Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Gauri/filet radiator


Postări Recomandate

  Salutare, m-am gandit sa intreb aici pentru ca nu am gasit informatii despre acest subiect. Este vorba despre prinderea tranzisorilor pe radiator...., suruburile care se vor folosi sunt de 3mm. Gaura se va da cu un burghiu de 2.5mm si se va folosi un tarod de 3mm? In procesul de realizare al filetului tarod-ul trebuie uns cumva cu vaselina? Care sunt pasii si cum se procedeaza mai exact? Pentru a da gaura cat mai exact se poate face un "punct" cu ajutorul unui dorn?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mare atentie cu aluminiul la prelucrari!...este un material care se 'agata' de scula prelucratoare....eu folosesc ca ungere petrol lampant....asta dupa ce am incercat cu motorina, benzina, diluant si multe alte lichide...cele mai bune rezultate le-a oferit petrolul lampant....la gaurire , avansul sa fie lent si turatia medie...la tarodare este bine sa aveti tarozi la set-3 bucati....este mai dificil sa prelucrati aluminiul cu un tarod unic....tarodati la mana , nu cu masina....se poate puncta gaura cu un punctator....gaurile cu diametrul mai mare de 4mm se dau in 2 trepte , cu burghiu mai mic si apoi cu diametrul final....respectati ,pe cat se poate, perpendicularitatea burghiului fata de piesa de gaurit , altfel gaura va 'fugi' fata de punctul marcat....daca radiatorul este mai gros de 5-6mm, faceti tarodarea in 2 trepte,adica -pe parcursul executarii filetului- extrageti tarodul cel putin o data si curatati-l....

  Spor!

Link spre comentariu

Si un lucru foarte important:piesa pe care o prelucrati sa o prindeti in menghina,in caz de blocare a burghiului se produc accidente grave!

Da, am patit-o sa-mi scape piesa de gaurit din mana si sa ma loveasca,......o sa am grija. Referitor la procesul de gaurire n-am pus niciodata lichid pentru ungere, insa pot incerca. Ma gandeam la partea de realizare a filetului ca ar trebui pus ceva pe tarod. Petrol lampant nu am, o merge cu W5? Trebuie incercat....

 

..la tarodare este bine sa aveti tarozi la set-3 bucati....este mai dificil sa prelucrati aluminiul cu un tarod unic...

  Adica sa folosesc spre exemplu un tarod la inceputul filetului, sa-l extrag si sa continui cu altul?

Multumesc pentru detalii.

Link spre comentariu

Unde ati gasit la set complet de 3 bucati? Exista la magazine online gen TME? N-as face comanda doar pentru ele la un magazin se specialitate. Ce parere aveti de acest tip de surub (ca in poza de mai jos)? Ar merge pt fixarea finalilor pe radiator? Sau in timp se modifica forta cu care este strans datorita dilatarilor materialelor?

post-211087-0-75774200-1454332671_thumb.jpg

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Am gasit o poza:post-228380-0-78952600-1454332577_thumb.jpg...

....faceti o comparatie cu tarodul universal pe care-l aveti...

EDIT. La un magazin Suma,in Craiova....

EDIT 2  Se foloseste si metoda asta....dar...atunci cand lucrez pt. mine prefer filetul...este mai sigur!

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Vedeți că în trecut (toamna anului trecut) a fost  la Lidl o trusă cu  burghie și tarozi de la Powerfix, anume pentru dat filet de la M3 până la M12 ,ce conținea  7 burghie și 7 tarozi și o cheie universală pentru tarozi.Eu am luat așa ceva și vreau să spun că mă împac foarte bine cu ea , este cu mult peste chinezăriile ce le găsești în magazinele ce vând așa zisele scule sau ce găsești în piață la ruși. Trebuie urmărit la Lidl când mai apar. 

Link spre comentariu

Eu am preferat sa dau gaura si sa folosesc surub + piulita ca n-am avut tarod. Talpa radiatorului era de 10 mm in cazul meu...cred eu ca am ales varianta simpla si castigatoare in acelasi timp. Nu stiu cum arata radiatorul pe care il aveti, dar daca exista pozitie pentru montare surub si piulita, eu as renunta la filetarea radiatorului.

Coltsurubul din postarea #9 nu este bun deloc, are pasul prea mare (oricum pasul surubului va fi dictat de pasul tarodului) si in acelasi timp are capul tesit si va tinde sa despice finalul la strangere. Trebuie ca partea care apasa pe final sa fie plata nu tesita.

Editat de marius75
Link spre comentariu

  Radiatorul este acesta (http://www.tme.eu/ro/details/rad-a4291_100/radiatoare/ ). Mai jos atasej o poza cu tarodul pe care-l detin, de fapt am cumparat 3 bucati identice. O sa fiu atent cand mai apar produse de genul in Lidl, dar pana atunci trebuie sa ma descurc cu acestea. Marius detin si suruburi cu cap plat ca cel din poza de mai sus, chiar am prins 2 integrate LM3886 pe radiatorcu acest tip in vara....... insa din cate am vazut nu se foloseste asa ceva...... deci o sa revin la varianta cu filet sau filet+piulita cum ai spus, insa exista o probabilitate ca surubul sa nimereasca chiar intr-o aripioara a radiatorului si stunci nu mai merge varianta cu piulita.

post-211087-0-85435800-1454360269_thumb.jpg

post-211087-0-10606500-1454360276_thumb.jpg

post-211087-0-96671100-1454360282_thumb.jpg

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări