Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Micro drona defecta


Guest danesandragos

Recommended Posts

Guest danesandragos

Buna ziua. Fiind primul meu post pe acest forum, sper sa nu postez la categoria gresita. Daca intrebarea asta apartine coltului depanatorilor, rog administratorii sa o mute.

Ok, sa trec la subiect. Mi-am cumparat recent o jucarie din asta: http://www.rcforfun.ro/shopping/product_details.php?id=420 (Micro drona no-name XQ100). Din a doua zi de folosinta, s-a defectat un motoras. Am desfacut carcasa, am scos motorasele din socluri, le-am pus la loc si si-a revenit. O zi mai tarziu, alt motoras a refuzat sa mai porneasca. Am desfacut-o din nou si am constatat ca motorasul era legat fara probleme la placuta electronica. L-am luat jos si l-am legat direct la o baterie. Am constatat ca se invarte, deci motorasul in sine nu e stricat. Urmatorul pas a fost sa verific tensiunea la bornele unde era conectat motorasul. In vreme ce toate celelalte motoare primesc 2.3 - 2.5 V atunci cand dau turatie din telecomanda, tensiunea la bornele de la care am dezlipit motorasul era 0.2 V. Aici m-am blocat. Am experienta limitata in electronica. Am mai construit jucarioare simple si am mai reparat chestii de prin casa, dar pentru componente SMD si PCB-uri n-am nici echipament nici indemanare. Fiind o copie a unei copii a unei chinezarii, n-am gasit nicaieri pe internet schema electronica a PCB-ului. Tot ce am reusit sa deduc din priviri e ca trace-urile care duceau la motoras au la capatul opus un condensator. Neavand echipament pentru componente SMD, n-am cum sa verific capacitanta sau integritatea condensatorului. De asemenea, nu reusesc sa-mi dau seama la ce altceva e legat acel condensator. Exista ceva ce as putea sa fac in continuare? Pe langa achizitia unei noi jucarioare, care in acest moment pare sa fie singura solutie...

Multumesc anticipat pentru ajutor.

Link to comment
  • Replies 12
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest danesandragos

Asta e singura imagine pe care o am deocamdata, o sa fac altele mai detaliate cand ajung acasa.

Posted Image

Edited by danesandragos
Link to comment

Trebuiesc detalii ale zonei unde ati dedus ca ar fi legat motorasul. Ar putea fi un tanzistor defect, sau mai rau, comanda acestuia, caz in care e cam gata jucaria. Oricum, trebuiesc examinate f bine si lipiturile, dat fiind faptul ca aceste aparate sunt frecvent supuse socurilor mecanice.

Link to comment
Guest danesandragos

Cam asta-i tot ce pot sa fac in seara asta cu telefonul. Maine, poate, reusesc cu un DSLR daca ajuta cu ceva...

http://imgur.com/a/C8Fg1

EDIT: Am reusit totusi sa gasesc pe net o poza decenta cu o placa similara. Asta e de la un Cheerson CX10, modelul dupa care e copiata a mea. Nu e 100% identica, dar cred ca nici diferente semnificative nu sunt:

http://imgur.com/rQrRmKy 

Edited by danesandragos
Link to comment

Am si eu un poket drone si tot asa, destul de repede un motoras s-a blocat. Dupa un timp si-a mai dat singur drumul, dar tot merge mai franat decat celelalte 3. Probabil ca si motorasele sunt mici si proaste. Se pot comanda si motoare separat, dar nu mi-am mai batut capul. M-am convins ca nu poti gasi o drona cat de cat  decenta sub 100$.

Link to comment
Guest danesandragos

Se da peste cap singura. Si cam atat. Intr-adevar, oricat setam din trim-uri, niciodata nu statea in loc in aer, deraia mereu intr-o directie.

Link to comment
  • 9 months later...
Guest Scriptery

Daca inca te mai intereseaza subiectul, poate a fost normal sa iti dea tensiune de 0,2 volti, si iti spun si de ce, daca ai observat, o drona, daca sta pe suprafata dreapta, toate motoarele se invart la fel, daca o inclini, motoarele pe partea inclinata in jos, le va scadea turatiile(la unele modele, chiar 0, depinde de model, si de inclinatia care o executi), iar cele din partea celalata, vor functionala la turatie mai mare, datorita faptului ca drona este dotata cu un senzor pe 3 sau 6 axe, care ii "spune" dronei ce sa faca, in caz de drona se loveste, si isi pierde exhilibrul, senzorul va intra in actiune.

 

Si vreau sa ma refer, ca daca tu tineai drona inclinata, cu partea la care iti dadea 0,2 volti in sus, e posibil sa fie normal.

 

Aceste motoare mici, numite coreless, se invart la turatii foarte mari (de la 6000 rpm in sus), ele cum sunt cu perii, se uzeaza destul de repede, datorita fortei de frecare, de asta cand ai pus motorul inapoi, el a inceput sa functioneze, adica din anumite pozitii ale axului numai functioneaza.

 

Sper ca am fost destul de explicit. Si ca data viitoare sa iti cumperi o drona mai solida, cu motoare brushless (fara perii, trifazate).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines