Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
costi002

Turatie maxima stepper

Recommended Posts

Motoarele stepper sunt folosite la aplicatii unde conteaza mai mult precizia decat viteza. Chiar daca motorul asa necuplat la nimic ar reusi sa ajunga la o viteza de rotatie asa mare, intr-o aplicatie unde ar trebui sa roteasca ceva, mai greu s-ar descurca la viteza mare. Cu cat este viteza mai mare, cu atat va fi cuplul mai mic. In orice caz, ar trebui sa maresti viteza progresiv, nu prea o sa poti sa-l pornesti direct cu viteza mare.

 

Cred ca nu prea a raspuns nimeni deoarece mesajul este la bodega si nu toti frecventeaza partea asta a forumului... La sectiunea incepatorilor era poate mai potrivit.

Link to post
Share on other sites

Nu ajunge la 1000 rpm, nici pe departe.

Exista o diagram cuplu/turatie (pasi pe sec de fapt cel mai adesea), care scade puternic cu cresterea turatiei.

Ca principiu general, cu cat motorul are cuplu mai mare cu atat turatia e mai mica.

Dependenta nu e liniara, asa ca daca ai nevoie si de cuplu si de turatie e preferabil sa folosesti o multiplicare a turatiei (folosind fulii si curele de sincronizare de ex), pentru ca la redactor/multiplicator relatia turatie/cuplu e liniara.

 

https://www.google.ro/#q=stepper+torque+vs+speed

Edited by bcristian
Link to post
Share on other sites

Deci sa îmi iau gându ca voi atinge peste 1000rpm (colegul care mi l-a adus visa pe la 1500rpm). Am încercat cu creșterea progresiva a vitezei și nu ajunge unde îmi doresc. Ba se pare ca, odată cu încălzirea motorului, aceasta viteza maxima scade.

Toate bune

Link to post
Share on other sites

Nu stiu daca viteza scade cu cresterea temperaturii, dar sigur incepe sa piarda pasi. Altfel spus, nu mai tine "pasul" cu frecventa.Posibil ca micropasirea sa imbunatateasca raspunsul in frecventa. Dar micropasirea implica o comanda mai elaborata. Daca merita.

Link to post
Share on other sites

Am avut si eu o astfel de problema acum citeva luni.

 

La ce vrei sa-l folosesti de iti trebuie asa o turatie?

Ca sa vezi turatia maxima iti trebuie datasheetul motorului pt parametrii lui.

Calculezi cit timp trece curent printr-o infasurare la turatia dorita si apoi in functie de inductanta si rezistenta infasurarii calculezi tensiunea minima de alimentare in asa fel incit sa poti atingi curentul de lucru specificat in datasheet.

Daca te incadrezi cu tensiunea rezultata din calcul la valori rezonabile, mai ai sanse sa te aproprii de turatia dorita.

Link to post
Share on other sites

@Sesebe- multumesc pentru indiciu.

La ce foloseste? Incerc sa explic cam ce am inteles eu. Acest motor va "angrena" 2 sau 4 reductoare melcate de 16/1. Aceste reductoare invart 4 tije filetate. De piulitele acestor tije este atasat acoperisul/copertina unui camion. Cica in afara tarii exista limite de inaltime si trebuie coboare acoperisul si sa il ridice dupa necesitati. Cel care a facut partea mecanica, ar fi calculat ca pentru a ridica intr-un timp decent acoperisul cu 1.2 metri, ii trebuie motorului cam 1500 ture.

Azi am mai facut niste teste, am scazut acceleratia si am putut urca destul de sus cu turatia, clientul a fost declarat multumit (pentru moment).

Nu ma intrebati de ce a ales un stepper , a venit cu el in punga impreuna cu controler-ul lui si  mi-a zis ca tre sa ii fac sa se invarta motorul cat se poate de repede.

 

Toate bune.

 

PS:nu am apucat sa vad cam ce turatie ar avea, dar cum pun mana pe el, o masor

Edited by costi002
Link to post
Share on other sites

In principiu, motorul pas cu pas este un motor sincron polifazat. Poate fi rotit continuu cu orice turatie cu conditia pastrarii sincronismului. Motorul unitatii de HD este un motor sincron trifazat de turatie mare comandat pas cu pas de un driver sofisticat. Cu cat turatia creste, frecventa impulsurilor si tensiunea de alimentare trebuie sa creasca. Daca numarul de pasi pe tura este mare, turatia la aceeasi tensiune de alimentare va fi mai mica. 

Link to post
Share on other sites

Deci sa îmi iau gându ca voi atinge peste 1000rpm (colegul care mi l-a adus visa pe la 1500rpm). Am încercat cu creșterea progresiva a vitezei și nu ajunge unde îmi doresc. Ba se pare ca, odată cu încălzirea motorului, aceasta viteza maxima scade.

Toate bune

 

cred şi eu: motoarele pas cu pas nu au fost proiectate pentru turaţii mari, ci pentru controlul cât mai precis posibil al turaţiei.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines