Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inverter legat pe o faza imi creaza probleme pe alta faza


Guest Dan Sora

Recommended Posts

Guest Dan Sora

Am si eu nevoie de ajutor cu o enigma electrica. DE 3 zile o firma mi-a montat un sistem fotovoltaic de 1.5 kw offgrid cu acumulare in baterii. Aici unde locuiesc am curent trifazic, dar este folosit ca trei faze  220V. Sistemul fotovoltaic a fost legat pe una din faze. Fazsa intra in invertor si din invertor se duce in panoul de sigurante. Problema este ca de cabnd a fost montat acest sistem am probleme pe o alta faza, la inceput cand invertorul trecea de pe charging pe inverter se oprea o alta faza cand trecea la loc pe charging revea si faza respectiva. Cateodata nu inchidea faza respectiva si atunci venea un curent de 245V si asa mi-a ars masina de spalat, incaractorul de laptop si becurile pe terasa toate pe aceeasi faza. Ce nu inteleg eu este cum de are legatura inverterul cu lata faza de care nu este legat? Pe faza pe care este legat invertorul totul merge bine mai putin cand bag un consumator mare peste 2 KW si pica faza pt 10 secunde. Va rog sa ma ajutati e weekend si edja am mari pagube iar firma care mi-a montat sistemul nu raspunde in weekend la telefon, poate aveti vre-o idee ce arf putea fii.

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

@Dan Sora-vad ca sunteti on-line.

Scoateti din priza absolut toti consumatorii, sau mai bine siguranta trifazata de la tablou si opriti invertorul.

Riscati pagube mai mari!!

Ma puteti suna la 0725 332 071.Nu dorm.

Am raspuns si pe celalat topic unde ati postat.

PS Nu are cum sa fie Phoenix, poate Multiplus.

Phoenix nu are charger de retea.

PPS Acum am vazut ca e Multiplus, linkul e de la Phoenix.

Edited by rinaldoparaipan
Link to comment

 Asa se intimpla daca injecteji pe o faza mai creste una datorita tipului de bbinaj in zig zag pe transformatoarele pentru consumatori monofazati.

practic fazele sunt cuplate 2cate 2.

 

 Ce  am mai observat eu daca consumi la greu pe o faza mai scade una dar creste cea de-a treia.

 Treaba cu invertorul nu e asa grava ca aia cu consumul, caci sunt puteri relativ mici si fara varfuri, dar daca pui un motor de 5 kva care o ia si greu sate tii cat creste la pornirea acestuia.

 

 Am si eu un invertor ongrid monofazic solarmax de 2 kw dar merg pe offgrid acum, as dori sa-l vand.

 vreau unul trifazic dar sunt totusi sunt scumpe fata de monofazice pentru aceeasi putere.

 cand lucrz cu forta am un generator trifazic de 10 kwa motorul merge si cu ulei de gatit are pompa de injectie liniara ca la tractor.

 

 Ce am mai observat o treaba daca injectezi armonice de exemplu cu un traf de sudura executat impropriu cu cuplaj strins uneori se produc rezonante parazite care generaza supratensiuni mari pe o anumita armonica.

 Arcul electric este un element de circuit neliniar si prin natura sa generaza armonice daca cuplajul e strins acestea se propaga in retea.

 

 Reteaua are un comportament eminamente inductiv si nu poate decupla armonicele, sistemul nu are incarcare capacitiva astfel incat sa lucreze la rezonanta.

 

 Dupa mine ar fi mai bine sa se revina la curentul continuu al lui Edison, acum avem invertoare si asa frecventa aia nu se mai foloseste e redresat si bagat in invertoare, in plus produce si dereglari ale sistemului nervos si are si piederi destul de mari prin radiatie.

 Acum se pot obtine toate tensiunile necesare de la JT pana la HT si in curent continuu cu ajutorul surselor in comutatie si a invertoarelor.

 Eu am in casa bara de dc si invertor local unde e cazul sunt unele care merg si cu dc, electonicele cu sursa in comutatie lumina cu led becurile simple cu incandenscenta si chiar si becurile economice.

 Nu merg trafurile de fier, motoarelele cu inductie*, aplicatii cu contactoare cum e calcatorul, cafetiera, boiler, etc ca ia foc contactele la decuplare.

 

Motoarele pe perii merg, dar cele pentru ac au inelul colector destul de mic si la 230v dc mai face cateodata arc peste el si il topeste. in plus periile se consuma asimetric, daca e vreun variator pe triac nu mai merge motorul va merge la turatie maxima dar de obicei nu se arde in ac va functiona din nou, intrerupatoarele pe astfel de motoare alimentate in dc au zilele numarate trebuie intrerupatoare speciale de dc.

 

Merg aplicatiile cu motor cu invertor cu conditia ca restul electronicelor sa fie alimentate prin sursa in comutatie,

 

 Referitor la charger din retea eu am rezolvat problema cu o sursa in comutatie semipunte la 500v direct pe trifazic:

 pentru asta am folosit 2 c2m0080120d sic mosfet la 1200v 20a pentru forta si 1 c2m1000170d pentru auxilirara, un trafo ferita 2,5 kva la 100 khz si 2 diode c4d20120 sic schottky.

Deoarece am o margine de tensiune suficienta pot sa incarc si cu generatorul.

 sistemul poate continua si numai pe charger cu bateriile decuplate in regim de grid assisted, sursele de putere fiind hot swapable, astfel daca am nevoie sa lucrez la baterii pornesc chargerul si decuplez bateriile pentru a lucra la ele, in caz ca e soare destul il pot lasa si numai pe panouri pana ce lucrez la baterii dar functioneaza bineinteles si cu ghargerul si panourile cuplate.

 Automatizarea respectiva nu presupune nici un contactor sau releu astfel are o functionare continua, pur si simplu chargerul da o tensiune cu putin mai mica decat aria pv sub un volt diferenta, cand e soare sarcina e preluata de aria pv chargerul merge in gol, cand lumina scade chargerul preia gradual sarcina.

 

 Aria pv fiind o sursa de curent si chargerul o sursa de tensiune cu transfer unidirectional aria pv va furniza intotdeauna intreaga putere care o produce catre consumatori.

  Chargerul fotovoltaic l-am conceput independent de regulatorul de incarcare fiind 2 module separate, regulatorul e cu dump load, astfel sistemul poate functiona cu o singura sursa de putere fie cu 2 fie cu mai multe.

Edited by cavit
Link to comment

  Daca nu intereseaza neaparat sistem solar offgrid ci doar sa protejezi consumatorii sensibili cel mai simplu e sa faci un charger ca acesta la trifazic de puterea pe care ai nevoie,  o baterie de condensatoare si unul sau mai multe invertoare offgrid alimentate de acest charger, tensiunea va fi astfel stabilizata si cu izolare galvanica fata de retea.

 AI putea sa alegi tensiunea la iesirea din charger sa fie 400v pentru a folosi invertoare fara transformator si ai putea face destul de simplu cateva de cativa KW cu egs002. chargerul ar putea fi protejat suplimentar cu un bloc de varistoare.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines