentru ca sunt scrisi asa cum au fost cititi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest musaraf

La AVR-uri, pentru bitii de fuse SETAT inseamna 0 (zero), NESETAT este 1. In PonyProg bitul SETAT arata o casuta BIFATA, NESETAT este o casuta NEBIFATA.Cum a zis XANN, citeste intai bitii in Pony. In pricipiu Tiny2313 merge cu cristal extern cu toti bitii fuse NESETATI(=NEBIFATI in Ponyprog).

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai in fereastra de configuration bit's a ponyprog chiar scrie ca bifat=programat="0" dar multi nu se obosesc sa citeasca nici acolo, de precizarile din datasheet ce sa mai zic, de aici blocarile chipurilor si parerea mea e ca chiar o merita :smt003 .P.S. un pont pentru "bizoni" instalati programul BASCOMAVR si chiar daca nu aveti de gand sa programati in Basic folositi programatorul din BascomAVR pentru a comanda STK200 (de exemplu) si a va programa AVR-urile. In fereastra de configuration bits din Bascom bifarile sunt transformate in clar, adica e facut anti-prost, scrie in clar oscilator intern la 1,2,4 sau 8, boot size 256, 512 etc .

Share this post


Link to post
Share on other sites

parerea mea e ca chiar o merita

 

XAN esti putin cam rautacios :) E prima data cand lucrez cu fuse biti si abia dupa ce am gresit mi-am dat seama cat de usor se poate bloca.

 

Mersi pentru ajutor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

man, fara suparare, imi aduc aminte si eu cand am lucrat prima oara cu fuse bitii, citisem in prealabil pe acest forum ca daca nu casti ochii .... si de aceea am citit cu mare atentie datashet la setari oscilator si fuse biti minimizand macar daca nu eliminand posibilitatea de blocare . Sincer, am fost rautacios, pentru ca observ tendinta de ignorare a specificatiilor din datasheet si nu numai. Sunt o minoritate cei ce-si blocheaza din intamplare setand gresit din neatentie, majoritatea efectiv nu citesc deloc vor mura'n gura. Am ceva indivizi in mess de pe acest forum care ma streseaza cu intrebari idioate dovedind o comoditate de ma scoate din sarite. Scuze de off topic am simtit nevoia sa spun asta :smt003 desi nu la tine Altec ma refer .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Vasile

Intrebare... Se mai pot debloca AVR-urile blocate ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

setarile de oscilator se mai repara cu "injectii" de frecventa externa dar pentru restul blocarilor de RESET dezactivat, SPI prog disable, se pot debloca numai prin programare paralela ceea ce presupune programatoare ce nu's atractive pentru cine isi face asa ceva fiind mai complexe. In fiecare datasheet scrie secventa de programare atat seriala cat si paralela. Eu nu am decat programator serial dar daca as "reusi" sa blochez vreun AVR as conecta repede AVR-ul blocat la 2 porturi ale unui controler de pe o placa de test (preferabil cu bootloader sa ma misc repede) si as implementa intr-un soft secventa ce o descrie in datashet pentru respectivul AVR blocat ca sa-i aduc fuse bitii la setarile care trebuie. Si ca sa fiu ironic voi folosi placa mea de test cu bootloader cu PIC16F871 :weedman: :smt003 :weedman: , numai ca nu am reusit sa blochez vreunu inca, da, nu-i timpu pierdut :weedman:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Vasile

Eu am aici la attiny2313 vro 5 blocate si am avut si Amega8515 vro 2... toate blocate cu ponyprog :weedman: :smt005 :weedman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai bine dom' Vasile, tocmai matale :smt003 :smt003 :smt003 . Trimitemile mie si le deblochez :smt003 , bag seama neatentia e cronica :smt003

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Vasile

eu sunt cel mai neatent si incapatanat pe deasupra

 

ti le tie, eu m-am saturat de AVR-uri :smt003

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.