Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tablou electric


Recommended Posts

Va deranjez cu cateva intrebari legate de tabloul electric pentru o instalatie, si anume:

 

Situatie:

 

Este vorba de o casa cu 3 nivele si cate un tablou electric pe ficare nivel. Tabloul de la parter va fi considerat tabloul principal din care se va face alimentarea tablourilor 2 si 3.

In fiecare tablou vin circuitele aferente nivelului si anume circuite de prize si lumini. Toate circuitele intra in sigurante bipolare in tablou. Pentru anumite circuite sensibile sigurantele sunt diferentiale.

Circuitele sunt realizate conform normativului, deasemenea sunt oricum supradimensionate, sa presupunem ca pana aici este corect.

Instalatia dispune si de impamantare realizata in conformitate cu normele in vigoare (va dispune in aprox 2 luni)

 

Acum intrebarile:

 

In afara de sigurantele aferente circuitelor existente ce trebuie sa mai contina tabloul?

Am inteles ca exista asa numite descarcatoare care protejeaza instalatia de... ?

Am vazut iarasi ca exista relee care stiu sa monitorizeze tensiunea si sa dacupleze sau sa faca ceva daca nu corespunde..

 

Pentru circuitele de priza care nu au diferentiala dedicata se poate pune una generala in tablou?

 

Cum ar trebui sa arate un tablou electric ideal in viziunea dvs de profesionisti?

 

P.S. Consideram siguranta ca principal criteriu si nu pretul.

 

Multumesc

Link to comment

Nu ar strica o siguranta diferentiala generala de 300 mA. Sigurantele diferentiale de 300 mA protejeaza in general de incendii cauzate de scurt-circuit electric. Sigurantele diferentiale de 30 mA sunt pentru protejarea utilizatorului de electrocutare (se pun la boilere, centrale termice, masini de spalat, etc.).

 

Exista relee pentru monitorizarea tensiunii, acestea pot fi de obicei programate la ce tensiune minima si maxima sa decupleze. Aceste relee nu protejeaza insa de supratensiuni atmosferice (de exemplu fulger), deoarece pentru asta sunt prea lente. In acest caz pot fi folosite acele descarcatoare de supratensiune mentionate de tine.

 

Poti sa te uiti si peste acest topic creat de colegul DjLeco, unde se discuta de protectii impotriva supratensiunilor: http://www.elforum.info/topic/97045-cea-mai-ieftina-protectie-a-consumatorilor-impotriva-supratensiunilor-retea/

Link to comment

Multumesc frumos de raspuns.

Studiez si revin daca este cazul

 

Intrebare: siguranta de 300ma nu protejeaza in cazul unei electrocutari accidentale. practic pentru a avea aceasta protectie pe toate prizele trebuie diferentiala de 30 pe fiecare circuit de prize nu? sau e o prostie ce spun?

 

Multumesc

Edited by lucian_v
Link to comment
Guest pre amp

Eu as pune diferentiale de 30mA pe fiecare nivel iar la principal, 300mA si o protectie la tensiune mai mare decat cea normala. Daca n-ai aparatura defecta n-ai treaba cu ele. Daca-i defecta si da afara siguranta de 30mA,repari agregatul.

De curentat,te curenteaza si cu o diferentiala de 10mA. Nu asta e scopul lor,de altfel.

Edited by pre amp
Link to comment
Guest pre amp

Da care-i scopul lor?

Oare care o fi? S-a gandit unu' sa faca o siguranta,astfel incat sa poata pune Dorel faza pe limba si sa nu simta nimic,

Majoritatea au impresia ca odata puse diferentialele,nu te mai curentezi,ca de aia e ele facute... :nas:

Edited by pre amp
Link to comment

Sa nu mori cu mana pe faza: sa deconecteze ele inainte sa mori. Desi, daca ai probleme cu inima, cine stie...

Dr.L., intrebarea mea (retorica) ii era adresata lui pre amp:  "De curentat,te curenteaza si cu o diferentiala de 10mA. Nu asta e scopul lor,de altfel." 

 

Deci care-i scopul lor, pre amp?

Edited by danpin
Link to comment

Ca sa ramanem on-topic:

 

Sigurantele diferentiale pot fi de mai multe tipuri. La noi in Romania sunt raspandite sigurantele diferentiale de tip AC (cele mai simple / ieftine). Insa in afara de acest tip mai exista si sigurante diferentiale de tip A si de tip B care decupleaza si la curent continuu pulsatoriu (vezi imaginea atasata). In Germania doar sigurantele diferentiale de tip A si de tip B sunt acceptate, cele de tip AC nu - deoarece se considera ca nu ofera protectie suficienta. De cativa ani exista si sigurante diferentiale de tip F, dar aceste sigurante sunt mai speciale si mai rar intalnite.

 

In afara de asta, sigurantele automate pot fi clasificate si dupa caracteristica de declansare (curba de declansare). La noi in Romania cele mai utilizate sunt cu caracteristica de declansare C, insa pentru instalatii casnice este mai indicat sa se foloseasca cele cu caracteristica de declansare B. Cele cu caracteristica de declansare C se recomanda de obicei pentru circuite care absorb un curent mare la pornire, de exemplu la circuitele ce alimenteaza motoare electrice. De cele cu caracteristica de declansare D nu mai are rost sa vorbim, deoarece in mod normal nu au ce cauta in instalatii casnice.

 

O alta caracteristica importanta la sigurantele automate mai este si puterea de rupere (capacitatea de rupere). La sigurante automate puterea de rupere poate fi de exemplu 4,5 kA, 6 kA, 10 kA, 15 kA, 20 kA, etc. Pentru instalatii casnice se folosesc de obicei sigurantele automate cu putere de rupere de 4,5 kA sau 6 kA.

 

post-197530-0-96376300-1433669051_thumb.jpg
Link to comment

Multumesc mult de info de care habar nu aveam, doar ca acu au generat alte intrebari :), daca mai aveti rabdarea sa imi raspundeti.

 

1 - Din ce vad in tabel cele de tip A fata de cele AC au in plus curentul continuu pulsatoriu. Poate exista curent continuu intr-o instalatie casnica de 230V? (curent alternativ)

2 - Ce au in plus cele de tip B fata de A?

3 - puteti sa imi indicati un exemplu de siguranta de tip a sau b ? (chiar si un link la un magazin de afara ar fi bun, eu nu reusesc sa gasesc)

 

4 - Curba de declansare B , intuiesc ca se refera la timpul de declansare, iar B e mai rapid ca C, am dreptate?

 

Multumesc frumos din nou

Link to comment

1- O componenta de curent continuu poate sa apara pe reteua de distributie din varii motive, de exemplu componenta continua a curentilor de scurtcircuit, prezenta consumatorilor cu surse in comutatie, pornirea/oprirea generatoarelor si motoarelor sincrone.

2- Cele de tip B declanseaza si atunci cand sesizeaza o componenta continua suprapusa peste unda sinusoidala.

3- Cautati cu Google " Disjunctor diferential bipolar, 25A, 30mA, Curba C, tip A, Hager AD975J" de exemplu, primul ce l-am gasit... Schneider: RCCB-ID B type residual current circuit breakers

4- Posted Image

 

Exista si diferentiale de 10mA, se folosesc pt. protectia circuitelor in bai, jacuzzi, cabine de dus, spatii cu risc de umezeala condens etc.

 

Daca instalatia de impamantare este proprie, adica instalatie de tip TT utilizarea RCD este obligatorie.

Edited by danpin
Link to comment

Colegul danpin a scris foarte frumos raspunsurile la intrebari.

 

Eu in Romania nu am gasit in magazine sigurante diferentiale de tip A pe stoc, dar exista posibilitatea de a le comanda, deci magazinele teoretic le pot aduce la comanda. Insa la mine comanda a decurs cam aiurea, din cauza distribuitorilor din Bucuresti care sunt destul de neseriosi / neglijenti. Mi-am si scris nemultumirea aici: http://www.elforum.info/topic/79348-voi-de-unde-va-cumparati-sigurantele/

 

Pana la urma eu mi-am comandat sigurante diferentiale Siemens direct din Germania, sunt mai multe magazine online serioase cu componente electronice si electrice care trimit produsele si in Romania, iar in cazul in care se cumpara mai multe sigurante, costul transportului de 20-30 euro se imparte la numarul sigurantelor si asa se renteaza. Eu am pus pe fiecare circuit sigurante diferentiale (atat la iluminat cat si la prize - la prize siguranta separata pentru fiecare camera), deci eu mi-am comandat direct 10 sigurante diferentiale. Culmea este ca am si iesit mai ieftin la pret decat daca as fi comandat sigurantele Siemens prin distribuitorii din Romania, deoarece in Germania TVA-ul a fost mai mic si la fel si pretul sigurantelor (cu adaos comercial mai mic decat ce se pune in Romania).

 

Am adaugat niste poze cu tabloul cu protectiile de supratensiune (am 2 contoare la apartament) si cu tabloul cu sigurantele diferentiale (din care am doua bucati). Langa protectiile de supratensiune am module cu patroane fuzibile, legate inainte de protectiile de supratensiune.

Link to comment

 Protectia (intrerupatorul) diferentiala (releu de curent rezidual RCD) detecteaza curentul care se scurge la pamant, adica acea parte a curentului care nu se mai intoarce la sursa. Cele doua conductoare, de linie si nul trec printr-un miez magnetic toroidal aflat in interiorul dispozitivului. Un curent de sarcina normala va produce in miezul magnetic fluxuri magnetice egale dar de sensuri contrare, fluxuri care se anuleaza reciproc. Daca exista o punere la pamant, curentul prin conductorul de linie este mai mare decat cel ce se intoarce prin conductorul neutru si va produce un flux magnetic mai mare. Suma vectoriala a acestori fluxuri nu mai este zero si fluxul rezultant va induce un curent intr-o bobina ca va declansa dispozitivul.

Deci, pe langa protectia la electrocutare la atingerea fazei (daca spre exemplu se atinge simultan faza si nulul iar persoana este bine izolata fata de pamant exista sanse ca intrerupatorul diferential sa nu declanseza deoarece suma celor doi curenti prin conductorul de faza si prin cel de nul este teoretic zero) protectia diferentiala actioneaza si atunci cand exista scurgeri catre pamant din motive de defect al izolatiei, de ex. la o pompa submersibila care a pierdut din etanseitate sau la cabluri cu izolatia crapata, imbatranita. Aceste defecte nu pot fi in toate cazurile detectate de intrerupatoarele (disjunctor) automate simple daca acest curent de defect este mai mic decat cel al intrerupatorului. Mai exista cazuri cand curentul de defect urmeaza o cale de intoarcere cu impedanta mare si iarasi, daca este mai mic decat In al intrerup acesta nu declanseaza.

RCD-ul trebuie tot timpul, daca nu este dispozitiv unic, complet cu protectie la scc si suprasarcina, sa fie insotite de protectii la scurtcircuit si suprasarcina. Un curent de suprasarcina pt. conductoare sau sarcina nu este detectat de releul diferential simplu pt. ca suma curentilor care circula prin el este zero.

Edited by danpin
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines