Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Badrian1985

Transformator ridicator de tensiune

Recommended Posts

Va salut stimati electronisti. Sunt nou pe aici. Ma confrunt cu o problema serioasa. Deschid un aparat generator de impulsuri defect. Observ pe placa un transformator in miniatura adica foarte mic care este ars. 1 primar si 2 secundare. Este alimentat invers ( 4 conexiuni in primar si 2 in secundar). Scoate undeva la 240V.( probat cu un alt traf cu priza mediana alimentez restul circuitului si functioneaza). Transformatoare cu priza mediana am mai vazut adica 2x12V dar acesta ma depaseste. Stiu din teorie ca sunt N transformatoare cu N infasurari. Este foarte mic si aparatul functiona de minune.Transformatorul cu priza mediana se incalzeste pana la distrugere si este unul baban adica mare. Va rog ajutati-ma!!!!

Link to post
Share on other sites

da si nu. transformatorul acesta dupa cum se vede in poze este alimentat invers pur si simplu. in secundar scoate vreo 230-240V. Ce urmeaza este circuitul de impulsuri. Tensiunea obtinuna incarca un condensator de motor 20uF/400V iar acesta se descarca printr-o rezistenta pe un transformator de IT. Modelul acesta de alimentare al ttansformatorului nu l-am mai intalnit. Este alimentat la 12V pe toate infasurarile.(4). prima borna a trsnsformatorului 12V....3rezistente...alimentare. a2a borna a tr. alimentat printr-un transistor. a3a borna tot transistor. a4a este alimentat direct. si scoate 240V.

Edited by Badrian1985
Link to post
Share on other sites

Mai multe poze.

 

prima infasurare are putine spire din ce vad eu. intre borna 1  si borna 2. intre 3 si 4 nu stiu pt. ca nu l-am desfacut. daca-l desfac il copiez pur si simplu. numar infasurarile si asta este.

stiu ca sunt invertoare cu tot felul de circuite de la 12  la 230. dar montajul acesta mi se pare mai simplu cu putine componente si foarte util si fara circuite integrate sau pwm-uri.

post-233653-0-14854800-1455451932_thumb.jpg

post-233653-0-94246300-1455451942_thumb.jpg

post-233653-0-63523600-1455451955_thumb.jpg

Edited by Badrian1985
Link to post
Share on other sites

am nevoie sa stiu daca am echivalent la acest transformator. exista asa ceva?

Nu-mi trebuie chopper pt. ca restul schemei o am. Am sa o desenez. problema este ca nu am mai vazut acest model de alimentare al unui transformator. Apoi intre borna 1 si 2 am numarat doar 5 spire. Stiu ca daca vrei sa ridici tensiunea doar trebuie sa alimentezi transformatorul cu semnale dreptunghiulare aproape de alternativ, nu poti direct din curent continuu. Sunt incepator nu pot sa ma exprim atat de bine in termeni tehnici.

cred ca cel mai bine ma puteti ajuta desenand schema.

Edited by Badrian1985
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines