Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
windows

modificare amplificator AS2020

Recommended Posts

Buna ziua !

As dori sa modific acest amplificator in sensul ca nu ascult tare, doar la maxim 2x3W sa zic. De asemenea, cutia vreau sa o schimb in ceva mai ingust. Finalii sunt cam mari si ma gandesc sa ii inlocuiesc cu BD236 sau BD238 si sa-i pun pe radiatoare mai mici. Nu vreau sa micsorez tensiunea de alimentare, implicit transformatorul si sa modific ceva rezistente. Teoretic ar merge dar nu stiu cum se "impaca" BD238 ca final cu BD135 ca prefinal. Un link pentru schema, aici

http://4.bp.blogspot.com/_ew33PljltpA/TJcKsZRV6fI/AAAAAAAAA0w/1Ght8nbctY0/s1600/AS2020.jpg

 

  Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

De ce nu încerci cu trz în capsulă TO220? Ai de unde alege, sînt o grămadă cu Uce minim 60V şi Ic minim 5A.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vrei sa-l faci preamp, spune drept. :) 

Si eu as recomanda capsula finalilor tot TO220 . Dintre perechile DB241C/242C si TIP 41C/42C recomand a doua varianta, avand hfe mai apropiat intre NPN si PNP decat BD-urile...ori poate am nimerit eu un lot mai prost de BD-uri...Desigur mai sunt si alte variante de finali pentru putere mica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mie mi se pare o munca nejustificata de motivele prezentate in primul post. Daca tot vrei ceva mai mic si ti-ai propus sa schimbi si carcasa de ce nu faci un mic amplificator de la zero ?

2xLm1875 ar fi o alegere f buna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sunt de acord cu domnul "atupi". Incercati cu 2 ori lm1875 sau lm1876 care contine 2 canale intr-un singur integrat(deci faceti un singur cablaj). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, am si uitat de capsula TO220, mai ales ca am mesterit ceva stabilizatoare de tensiune LM7805 si LM7812 cu ceva timp in urma. Cat despre preamplificator, nu m-am gandit la asta, nici nu stiu daca ar merge; am incercat mai demult sa fac un preamplificator cu tranzistori pentru cap magnetic dar nu-mi placea cum mergea; cand am descoperit integratele 741 si 387, s-a rezolvat. Despre perechile DB241C/242C si TIP 41C/42C pot sa spun ca sunt formate din tranzistori complementari, eu ziceam de tranzistorul 2N3055 care e NPN si la prefinali nu vreau sa umblu - am cumparat pentru testare pentru un canal, 2 bucati de BD237 (doar asta NPN am gasit la cel mai apropiat magazin), sa vedem ce iese. Am amintiri cu acest amplificator si prea a stat degeaba mult timp, de asta vreau sa-l folosesc. Am ceva montaje audio cu integrate respectiv TDA2005, KA2209, TDA2822 insa fara alimentare, mufele de rigoare, potentiometru etc, pe cand AS2020 e complet, aproape ... potentiometrele originale nu mai sunt si am pus doar unul dublu rotativ pentru volum; reglajul de ton e dezactivat. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aoleu! Nu încerc să-mi închipui cum arată A2020 cu puţometru cu ax.

Cît despre preul din el... care preu??? E redus la unul de ton.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Avand in vedere ca se dorea o iesire de aprox 2x3W ma gandeam la un preamp linie, nu preamp doza magnetica. Nu stiam ca si la acest model finalii sunt doar NPN (la fel ca la A350) deci scuze pentru recomandarea complementarilor. O intrebare mai de incepator....nu se poate culege semnal/iesire direct din prefinali? eventual pus un radiator mai mare, undeva la 4W disipati.

LE: Acum vreo 15 ani aveam finalii arsi intr-un amplif rusesc si pana sa imi ajunga finalii comandati in Republica Moldova, am ascultat doar pe prefinali (estimez undeva la 2-3 W /canal). Firele catre finali erau desfacute, fireste, altfel sareau sigurantele.

Edited by marius75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evident că se poate, dar îl reduci la un amplif de cască.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu potentiometru cu ax arata, evident mai nasol decat originalul, plus de asta nu am balans. Nu stiu de ce nu se mai fabrica potentiometre ca cele originale, macar cele de volum 500k, logaritmice. As posta o poza dar mai bine nu ... Cat despre reglajul de ton, n-am scos rezistenta R113 (213) si sa bag semnal in baza lui T106 (206) ci am pus cate 4 rezistente de 51k pentru fiecare canal, ca si cum potentiometrele de ton ar fi in pozitie de mijloc. Ideea renuntarii la finali e interesanta, am vazut o schema de 5W cu finali BD135/BD136.

Edited by windows

Share this post


Link to post
Share on other sites

Păi, etajul prefinal e cu trz complementari, ăsta e avantajul teoretic. Mai trebuie modificate rez de emitor, ştrapată cea din colectorul trz pnp şi modificată superdioda ptr o plajă mai mică de tensiune (rămîn 2 joncţiuni în loc de 4 spre ieşire).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da de ce sa il modifici ca sa asculti la 2-3w ?

Nu e mai simplu sa il folosesti asa cum este el si il dai incet din volum atat cat vrea urechea sa auda ???  :nas:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am gasit in talcioc un AS2020 cu 20 de lei si n-am stat pe ganduri. Rezistentele R110 si R210 erau arse, in rest nicio problema. Finalii nu sunt doi la fel, insa functionali. Macar acum pot experimenta in voie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ia un modul de Pam8403 o cutiuta din comert si ai rezolvat problema cu minimum de investitie si minimum de bataie de cap. 2x3w scoate la 5v alimentare. Cu o cutie micuta, un transformator de telefon din recuperari ai rezolvat problema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.