Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru custom LW 1503 + COMP 34


Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Mi-am facut de curand o pereche de incinte acustice full-range pentru PA echipate cu traductoare de la BlueTech in speta BlueTech LW1503 ca si mid-woofer si driver cu COMP 34 + horn ca si tweeter. Problema pe care o am acum este legata de filtre, deoarece filtrele recomandate pentru aceasta combinatie de difuzoare nu prea ma satisfac(mi se par cam... fragile ca sa zic asa), m-am hotarat sa-mi confectionez eu o pereche de filtre, sper eu mai bune decat ce se gaseste pe piata la ora actuala.

 

In urma  multiplelor cautari pe internet si pe forumurile de specialitate, nu (prea) am gasit retete sau macar indicatii pentru niste filtre custom care sa se potriveasca macar cat de cat cu aceste difuzoare, motiv pentru care am considerat ca e mai bine sa creez un nou topic care sa aiba ca subiect de discutie doar dimensionarea si constructia unor filtre dedicate pentru aceste difuzoare, filtre care sper eu sa iasa ceva mai bune decat cele chinezesti, totusi fara a exagera.

 

In prima faza, pentru a avea cat de cat o baza de pornire, am studiat putin filtrul pus la dispozitie si recomandat de BBRom pentru configuratia LW1503 + COMP34 si anume DYFP-20, link aici: http://www.partysound.ro/filtru-blue-tech-dyfp20-p-5831.html. In specificatii ei precizeaza ca filtrul este dimensionat pentru o frecventa de taiere de 2500 Hz si putere maxima suportata de 300W.

 

Schema filtrului, ridicata dupa poza din link, arata cam asa:

 

Posted Image

 

unde L3 si C3 nu se regasesc fizic pe placuta si C4 nu stiu ce valoare are, desi din ce se vede in poza ar exista pe placa. Valorile mentionate sunt cele notate pe placuta si nu inseamna ca neaparat sunt si valorile reale ale componentelor. Daca ar fi sa fac putin "reverse engineering", din calculele mele folosind valorile specificate pentru inductante si condensatori imi da o frecventa de taiere reala de 4000 - 4500 Hz si nicidecum 2500Hz cat specifica ei. Avand in vedere ca nu sunt expert in constructia de filtre audio, nu pot sa garantez ca sunt bune calculele mele si de aceea am rugamintea ca cineva mai experimentat decat mine sa aiba putina bunavointa sa verifice ceea ce scriu eu, poate gresesc pe undeva.

 

Ca si concluzie, luand in considerare mai multe motive printre care : valoarea frecventei de taiere necorespunzatoare, precum si constructia care lasa de dorit (mie personal nu imi plac bobinele cu miez in filtrele audio), m-am decis sa incerc sa construiesc un nou filtru. De asemenea marturisesc ca nu inteleg mare lucru din schema originala in ceea ce priveste filtrajul driverului de inalte. Bine, am inteles ca C2, C3 si L2 formeaza un filtru trece sus de ordinul III, iar R1 si R2 este un atenuator tip L-pad pentru reducerea SPL-ului la driver, desi mai corect mi se parea ca C3 sa fie in serie cu R1 si nu in paralel,  apoi ma intriga valorile folosite si in cele din urma nu inteleg rostul celulei formate din L3, R3 si C4...

 

 

Primul pas in constructia unor noi filtre a fost bineinteles studierea foilor de catalog disponibile pentru aceste difuzoare si alegerea pe cat posibil a unei frecvente de taiere optime, astfel incat sa nu se formeze goluri prea mari in sunet.

 

Atasez aici pdf-urile respective:

 

Posted Image


Posted Image

 

Din ce vad eu in grafice, o frecventa optima de taiere ar fi pe la 2000Hz. Pastrand cumva ideea de origine, m-am gandit sa incerc un filtru de ordinul II (12dB/oct) pentru mid-woofer si un filtru de ordinul III(18db/oct) pentru driver, inseriat cu un L-pad pentru a atenua cu 3 dB SPL-ul driverului, care dupa cum se vede in foile de catalog este de 103dB(COMP 34) fata de 98dB la woofer (LW1503). Am ales o atenuare cu doar 3 dB pentru ca am tinut cont si de puterea driverului de 35W, iar in cazul unei atenuari de 6 dB nu stiu daca nu se pierd inaltele in "spatele" joaselor, oricum aici ramane de experimentat si fizic si de vazut ce si cum.  Pornind de la considerentele de mai sus, am facut niste calcule si mi-a iesit un filtru cam ca in schema de mai jos:

 

Posted Image

 

Am mentionat in schema si valorile componentelor pentru un filtru de ordinul II la driver, nu sunt sigur daca se justifica ordinul III, aici astept si sugestiile dvs.

 

Pentru o dimensionare corecta a bobinelor din filtru, am luat in calcul o putere maxima de 500W iar pentru valorile din schema mi-au dat urmatoarele dimensiuni la bobine:

 

pt 1,27mH mi-a iesit cam asa: R=0,27ohm, inaltimea bobinei 22mm, diametrul interior al bobinei 88mm, diametru CuEm = 1,64 mm, nr de spire = 100sp si o lungime a conductorului de aprox 33 m.

pt 0,47mH R=0,15ohm, inaltimea bobinei 18mm, diametrul interior al bobinei 72mm, diametru CuEm = 1,64 mm, nr de spire = 67 sp si o lungime a conductorului de aprox 18m.

 

Astept si parerea voastra a celor mai avizati decat mine, ce este corect, ce nu, ce as mai putea modifica etc.

 

Nu am nevoie de un filtru cu performante audiofile, vreau doar un filtru ceva mai bun decat ce se gaseste pe piata in mod obisnuit.

 

 

Si nu in ultimul rand, poate aveti vreo sugestie cum as putea implementa o protectie pasiva cu becuri pt driver. Cam cate becuri si cati w sa aiba??

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Trebuie sa iei in considerare faptul ca un filtru are o taiere electrica si o taiere acustica.

Atat driverele cat si midbasii au  in general spl mare pe medii care trebuie eliminat, altfel incinta o sa sune prost.

 

De exemplu driverul asta are multe medii.

Posted Image
 

Daca tu vrei sa il tai la 2khz si il tai electric acolo o sa ai o gramada de medii si o sa sune prost. Asta pentru ca filtrul o sa inceapa sa taie de la 2 khz  in jos si ce e peste ramane burta aia.

 

Daca il tai electric mai sus incepand de la 10 khz cu panta lina , el se va liniariza si in functie de tipologia filtrului  acustic se va taia la 2 khz . Astfel taierea electrica va fi la 10 khz, iar cea acustica la 2 khz.

 

 

Fara masuratori sansele sunt foarte mici sa iasa ceva calumea.

Pacat ca nu esti din Bucuresti .

 

 

 

Link spre comentariu

Ordinul taierii depinde de raspunsul in frecventa al difuzorului. In functie de asta se alege panta cat si locul unde taie.

 

Masuratori se pot face cu un PC pe care sa fie instalat Holm Acoustics, la care se leaga un microfon special pentu masuratori de genul http://dbxpro.com/en-US/products/rta-m si un amplificator.  Se masoara fiecare difuzor la 0 grade apoi la 30 pentru a vedea pana unde au o dispersie constanta, apoi se incep masuratorile cu diverse filtre. ( asta e cea mai simpla metoda, una mai complexa e cu masurarea impedantei, masurarea raspunsului in frecventa si simularea unui filtru intr-o aplicatie gen LSPCad ) 

 

La filtre mai trebuie tinut cont si de impedanta difuzoarelor pt ca desi in pdf scrie ca midbasul are 8 ohm, aia e defapt o impedanta minima la o anumita frecventa. Difuzorul poate sa aibe 12 ohmi la 2 khz ,deci trebuie tinut cont de asta cand se simuleaza un filtru.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări