Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Astabil cu 555 sau cu altceva 0-15 min


Recommended Posts

As dori sa contruiesc un releu de timp ciclic cu timpul de pauza si cel de on reglabili independent in intervalul 0-15min. Se preteaza un 555 la asa ceva? Am vazut scheme cu un singur 555 sau cu 2 care se comanda unul pe celalat..Cum ar fi recomandat? Mentionez ca reglajele se vor face din potentiometre ...

Daca aveti scheme functionale va rog sa postati ....Multe multumiri !

 

 

 

 

 

La sectiunea "Cum se face?", se posteaza doar proiecte complete !

Edited by mircea calin
Link to comment
  • Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Nu vad de ce nu ar merge, Dar ai doar 35 secunde, nu 15 minute.

 

Atentie si la precizia de reglare a timpului din potentiometru. O sa fie intervalul 0...15 minute pentru 120 grade de rotatie a axei. Va fi greu de gradat un astfel de buton, mai ales ca reglajul ar putea fi neliniar.

Edited by Ticu
Link to comment

E foarte posibil să fie neliniar, alegeți totuși o schemă cu divizor după astabil, astfel veți lucra cu capacități reduse ale condensatorului de temporizare și precizie mai bună.

Am mai găsit un topic similar ca cerință: http://www.elforum.info/topic/107921-timer-digital-ciclic-cu-pic/page-2

Soluția exclusiv cu integrate digitale: http://www.elpedia.ro/temporizator-digital-ciclic/

Link to comment

La ultima schema a lui Mircea ar putea fi introdus un alt domeniu de lucru pentru timpi mari (peste 30s).Un divizor cu 32 (adica 2^5) ca sa translateze domeniul 1...35 s undeva spre 32...1120s = 18 minute.De fapt doua astfel de divizoare, cate unul pentru fiecare iesire a celor doua 555. Si doua comutatoare care sa le introduca sau nu in circuit.

Edited by Ticu
Link to comment

Daca te apuci de realizat schema de mai sus:- dioda D3 cred ca trebuie conectata invers (probabil este o eroare in desen)

- grupul C5-C6 (total 200nF) il inlocuiesti cu 470 nF ca sa maresti timpul maxim spre 900 s- C2 il pui tot 470 nF ca sa ai acelasi interval de reglaj pentru on si off- in serie cu R4 si R8 de cate 51k pui cate un semireglabil de 100k ca sa poti regla continuu timpul intre treptele obtinute prin alegerea diverselor iesiri Q.

R3 si R7 vor fi 390k fiecare.

Reglajul brut al timpilor il faci prin alegerea uneia din iesirile Q4...Q14, iar reglajul fin din semireglabile.

Edited by Ticu
Link to comment

E interesant cu pic ul insa rreglajul se face din soft....Era bine cu niste semireglabile. ...Am cautat pe elforum dar nu am gasit varianta cu circuite logice...

Se poate face cu PIC și cu reglaj din semireglabile , nu e o problemă . Trebuie însă să spui cât de precis/fin trebuie să fie reglajul - sigur , întrebarea asta e pertinentă pentru orice soluție de realizare , nu doar cu PIC . 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines