Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Micro drona defecta


Vizitator danesandragos

Postări Recomandate

Vizitator danesandragos

Buna ziua. Fiind primul meu post pe acest forum, sper sa nu postez la categoria gresita. Daca intrebarea asta apartine coltului depanatorilor, rog administratorii sa o mute.

Ok, sa trec la subiect. Mi-am cumparat recent o jucarie din asta: http://www.rcforfun.ro/shopping/product_details.php?id=420 (Micro drona no-name XQ100). Din a doua zi de folosinta, s-a defectat un motoras. Am desfacut carcasa, am scos motorasele din socluri, le-am pus la loc si si-a revenit. O zi mai tarziu, alt motoras a refuzat sa mai porneasca. Am desfacut-o din nou si am constatat ca motorasul era legat fara probleme la placuta electronica. L-am luat jos si l-am legat direct la o baterie. Am constatat ca se invarte, deci motorasul in sine nu e stricat. Urmatorul pas a fost sa verific tensiunea la bornele unde era conectat motorasul. In vreme ce toate celelalte motoare primesc 2.3 - 2.5 V atunci cand dau turatie din telecomanda, tensiunea la bornele de la care am dezlipit motorasul era 0.2 V. Aici m-am blocat. Am experienta limitata in electronica. Am mai construit jucarioare simple si am mai reparat chestii de prin casa, dar pentru componente SMD si PCB-uri n-am nici echipament nici indemanare. Fiind o copie a unei copii a unei chinezarii, n-am gasit nicaieri pe internet schema electronica a PCB-ului. Tot ce am reusit sa deduc din priviri e ca trace-urile care duceau la motoras au la capatul opus un condensator. Neavand echipament pentru componente SMD, n-am cum sa verific capacitanta sau integritatea condensatorului. De asemenea, nu reusesc sa-mi dau seama la ce altceva e legat acel condensator. Exista ceva ce as putea sa fac in continuare? Pe langa achizitia unei noi jucarioare, care in acest moment pare sa fie singura solutie...

Multumesc anticipat pentru ajutor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator danesandragos

Cam asta-i tot ce pot sa fac in seara asta cu telefonul. Maine, poate, reusesc cu un DSLR daca ajuta cu ceva...

http://imgur.com/a/C8Fg1

EDIT: Am reusit totusi sa gasesc pe net o poza decenta cu o placa similara. Asta e de la un Cheerson CX10, modelul dupa care e copiata a mea. Nu e 100% identica, dar cred ca nici diferente semnificative nu sunt:

http://imgur.com/rQrRmKy 

Editat de danesandragos
Link spre comentariu

Am si eu un poket drone si tot asa, destul de repede un motoras s-a blocat. Dupa un timp si-a mai dat singur drumul, dar tot merge mai franat decat celelalte 3. Probabil ca si motorasele sunt mici si proaste. Se pot comanda si motoare separat, dar nu mi-am mai batut capul. M-am convins ca nu poti gasi o drona cat de cat  decenta sub 100$.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
Vizitator Scriptery

Daca inca te mai intereseaza subiectul, poate a fost normal sa iti dea tensiune de 0,2 volti, si iti spun si de ce, daca ai observat, o drona, daca sta pe suprafata dreapta, toate motoarele se invart la fel, daca o inclini, motoarele pe partea inclinata in jos, le va scadea turatiile(la unele modele, chiar 0, depinde de model, si de inclinatia care o executi), iar cele din partea celalata, vor functionala la turatie mai mare, datorita faptului ca drona este dotata cu un senzor pe 3 sau 6 axe, care ii "spune" dronei ce sa faca, in caz de drona se loveste, si isi pierde exhilibrul, senzorul va intra in actiune.

 

Si vreau sa ma refer, ca daca tu tineai drona inclinata, cu partea la care iti dadea 0,2 volti in sus, e posibil sa fie normal.

 

Aceste motoare mici, numite coreless, se invart la turatii foarte mari (de la 6000 rpm in sus), ele cum sunt cu perii, se uzeaza destul de repede, datorita fortei de frecare, de asta cand ai pus motorul inapoi, el a inceput sa functioneze, adica din anumite pozitii ale axului numai functioneaza.

 

Sper ca am fost destul de explicit. Si ca data viitoare sa iti cumperi o drona mai solida, cu motoare brushless (fara perii, trifazate).

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări