Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

releu tensiune


Recommended Posts

  • Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ar fi util sa precizezi tensiunea acumulatorului.

De asemenea cum vrei sa se alimenteze montajul: din propriul acumulator (situatie in care ar trebui sa consume foarte putin atunci cand acumulatorul s-a descarcat) sau din reteaua de 230V.

O ultima precizare ar fi daca re-cuplarea montajului se face manual, prin apasarea unui buton, sau automat, atunci cand tensiunea a crescut peste o anumita limita.

Link to comment

da, poate nu am fost prea explicit,deci, am doi acumulatori de 12V  din care unul alimenteaza un motor, in momentul in care tensiunea din acumulator scade sub un anumit prag sa-mi decupleze acel acumulator si sa-mi cupleze celalalt.

ma gandeam la ceva cu lm 3914,3915 etc iar in loc de led sa pun releu s-au cum mi-a sugerat userul 

ratza Edited by ASZ12
Link to comment

Mai trebuie precizat dacă funcționarea este afectată de scurta întrerupere cât comută releul . Ar fi util de știut și consumul motorului , tensiunea de descărcare admisă pentru acumulator ( dacă e cu Plumb probabil 10,8V ) . 

Și trebuie , desigur , răspuns și la întrebările puse de @Ticu. 

 

Soluția , în principiu , constă dintr-un comparator cu un histerezis mare - să acționeze la , să zicem, 10,8V și să revină doar la 12,5V ( dacă se optează pentru revenire automată ) sau să nu mai revină deloc ( la varianta manuală ) . Releul ( dacă se va folosi un releu ) va fi alimentat din primul acumulator și va fi energizat cât timp acesta este activ . Când se descarcă releul va cădea comutând pe al doilea și nemaiconsumând curent . 

 

Mai multe după ce se răspunde la întrebări.

Edited by UDAR
Link to comment

functionarea nu este afectata de scurta intrerupere,acumulatorul principal este cu plumb,recuplarea se face manual(dupa ce inlocuiesc acumulatorul cu unul incarcat),releul va fi alimentat tot din primul acumulator și va fi alimentat cât timp acesta este activ . Când se descarcă releul va cădea comutând pe al doilea și nemaiconsumând curent .

Link to comment

O schemă posibilă ar fi asta : ( netestată nici măcar în simulator, n-am timp din păcate ) 

 

post-176515-0-83861900-1455702265_thumb.jpg

 

Funcționarea pe scurt : cînd tensiunea pe B1 este suficientă ambele tranzistoare conduc , comandându-se unul pe celălalt. Q1 comandă Q2 prin R4 iar Q2 comandă Q1 prin R2, R3 și D2 . Releul este atras și sarcina este alimentată din B1 .

Când tensiunea scade D2 iese din conducție , Q1 se blochează și după el Q2 se blochează,  releul cade , sarcina e alimentată din B2. Consumul este extrem de mic - sub 1µA probabil . Starea este stabilă, chiar dacă tensiunea pe baterie crește ca urmare a fenomenului de ”relaxare” circuitul nu mai comută. 

După înlocuirea sau încărcarea lui B1 se apasă scurt  pe SW . Acesta polarizează pe durata apăsării pe Q1 care la rând-i deschide pe Q2 și revenim în prima stare . 

 

Este posibil ca unele valori să necesite ajustare .

 

PS Dacă se dorește , un LED se poate introduce în serie cu R4 ( care se va micșora corespunzător , la 3k .... 3k9 ) . Acesta va indica funcționarea pe B1. 

Edited by UDAR
Link to comment

@ratza: Avantaj: piese putine. Dezavantaj: totusi exista un consum rezidual de vreo 10mA dupa decuplarea sarcinii de la acumulator.@UDAR: Avantaj: consum practic zero dupa decuplarea sarcinii de la acumulator.@Tehnium: Avantaj: asigura si automatizarea incarcarii de la retea. Dezavantaj: piese multe.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines