Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Pavel Ionescu

Modul mp3 pe casetofon vechi rusesc

Recommended Posts

Va salut! Apelez si eu la ajutorul vostru, poate imi poate da o sugestie un domn electronist bun. Precizez ca sunt doar amator, mai mult de mici modificari, fire, condensatori, sigurante nu ma bag. Deci am un casetofon rusesc Oreanda RM-203S. In partea de jos are un capac unde se depozitau casete. Mi-a venit mie o idee sa-l modernizez cu un modul mp3 deoarece imi place foarte mult sunetul fata de playerele moderne. Am luat un modul mp3 ca cel de aici. L-am montat pe capacul de la depozitul de casete deoarece doar acolo este loc. Am pus un alimentator de telefon pt alimentarea modulului (am incercat sa iau curent din casetofon, modulul merge la 5V-12V deoarece are si stabilizator, insa se auzea foarte prost, cu un zgomot de fond ca o mica piuiala, care se auzea chiar si cand era volumul la minim). Cu cel de telefon nu mai are acea piuiala. Adaptorul de telefon l-am bagat in locul de baterii al casetofonului, lipit firele de 220 la mufa de intrare a casetofonului. Modului mp3 a avut mufe cu fire eja facute doar le-am inadit si lipit cu pistolul, doua fire pt alimentare, 3 pt iesire audio si unul pe care l-am lipit de antena casetofonului. Casetofonul are in spate 2 mufe DIN5 pe care le-am verificat inainte sa vad pentru ce sunt. Una este pentru inregistrare si se activeaza doar cand apesi pe butonul rec al casetofonului iar cealalta este activata tot timpul, dar daca bagi ceva prin ea, de exemplu un telefon mobil, se diminueaza volumul la celelalte, radio, caseta etc. Asa ca am zis sa ma leg de mufa pentru inregistrare pentru a nu altera celelalte functii ale casetofonului. Am cautat pe placa deoarece nu aveam acces la bornele mufei DIN 5 (e inghesuiala pe acolo) cu un voltmetru, am gasit canalele, am lipit firele de la modul (iesire stanga, dreapta si masa). Toate bune si frumoase, se aude clar, foarte bine pe mp3, merge si pe radio fm (pe modulul mp3) cum trebuie (pe radio lui original are banda veche comunista si nu prindea mai nimic).

Deci ca sa fiu inteles, ca sa folosesc modulul mp3, trebuie mai inainte sa apas pe butonul rec. Pot sa si imprim de pe modul pe caseta.

Am ramas insa cu o problema. Cand este muzica nu iti dai seama, insa in pauza dintre melodii sau cand pun pauza (ma refer la modulul mp3), se aude o baraiala, un zgomot de fond care se diminueaza daca ating cu mana o parte metalica din casetofon. Daca este volumul mic nu prea se mai aude baraiala. Ce as putea sa-i fac sa nu se mai auda deloc acea baraiala? Tind sa precizez ca inainte sa fac operatiunea, am incercat sa bag prin aceasta mufa cu un cablu din5-jack un telefon si nu baraia deloc. Multumesc si sper sa aveti rabdare sa cititi toata polologhia.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8Mz1z8l_HS0

Edited by Pavel Ionescu

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Motorul casetofonului functioneaza la redare de pe mp3 ? posibil de acolo vine zgomotul , semnalul audio nu este bine ecranat

2. Poate veni acel zgomot chiar si de la modulul mp3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am uitat sa precizez, la acest model de casetofon, daca apas doar pe butonul rec, se apasa doar rec, nu si play ca la alte casetofoane. Dupa ce apesi pe rec se comuta pe inregistrare si se aude prin el, ca o statie, dar nu porneste caseta. Trebuiesc apasate si play si rec deodata ca sa porneasca, deci nu are legatura cu motorul.

Baraiala se aude cand dau mai tare, daca e incet nu prea e sesizabila. Nu cred ca este de la modul deoarece l-am incercat printr-un sistem 5.1 si nu baraie. Baraiala apare imediat cum lipesc firele de mufa DIN 5 chiar daca nu e conectat nimic la ele pe partea cealalta. Sa nu fie bine unde am lipit masa? Mufa DIN5 are cumva 2 mase? Este una pe un pin si una pe partea metalica, dar ce rost ar avea doua mase?

 

Am pus aici un filmulet, pun pauza la muzica apoi dau volumul tare ca sa auziti baraiala (nu pot da volumul tare si cu muzica ca trezesc vecinii, oricum dupa cum se vede pe muzica nu se aude).

 

https://www.youtube.com/watch?v=1jqvsVP9ksQ

 

Later edit: Se pare ca m-am inselat eu. Pe aceasta mufa baraie si pe telefon. Pe cealalta nu. Se diminueaza casetofonul daca lasi si pe telefon muizica in pauza, daca inchizi muzica vad ca isi revine dupa cateva secunde volumul la casetofon. O sa incerc sa folosesc aceasta mufa, desi de aici nu se poate inregistra de pe modul dar nu mai conteaza. Cred ca aici nu baraie.

Edited by Pavel Ionescu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inca ceva pentru a nu face alt topic, casetofonul are difuzoarele originale. Ar merita sa cumpar unele noi? Ar avea o sansa sa se auda cu mai mult bass? Daca da ce recomandati? Problema e ca nu stiu de cat sunt cele originale, nu scrie nimic pe ele. Din ce am masurat cred ca sunt de 16.5cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sanatate permanenta! Clar e brum de neecranare.Cablul de legatura(audio)dintre modul si cas. e ecranat?La mufele vechi DIN pinul 2 cel din mijloc e masa.Ca idee foloseste o bucata dintr-un cablu de inregistrare/redare tot de tip vechi  pt audio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da,aveti dreptate.Initial mufa avea 3 pini-unde cel din mijloc era 2-apoi au aparut pinii 4 si 5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Decupleaza motorul de la casetofon ,oprestel taind firele de alimentare .

Sunt o serie ca in momentul in care comuti pe caseta porneste motorul ,care induce  brum .

Fa legaturile la mp3 cu firele de la acea mufa din 5 .scurteaza traseul cat mai mult 

Suplimenteaza  filtrajul la MP3 cu un condesator electrolitic de 680-1000Micro si unu de 100nf 

succes 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mai poti incerca o varianta: semnalul de la iesire mp3 plyer-ului il legi la potentiometrul de volum al casetofonului. Acolo vine semnalul din preamp, e diminuat/marit de potentiometrul de volum si este trimis catre amplificatorul final.

Cum mp3 playerul scoate semnal suficient de mare ca sa fie cuplat direct pe amplificatorul final, nu vad de ce nu ai decupla semnalul din preamplificatorul casetofonului si introduce semnalul mp3 playerului. Asa ai si reglaj al volumului din potentiometrul original al casetofonului, desi poti regla volumul si din mp3 player.

Mai pui un buton DOAR pt alimentarea etajului final al casetofonului si niste condensatori pe filtraj cum ai fost povatuit mai sus si gata!

 

Succesuri!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da colegu Spitfire chiar sunt stereo am si eu un astfel de mp3 player si e destul de ok la cei 25 lei cat am dat pe dansu 

singura imbunatatire sa-i zic asa e ca trebuie suplimentat filtrarea si  nu trebe dat mai mult de 6V 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca sunt stereo si pe FM si pe MP3, brovo chinezilor! Un link pe PM, va rog frumos, Dl. pop_ady44, de unde l-ati cumparat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.