Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Timofte Silviu

Amplificator 100W

Recommended Posts

Guest releu

Nu prea se merita. Am vazut schema intr-o carte. Acolo era putin laudat amplificatorul dar se pare ca nu se comporta suficient de bine in suprasarcini tranzitorii de lunga durata, cel putin asa a reiesit din testele facute de un amic care avea niste 2N si ce sa faca....A incercat schema asta....Eu iti recomand sa o incerci daca te-ai plictisit de altele sau nu ai ce face...

Share this post


Link to post
Share on other sites

sunt perfect de acord cu releu , am ajuns la concluzia ca nu merita sa construiesti astfel de amp. si mai ales daca nu iti recuperezi banii

E mult mai simplu , curat , si poate ieftin sa faci ceva cu niste IC , sau sa cumperi un kit. :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca sa-i contrazic pe cei dinaintea mea am sa spun ca e una din cele mai bune configuratii de amplif. E frate bun cu schema cvasicomplementara de 75W aparuta tot in Tehnium.

Pro: foarte stabil; nu basculeaza daca intrerupi una din alimentari; suporta scc la volum maxim; foarte rapid (schema mai simpla era data cu 25V/usec); nu are nevoie de temporizare cu releu la pornire; nu are nevoie de protectie, sigurantele sint de ajuns; cinta clar pina se descarca cond din sursa; poate porni cu volumul la maxim.

Contra: trebuie imperechiate toate piesele ''in oglinda''.

 

Am facut mai multe amplifuri, in urma cu ani, dupa ambele scheme si nu am dezamagit nici clientii, nici pe mine. Si pot sa spun ca le-am testat la singe, unele erau ptr lautari facute. Mai multe detalii la:http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=17209

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merge si fara a imperechia la singe rez si trz, dar daca ai rabdare sa faci asta, vei obtine si o simetrie a semnalului aproape perfecta (ceace nu e cazul la celelalte tipuri de scheme) si vei avea o deriva pe iesire mai mica de +/-50mVcc fata de masa fara semnal (la unul din ele am avut +5mV, la celelalta nu trecea de +/-20mV), buna in cazul in care vrei sa pui 2 amplifuri in punte. Ptr 4 Ohmi dubleaza finalii folosind aceeasi rez de 0,16Ohmi (2x0,33/3W in paralel), beta perechii de finali de pe una din ramuri va fi dat de beta cel mai mare al unuia dintre ei. In loc de 82Ohmi poti sa pui 100, trz BC pune 174B/C si 256B/C, la BD piloti pune 237/238, la BD prefinali pune BD941/942 sau MJE15030/15031 si Ualim o poti mari pina la +/-50V. In loc de BA243 poti sa pui 1N4148. Cond de 0,5uF paralel cu CE trz superdioda (pune BD139 izolat pe radiator) e de fapt de 47nF. Modifica shema limitarii la suprasarcina si scc cu cea de la ampliful de 75W cvasicomplementar la care rez de 68 si 33Ohmi pot fi si de 100 si 47Ohmi. Vad ca e schitata pe schema cu creionul modificarea, dar trebuie pusa in bazele prefinalilor. Poti sa renunti fara probleme la filtrul cu dioda si rez de 100Ohmi de pe ramurile alimentarii, pastrind cond de 100uF. Poti renunta si la cond de 0,1uF din emitoarele prefinalilor. In paralel cu rez de 22K din bucla de reactie pune 100Ohmi inseriata cu 15... 22pF ceramic. La trz finali pune unii mai ''moderni'', daca ai originali niste MJ15024/15025 ar fi buni, sau poti pune trz Darlington ca TIP142/147 sau BDW83/84C (cite 2 in locul unui BD + MJ) daca renunti la prefinali si rez de 100Ohmi si nu depasesti la U alim +/-45V, sau BDX66/67C (TD366/367C) ptr +/-50V. Regleaza curentul de repaos pina obtii maxim 0,55Vcc in BE trz finali fara semnal (max 1,15Vcc la trz Darligton). Bafta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

O intrebare pentru @zal, pentru 4Ohmi tu zici sa dublez finali ceea ce inseamna ca mai pun o pereche in paralel cu aia de pe schema corect? iar ca finali in loc de 2n pot folosi bd249/bd250 sau nu sunt nimic de astia pentru ca daca as vrea MJ nu prea am de unde lua originali si presupun ca si pretul lor e pe masura iar ca buget nu prea stau bine dar nici un montaj gata facut nu vreau sa cumpar (nu e vorba de bani) totusi as vrea sa fac schema asta, din cate am inteles de la tine chiar se merita sa ii acord timp.Merci pentru raspuns @zal si ma scuzi daca am sa te stresez putin cu intrebarile (daca nu am facut-o deja) Numai bine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi ce BD249/250C gasesti, sa fie cit de cit originali. Fiind totusi capsula TOP3 cu disipatie mai scazuta si la varianta cu 8Ohmi ar fi buni cite 2 pe ramura, la 4Ohmi as pune cite 3 cel putin. Mai merg si 2SA1943/2SC5200 alesi cu grija ca sint multe gunoaie in comert.Ca sa-ti faci o ideie: la +/-48V maxim si 4Ohmi puneam cite 2x2N3442/3773/6653... 6655/SDT9207 etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie sa-i dau si eu dreptate lui zal . Am facut si eu schema asta acum vreo 3 ani si are toate calitatile prezentare de zal . Si eu am imperecheat tranzistoarele si am obtinut sub 8 mv offset la un canal si parca cca 2 mv la celalalt (nici mie nu-mi venea sa cred) . Si apropo , tot spunea "releu" ca nu rezista finalii....eu am folosit sarcina de 4 ohmi (in loc de 8 ohmi cat e recomandat) cu alimentare la +/-45v (bineinteles cu alimentare si racire corespunzatoare) si nu s-a intamplat absolut nimic . Urma sa mai pun cate o pereche de finali dar am renuntat si m-am apucat de ipa400 :snakeman: .Timofte Silviu, de ce nu pui tot 2n3055 sau tot ceva in capsula to3 (eu am folosit cu succes si complementari ca bd317/bd318) ? Sau nu se impaca radiatorul cu capsula to-3 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Timofte Silviu, de ce nu pui tot 2n3055 sau tot ceva in capsula to3 (eu am folosit cu succes si complementari ca bd317/bd318) ? Sau nu se impaca radiatorul cu capsula to-3 ?

Pai nu prea dar daca nu gasesc alternativa am sa folosesc 2n3055 sau 2n3442 cate doi pe ramura sa mearga pe 4 Ohmi si asta e ce sa fac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Timofte SilviuSa le luam pe rind: schema pusa de tine e cea de 75W din Tehnium, fara limitatoare, e cea pe care am facut-o in vremurile cind nu se gaseau decit finali npn (cauta schema originala). O consider ca fiind schema originala datorita simplitatii polarizarii etajului de intrare. Eu nu am observat vreo diferenta la ureche intre varianta cvasicomplementara si cea complementara asa ca depinde numai ce finali ai. 2N3055 are doar 60V C-E, daca vezi in vreo schema româneasca sa stii ca e vorba de aceia cu S,T sau W in coada care erau selectionati ptr surse de TV alb-negru la 100V C-E, asta cind IPRS nu avea licente ptr trz cu tensiuni mai mari. Cum ti-am spus am folosit tot felul de finali, chiar si la gramada pusi cu conditia sa aiba Uc-e peste 100V si beta cit mai apropiat. Un exemplar tin minte ca l-am facut cu KU606, trz din surse de TV. Cei mai buni ar fi KD503 dar sa nu depasesti +/-45V (au 90Vc-e/20A/150W). Eu foloseam radiatoare tip H de la diode de putere cu cite 2 trz pe fiecare. Daca vrei sa iasa ceva deosebit nu te zgirci la piese. Uite mai jos niste dezvoltari ale schemei, gasite pe la niste suedezi acum citiva ani, de observat identitatea unora dintre valorile componentelor. Atentie ca nu au limitatoare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gata ma apuc de treaba multumesc @zal pentru explicatii, cred ca pana la urma ma apuc de schema asta http://www.elforum.info/download.php?id=7017 e mai simpla decat prima si mari diferente nu prea cred ca sunt si am si cablajul la ea. Am sa pun cate 2 BD pe ramura (bd249)dar as vrea sa stiu cum fac reglajul la ea si daca pastrez acealeasi rezistenta din emitorul si colectorul tranzistoarelor finali avand in vedere ca or sa fie cate doi pe ramura pot ramane cu 0.22 sau trebuiesc modificate ca as vrea sa o folosesc pentru 4 OHmi.

Numai bine

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest donpetru

Schema este cu iesire CvasiComplementara, deci vei obtine un THD de circa 0.05% per 8 Ohmi (pentru o astfel de topologie). O schema care vreau sa-ti spun e foarte buna. Iti recomand pentru cresterea Slew Rate-ului amplificatorului sa montezi condensatoare de 39pF 500V intre baza si colectorul lui T6 si T5.SUCCES

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.