Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
nickrvl

LCD Grafic 128X64

Recommended Posts

Nu reusesc sa pornesc un astfel de afisaj, din ce am cautat pe net vad de regula afisajele de acest tip au altcumva configurati pinii, daca de regula pinii declarati sint astfel:

Config Graphlcd = 128 * 64sed , Dataport = Portc , Controlport = Porta , Ce = _ 6 , Ce2 = 7 , Cd = 2 , Rd = 3 , Reset = 5 , Enable = 4

 

la ecranul meu am Cs1, Cs2 etc pini pe care nu stiu sa-i declar, pinii i-i am astfel:

Dataport = portb - aici cred ca este Ok

Controlport = Portc - si aici cred ca e Ok

mai departe "ma pierd", cum ii declar?

E = ?

D/I = ?

R/W = ?

RST = ?

CS2 = ?

CS1 = ?

 

Am incercat eu cite ceva dar fara succes, schema e urmatoarea:

post-175768-0-74341600-1454832305_thumb.jpg

Lcd-ul e acesta:  http://www.raystar-optronics.com/UserFiles/RG12864B-BIW-V.pdf

 

Afisajul se aprinde, contrastul lucreaza....

Folosesc Bascom.

Mi-ar prinde bine un exemplu in care sa-l vad ca misca.....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ma pricep la LCD-ul tau, dar asa, pe ghicite, pinii cu care nu stii ce sa faci sunt pinii de control. Mie imi ies ca:

E = Enable

D/I = Cd

R/W = Rd

RST = Reset

CS2 = Ce2

CS1 = Ce

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am incercat mai multe insa ma opresc la un exemplu, cel de jos, si care bineinteles ca nu merge, ecran "alb":

 

 

$regfile = "m16def.dat"$crystal = 16000000$lib "glcdKS108.lib"   'Include the library for the KS-108 controlerConfig Graphlcd = 128 * 64sed , Dataport = Portb , Controlport = Portc , Ce = 3 , Ce2 = 4 , Cd = 0 , Rd = 1 , Reset = 5 , Enable = 2'  Exemplu Pinii mei'CE =CS1  Chip select CS1 - C3'CE2=CS2  Chip select second chip CS2 - C4'CD=Data/instruction   D/I - C0'RD=Read   R/W - C1'RESET = reset   RST - C5'ENABLE= Chip Enable   E - C2$eepromSetfont Font8x8Cls' =====Main=====Main:Do'*************************' Here your main prog'*************************Lcdat 1 , 1 , "Proba"Lcdat 2 , 1 , "Proba"LoopEnd'=== Subroutines===$include "font8x8.font"

 

 

 

Aceasta este prima incercare de utilizare a unui LCD grafic, trebuie incarcata librarie in eeprom?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu este din contrast, uneori, erori/paraziti probabil, cind il opresc/pornesc incepe sa afiseze "balarii" care se vad clar, "au contrast bun" :) , oricum la rotirea semireglabilului se vede clar cum se schimba fundalul/contrastul, deci nu e de aici....

Alta intrebare, aceste afisaje lucreaza cu "librarii" care daca nu se afla in directorul in care se afla si softul genereaza eroare la compilare, pentru mine e ceva nou, asa "trebuie" la aceste afisaje? trebuie incarcat "ceva" in EEPROM vad in program ceva legat de asta.......

Edited by nickrvl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Folosirea bibliotecilor n-are de-a face cu un anumit tip de hardware, ci cu modul de organizare al informatiei in PC.

Presupun ca pana n-o sa scapi de problemele de compilare n-o sa-ti mearga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu la compilare am probleme, daca compilare inseamna ce cred eu, Bascom-ul i-mi "compileaza" softul creat, il incarca fara erori in Mc insa nu ruleaza.... presupun ca ori nu leg/declar pinii LCD-ului corect ori acele "biblioteci" nu sint, cum sa spun, bune? In exemplul de mai sus daca nu am in folderul in care e softul si fisierul "Font8x8.font" la compilare primesc eroare cu toate ca acesta exista si in folderul unde a fost instalat Bascom. Presupun ca acest fisier e un timp de font declarat pentru a sti LCD-ul ce font sa atribuie caracterelor afisate....

Edited by nickrvl

Share this post


Link to post
Share on other sites

LCD-ul grafic n-are, spre deosebire de suratele lui negrafice, nici un fel de caractere predefinite, trebuie sa i le dai tu. In cazul tau fonturile sunt in fisierul Font8x8.font (si probabil le "incarci" cu comanda Setfont Font8x8). Banuiesc ca daca vrei sa folosesti fonturi dintr-o alta locatie decat directorul "de lucru", trebuie sa-i dai toata calea (Setfont c:calepanalafonturiFont8x8). Da' cum nu sunt sigur, cel mai simplu e sa-i pui fonturile care te intereseaza acolo unde cauta el.

De ce nu functioneaza la tine, n-am idee. La ce tensiune se alimenteaza LCD-ul? La ce tensiune alimentezi tu? Eu am avut niste probleme cand am alimentat un LCD de 3.3V la 5V (desi vad ca al tau functioneaza la 5V, asa ca n-ar trebui sa ai probleme).

Share this post


Link to post
Share on other sites

L-am alimentat in "toate " tensiunile, de la 5V in jos, am re si re revazut si verificat cablajul de scurturi, intreruperi sau lipituri reci, fara efect.....

Acum vad altceva, in fisa sa scrie: pin 18 - Vee -Negativ Voltage output inntr-un link pus de "vasile" vad ca un LCD se alimenteaza in Vee cu -10v?! Mi-e cam teama sa incerc asta si la mine, deocamdata ma mai documentez.................

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi pagina 7 unde arata ca potentiometrul de contrast se conecteaza intre Vdd si Vee. Cursorul la V0. Fara teama.Cu toate ca nu cred sa fie asta problema ta, caci zici ca vezi niste mizerii pe ecran uneori.NT7108 e dat ca echivalent cu KS0108. Sugerez o intarziere de 100ms inaintea initializarii GLCD. Poate controllerul de display e mai lenes.Eu nu ma complic cu echivalente, cumpar mereu cu controllerul care este in biblioteca compilatorului.Din pacate nu lucrez cu Atmel, am doar exemple pentru PIC.LE: Vee e o iesire, nu trebuie sa alimentezi tu acolo. Sa fim intelesi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Him, intradevar asta a fost o scapare, am modificat dar tot fara rezultate:

post-175768-0-91184200-1454872386_thumb.jpg

 

de fapt de la asta am plecat http://www.mcselec.com/index.php?option=com_content&task=view&id=289

si asa am ramas cu semireglabilul.....

 

Pentru cei care ati lucrat cu LCD grafic, daca ii dau sa deseneze o linie, patrat ceva grafic nu mai am nevoie de fonturi, gresesc? vreau sa ma verific pentru ca am incercat si asta, sa-mi deseneze un patrat, fara rezultat.

Sa fie de vina libraria?

Vad ca se folosesc doua librarii pentru acest ecran (cred)  "glcdKS108.lbx"   si   "glcdKS108.lib" am incercat cu ambele...

 

L.E. am incercat si cu intirziere.......

Edited by nickrvl

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Pentru cei care ati lucrat cu LCD grafic, daca ii dau sa deseneze o linie, patrat ceva grafic nu mai am nevoie de fonturi, gresesc? vreau sa ma verific pentru ca am incercat si asta, sa-mi deseneze un patrat, fara rezultat.

Nu, nu e nevoie de fonturi sa desenezi niste pixeli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.