Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Marius84

Dell Inspiron N7010 nu porneste

Recommended Posts

Salutare!

Am acest laptop care nu mai porneste, la apasarea butonului power porneste pentru o secunda, dupa care se opreste. Simptomul indica bateria descarcata, mai ales ca fara baterie, doar pe alimentator, nu reactioneaza absolut deloc la apasarea butonului de pornire.

Acum cateva zile a facut la fel, dupa care a pornit, dar se stingea brusc in timpul functionarii, parca i-ar fi scos cineva si bateria, si alimentatorul simultan. Nu se bloca, nu facea artefacte, nu dadea blue screen, nimic. Doar se stingea brusc.

Am vazut ca aceasta placa de baza este destul de cunoscuta pe net ca fiind cu probleme, motiv pentru care apelez la dvs, poate este o problema tipica pe partea de alimentare.

Am incercat si cu alt alimentator verificat, rezultatul este acelasi.

O schema unde pot sa gasesc? Pe net am gasit un asa zis service manual, dar mi s/a parut mai mult un manual de dezasamblare.

Edited by Marius84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salutare!

Am acest laptop care nu mai porneste, la apasarea butonului power porneste pentru o secunda, dupa care se opreste. Simptomul indica bateria descarcata, mai ales ca fara baterie, doar pe alimentator, nu reactioneaza absolut deloc la apasarea butonului de pornire.

Acum cateva zile a facut la fel, dupa care a pornit, dar se stingea brusc in timpul functionarii, parca i-ar fi scos cineva si bateria, si alimentatorul simultan. Nu se bloca, nu facea artefacte, nu dadea blue screen, nimic. Doar se stingea brusc.

Am vazut ca aceasta placa de baza este destul de cunoscuta pe net ca fiind cu probleme, motiv pentru care apelez la dvs, poate este o problema tipica pe partea de alimentare.

Am incercat si cu alt alimentator verificat, rezultatul este acelasi.

O schema unde pot sa gasesc? Pe net am gasit un asa zis service manual, dar mi s/a parut mai mult un manual de dezasamblare.

Salut. Am gasit eu aici o schema pentru acest model http://elektrotanya.com/dell_insprion_17r_n7010_quanta_um9_uma_rev_1a_sch.pdf/download.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc, ramane sa deschid cutia pandorei sa vad ce conexiuni proaste si ce tensiuni sunt pe acolo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate, nu am gasit nicio conexiune proasta. De la mufă ajunge tensiunea furnizată de alimentator pe placa de baza. Avand suflanta cu aer cald, am incalyit placa sub diferite cipuri, la temperatura minima, de 150 de grade a suflantei. Evident, nu am atins aceasta temperatura, doar voiam sa vad daca se modifica ceva. Cand am ajuns sub cipul video, am incercat repornirea cu el cald si a pornit. Am dat jos radiatorul si cred totusi ca s+a supraincalyit, padul termoconductor este praf, vad ca este pus si pasta cam aiurea, este vreo posibilitate sa fie asa aplicata pasta din fabrica?

Posted Image
 
Posted Image
 
Posted Image

L.E. Acum a pornit si rece. Chiar nu stiu ce sa mai cred. Ieri parea ca nu se incarca deloc, de fapt nici nu o facea, ca doar l-am probat doar pe alimentator si nu avea nicio reactie, azi porneste... Acest chipset controleaya cumva si partea de incarcare? Eu nu cred, dar cum nu am experienta...

Edited by Marius84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, se opreste brusc in functionare. Alt simptom ar fi ca ventilartorul merge in viteza maxima, desi am scjimbat si pasta, si padul termic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

iti ia eroare la startup si automat se opreste e o meteahna a dellurilor si nu numai. A celor cu placavideo onboard. Daca dupa interventia ta functioneaza felicitari cipul grafic avea nevoie de un reboil si tu l-ai facut cu aerosuflanta. Pune o pasta buna pe el un artic mx-4 sau arctic silver si cam asta a fost pana la urmatoarea figura. :)

 

ps : simptomele la ce ai confirmat ca ti se intampla cu el pot fi din cauze diverse dar.. bataia pestelui e fie pe baterie, fie pe cipul video fie pe placa in general.

 

ps 2 : mai rarut ce i drept cedeaza polimericii de langa procesor si evident ca un procesor subalimentat iti crash-eaza sistemul. poti incerca si asta daca tot nu merge sa schimbi cei doi polimerici de langa procesor. ai aici poza cu ei :

Posted Image

Edited by Adamath_2006

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postez aici ca sa nu mai deschid alt topic desi cred ca problema este alta insa inculpatul este tot acelasi.

Laptop-ul este tot un dell inspiron n7010 si nu porneste(se aprinde doar primul led din stanga, de power) si am 8 bip-uri.

Din cate am cautat este problema cu cipul video la care ar trebui facut un reflow.

Am mai gasit si o varianta in care se apasa tasta D si power dar la mine nu merge, in sensul ca dupa ce apas D si power se aprinde ecranul in diferite culori dar cam atat. Mai departe nu merge.

Acum intrebarile:

1. Intr-adevar problema este la cipul video?

2. Daca da, un reflow o sa rezolve problema? si pentru cat timp?

3. In Tg Mures stiti pe cineva care face asa ceva si cam cat costa?

4. La ce temperatura se face acest reflow si pentru cat timp?(am un coleg electronist care are scule pentru asa ceva insa nu stiu daca a mai facut)

5. Alte sfaturi daca aveti, va rog.

Memoria RAM am demontat-o, curatat-o, nu cred ca e problema de acolo.

Multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Revin cu noutati, sa le zic asa, am incercat sa conectez un monitor extern si nu merge nici cu monitor extern(pe un lcd imi spune "out of range" iar pe un crt samsung imi apare "Hz?").

Ce spuneti, este cip-ul video?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Când aud de reflow la 150 de grade , mă apucă râsul . Pe bune .


Revin cu noutati, sa le zic asa, am incercat sa conectez un monitor extern si nu merge nici cu monitor extern(pe un lcd imi spune "out of range" iar pe un crt samsung imi apare "Hz?").

Ce spuneti, este cip-ul video?

Da , ăla este . Sunt destule tutoriale pe Youtube in care se arată cum se face reflow . Totuși , nu in toate se face corect procedura respectivă . Ideea este să nu incălzești cipul brusc la temperatura de 220-230 de grade . Sunt grafice pe net care redau o evoluție optimă a temperaturii , pentru a se evita șocul termic . Apropo , din cauza unui reflow făcut aiurea , cu temperatură maximă din start , există cazuri in care defectul reapare după câteva zile , câteva săptămâni sau o lună-două luni ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acuma daca tin cont de ce zice aici https://www.youtube.com/watch?v=1AcEt073Uds s-ar zice ca de vina sunt cip-urile nu lipiturile efectiv(si temporar si cu noroc ar putea merge si daca se incalzeste doar cipul la temperaturi de genul 120-150 grade, oricum la temperaturi de genul asta nu prea cred nici eu ca se topeste fludorul de sub cip, mai ales cel fara Pb) si poate din cauza asta ati auzit de reflow la 150 grade. O sa ma interesez in zona sa vad ce si cum pot rezolva. Am vazut zilele astea intr-adevar pe youtube destule metode(de la uscator de par pana la masini automate care probabil ca respecta si un grafic de incalzire si racire). De schimbat cip-ul credeti ca as gasi sau ar merita sa-l schimb cu totul?(asta in ideea videoclipului de pe youtube).

Multumesc

Share this post


Link to post
Share on other sites

In mod cert nu se face reflow la 150 de grade. Scrisesem eu mai sus de aceasta temperatura la care setasem statia de aer cald doar pentru a incalzi diferite zone ale placii si sa observ comportamentul, functionarea sau nefunctionarea in functie de zona incalzita. Nu cred ca este o practica neortodoxa, ajuta cat de cat la identificarea zonei.

In privinta reballingului, reflow-ului, inclin sa il cred pe Rossmann. Referitor la inlocuirea cipului video, in mod cert aceasta este solutia. Daaar conteaza extrem de mult sursa de la care faceti achizitia. Eu mi-am luat recent teapa de la un chinez cu un cip pentru un acer k50ab. Si a venit ambalat in blister, ca de fabrica. Nu a mers. Si sa nu uitam ca au ceva ani in spate si laptopurile acestea, nu stiu cata vreme in urma se mai produc cipurile, etc. Cert este un singur lucru:Fara scule corespunzatoare, sansa de nereusita la schimbarea unui astfel de cip tinde spre 100%.

Edited by Marius84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am înlocuit cipul, dar ori nu am făcut eu lipirea celul nou ok pe statie, ori a fost cip vechi, rebilat de chinez. Mergea la apasarea usoara a placii de baza, i-am facut un reflow si nu a mai afisat nimic, probabil s-a distrus si cipul acesta.

Exista vreo solutie hardware pentru folosirea partii video din procesorul i5? Chiar şi plătită...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unde ai gasit cip-ul? la chinezi?

Al meu l-am dus acum doi ani la un service si a inlocuit pasta doar(asa cred, ca am intrebat de reflow si a zis ca i-a facut dar asa cu juma de gura asa ca nu sunt sigur).

A mers poate vreo luna, oricum mai mult sta nefolosit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.