Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
vlad2005

Comanda acuator porti batante

Recommended Posts

Buna ziua!

As dori sa imi automatizez portile batante de la curte. Nu am nici o satisfactie sa le cumpar gata facute :).Deci, am gasit niste acuatoare pe aliexpress la 50-60$ care dezvolta 1500N. Faza este ca au doar doua fire, deci nu am potentiometru de feedback.Intrebare:

1. Ar merge sa stabilesc pozitiile de deschide/inchidere folosind timing-ul dat de microcontroler? Care sunt posibilele probleme tehnice al o astfel de abordare? Poate fi precisa si functionala o astfel de abordare?

2. Schimbarea sensului de miscare al acuatorului (inversarea sensului de rotatie al motorului) vreau sa o realizez cu o pereche de relee. In alte abordari am vazut ca sunt utilizate punti H. Care ar fi dezavantajul utilizarii releelor vs punte H (H-bridge)

3. In cazul in care utilizarea timpului nu este o solutie buna pentru stabilirea precisa a pozitiei acuatorului, ce solutii alternative as putea sa folosesc pe un acuator obisnuit. Posibilele variante:

 - rotational encoder (cam scump, greu de implementat pe un dispozitiv existent)

 - senzor hall (US1881 mai convenabil cu detectie Nord/Sud), pare ok. Lipsesc o pereche de mici magneti pe o roata dintata in interiorul angrenajului (diametral opus) si reusesc astfel cu putin noroc sa numar rotatiile. Nu e scump, pare posibil.

 - banda cu dungi albe/negre unde numar intervalele dar mi se pare mai complicat de implementat in cazul de fata

 - o articulatie separata legata de poarta si stalp cu doua limitatoare switch reglabile ca pozitie sau pereche led/fotodioda care sunt obturate la anumite pozitii. Simplu, ieftin dar cam inestetic desi se poate rezolva

 

Ce parere aveti? Ati implementat asa ceva, ce solutii ati adoptat?

 

Link informativ motor liniar: 

Edited by vlad2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am mai studiat intre timp. Cred ca solutia de pozitionare a acuatorului folosind durata nu este viabila. Daca bate vantul poarta intampina o oarecare rezistenta, sau este impinsa mai repede si atunci viteza acuatorului se modifica. Ca rezultat poarta nu se mai inchide/deschide in acelasi loc si in timp apar dereglari ale pozitiei.

Prin urmare, singura alternativa mi se pare sa numar rotatiile si sa folosesc acest numar pentru stabilirea pozitiei.Din acest punct de vedere, utilizarea unui senzor Hall mi se pare cea mai simpla de adaptat.

Ce parere aveti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mergi pe numarul de impulsuri (ca la actuatoarele de antena) implementat la dublu (cursa dus - cursa intors), e mult mai sanatos. Problema care ar putea sa apara este sa "uite" pe unde se afla daca se intrerupe curentul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

foarte multe automatizari comerciale pentru porti folosesc masurarea curentului pe un sunt, asa nu mai are treaba cu oprirea curentului in timpul functionarii

Edited by Florian Ciobanu

Share this post


Link to post
Share on other sites

@vlad2005: vezi ca motorul din link-ul pe care l-ai atasat are senzori de pozitie in interior si sunt presetati din fabrica. poti lua legatura cu producatorul ( http://www.eco-worthy.com/catalog/worthy-12300mm-stoke-linear-actuator-1500n-57mms-p-431.html ) si sa ceri detalii pentru conectarea senzorilor de pozitiei sau reglarea lor pentru o alta cursa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa incerc sa raspund pe rand:

1. masurarea curentului la capete nu prea este o solutie deoarece in functie de distante nu e obligatoriu ca acuatoarul sa fie in una din extreme. Poate nu am inteles eu bine ideea.

2. cum numar impulsurile? Te referi la ideea mea cu senzor Hall?

3. oprirea curentului poate fi o problema in aceste abordari, Am sa incerc sa montez sistemul pe un ups. Daca nu, singura optiune este sa deblochez poarta si sa o readuc manual la pozitie.

Cel mai sanatos ar fi sa masor o rezistenta care sa aiba legatura cu pozitia acuatorului, dar nu stiu cum as putea sa implementez aceasta solutie. In felul acesta chiar daca se opreste curentul, cand acesta revine, citesti rezistenta si executa deschiderea sau inchiderea, sau inchide automat (riscant daca e vreun copil prin preajma).

 

P.S.

@nico_2010: am vazut acest lucru, cand am sa comand motoarele am sa vad daca este usor de reglat pozitiile repozitionand acele switch-uri. Senzatia mea este ca s-ar putea sa fie cu chin. Dar am sa vad, merita luat in calcul evident.

Edited by vlad2005

Share this post


Link to post
Share on other sites
vlad2005, on 28 Ian 2016 - 12:53 PM, said:

Sa incerc sa raspund pe rand:

1. masurarea curentului la capete nu prea este o solutie deoarece in functie de distante nu e obligatoriu ca acuatoarul sa fie in una din extreme. Poate nu am inteles eu bine ideea.

in cazul asta trebuie sa ai opritori mecanici pe porti, vezi un manual de automatizare NICE wingo 2024

Share this post


Link to post
Share on other sites

Numararea impulsurilor o faci cu 2 senzori (Hall sau relee REED). Atunci cand poarta se deschide numaratorul numara inainte, cand se inchide numara descrescator. in caz de cadere a tensiunii valoarea este memorata si ... nu te ajuta la nimic daca ai miscat poarta (Hi!). O solutie ar fi sa montezi o baterie de back-up astfel incat sa poti actiona poarta tot electric, dar manual. De ce nu iei tu legatura totusi cu producatorul?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ca sa completez un raspuns anterior ca eram in graba. Nu cred ca pot otiliza acele switch-uri din motor, deoarece cred ca sunt niste switch-uri de protectie. Daca s-a declansat s-a taiat alimentarea si practic nu mai poti comanda poarta. Doar daca au ceva electronica in interior care sa imi permita alimentarea inversa. Am sa verific cand am sa le primesc, probabil peste vreo 2 luni.

 

Opritori mecanici la porti ar fi o solutie, dar incerc sa fac cat mai simplu. Este luata in considerare.

 

 

Numararea impulsurilor o faci cu 2 senzori (Hall sau relee REED). Atunci cand poarta se deschide numaratorul numara inainte, cand se inchide numara descrescator. in caz de cadere a tensiunii valoarea este memorata

 Cum se face memorarea aceasta? Am cautat ceva despre reed relay dar nu prea am gasit nimic clar. Solutia cu bateria este ok, trebuie sa vad cum se realizeaza circuitul de comutare si incarcare a bateriei. Poate gasesc un ups aruncat, ii cumpar acumulator si gata.

Cu care producator sa iau legatura? Cel care face acuatoarele? In legatura cu ce sa vorbesc? Ei fac si acuatoare cu rezistenta de feedback dar sunt mai scumpe, cam duble la pret.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iei legatura cu producatorul din link-ul pe care l-am postat (daca de la ei ai cumparat actuatoarele). Limitatoarele incluse ar trebui sa poata fi reglate (am dubii ca taie definitiv alimentarea, trebuie sa vezi interiorul actuatoarului). De memorat valoarea ... esti la rubrica "Arduino". Folosesti doua intreruperi pentru a contoriza impulsurile, iar pentru memorare folosesti o intrare analogica ce masoara tensiunea de allimentare. Atunci cand valoarea acesteia scade sub un anumit prag, impulsurile timerului sunt stocate in memoria EEPROM a uC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I-am scris producatorului, nu am cumparat inca nimic dar probabil ca de la ei am sa iau

In acord cu mesajul acesta de pe pagina produsului:

 

 

Limit switches are pre-installed on the linear actuator so you do not have to worry about the solar tracker electronics forcing the linear actuator to over travel.The linear actuator will stop moving after it extends 6/12/14/18 inches even if the solar tracker electronics tell the linear actuator to keep moving.

acele limitatoare nu cred ca taie curentul. Opresc doar extinderea fortata sau invers. Deci par a fi o solutie. I-am intrebat sa vad daca se poate regla pozitia acelor limitatoare.
Acum pe partea de control. Sunt incepator in arduino, deci fiti un pic mai indulgenti. Am inteles ideea cu intreruperile (aveam alt plan), probabil ca e solutia optima ca sa nu pierd rotatiii in timp ce controlerul face altceva. Nu am folosit pana acum salvarea in eeprom, dar gasesc tutoriale si probabil ca am sa ma descurc. Nu inteleg insa despre ce tensiune de alimentare vorbesti? A cui, a acuatorului? Nu e 12V tot timpul? Sorry, asta nu am priceput!  :26

 

Numararea impulsurilor o faci cu 2 senzori (Hall sau relee REED).

In ce priveste numararea impulsurilor cu ajutorul releelor, iarasi nu pricep. Poti fi un pic mai clar? Pe senzor Hall imi e clar, dar cu relee?

Edited by vlad2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tensiunea de care vorbeam este a montajului cu Arduino (+5V). Aceasta tensiune este monitorizata de uc si cand scade sub o anumita valoare valoarea contorului de impulsuri (sa zicem Timer1 setat ca numarator cu sursa externa si activat prescalerul cu o anumita valoare, sa zicem 64) va fi salvata in EEPROM.

Daca te raportezi la schema atasata, in ipoteza in care tensiunea de pe intrarea analogica ADC0 scade sub 2.5V (este doar un exemplu) atunci se intampla ce scriam mai sus.

In locul intrerupatoarelor din schema atasata poti folosi senzori Hall sau relee REED (ambele tipuri fiind actionate de un magnet), iar intreruperile INT0, respectiv INT1 sa le setezi pentru a declansa intreruperi pe frontul cazator al semnalului. De exemplu, in subrutina de tratare a intreruperii INT0 poti incrementa valaorea Timerului 1, iar in cea a INT1 sa decrementezi valoarea Timerului1.

schema principiala.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa ce am mai studiat un pic despre intreruperi, reed switch (m-a indus in eroare formularea relee red) am urmatorul scenariu.
Montez un mic magnet pe o roata distanta. Folosesc un reed switch (prefer deoarece am doar 2 fire) si declansez intreruperea pe front cazator. In rutina respectiva incrementez numarul de rotatii.

Aceasta ar fi faza de control a rotatiilor. As putea sa pun eventual doua reed switch in interiorul acuatorului + mic magnet pe carcasa corpului extensibil care sa functioneze ca si limitatoare asta in cazul in care nu am limitatoare sau nu pot fi mutate si spatiul este prea mic ca sa pun switch-uri clasice.

Referitor la memorare, sorry tot nu imi dau seama. Pe schema, din ce electricitate cunosc, se modifica tensiunea pe R4 cand se schimba starea unuia din cele doua intrerupatoare. Deci practic o sa fie doua tensiuni posibile pe acea intrare analogica. Eu din ce scrii tu inteleg ca acea tensiune scade progresiv sau poate inteleg gresit. In alta ordine de idei, cum poate fi memorat ceva de vreme ce s-a taiat alimentarea uC-ului fiindca a cazut tensiunea? la ce mi-ar servi memorarea daca oricum nu mai am curent?

 

Mergand mai departe, probabil ca cel mai bine este o solutie de alimentare de backup. Exista un modul astfel incat doar sa il conectez la baterie+sursa si sa functioneze ca un UPS?

Mai exact, un montaj pe care sa il alimentez cu 12V sa zicem. Daca pica tensiunea sa comute pe baterie. Din acel montaj sa alimentez acuatoarele si uC-ul. Poate fi folosit chiar arduino pentru asta? Oricum ma intereseaza sa si reincarc acumulatorul cand am tensiune.

Am comunicat un pic cu producatorul insa senzatia mea este ca vorbesc cu cineva care da copy/paste la niste mesaje predefinite.

I-am intrebat despre limitatoare, daca pot fi reglate. Iata raspunsul:
 

 

Hello customer ,

Just check it with our engineer ,

If you use it on dynamic condition . the max load is 1200N .

SORRY ,  we have not limit switches , You can not change min/max stroke length .

Just wondering if you can suit for you , thank you very much .

Pe de alta parte, pe pagina lor sunt alte informatii. V-a atasez o captura pe care am trimis-o si lor. Deci daca am sa cumpar modeul acesta va trebui sa ma descurc cu ce voi gasi.
 

post-183731-0-95919600-1454095017_thumb.png

Edited by vlad2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Referitor la memorare, sorry tot nu imi dau seama. Pe schema, din ce electricitate cunosc, se modifica tensiunea pe R4 cand se schimba starea unuia din cele doua intrerupatoare. Deci practic o sa fie doua tensiuni posibile pe acea intrare analogica. Eu din ce scrii tu inteleg ca acea tensiune scade progresiv sau poate inteleg gresit. In alta ordine de idei, cum poate fi memorat ceva de vreme ce s-a taiat alimentarea uC-ului fiindca a cazut tensiunea? la ce mi-ar servi memorarea daca oricum nu mai am curent?

 

Mergand mai departe, probabil ca cel mai bine este o solutie de alimentare de backup. Exista un modul astfel incat doar sa il conectez la baterie+sursa si sa functioneze ca un UPS?

Mai exact, un montaj pe care sa il alimentez cu 12V sa zicem. Daca pica tensiunea sa comute pe baterie. Din acel montaj sa alimentez acuatoarele si uC-ul. Poate fi folosit chiar arduino pentru asta? Oricum ma intereseaza sa si reincarc acumulatorul cand am tensiune."

 

Tensiunea pe R4 nu se modifica atunci cand unul sau altul dintre intrerupatoarele montate pe intrarile INT0, INT1 sunt actionate. R3 si R4 formeaza un divizor de tensiune al carui punct median este conectat la o intrare ADC. Atunci cand tensiunea din punctul median scade sub o anumita valoare Timer1 se salveaza in EEPROM. Tensiunea de alimentare nu scade abrupt.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.