Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
florind

va rog 2 intrebari stupide despre procesor si stabilizatoare

Recommended Posts

Am un tv LG cu schema din atasament.

La punere sub tensiune ledul clipeste alert de cateva ori si se stinge.

Am masurat la rece dupa scurturi in secundarul sursei, recuperate. Am gasit rezistente mici fata de masa de ordinul sutelor de ohmi pe bara ST-1,8V si ST-3,3V. Am demontat stabilizatoarele IC825 (1,8V) si IC853 (3,3V).

IC853 e clar defect (prezinta rezistente mici intre toti pinii).

O intrebare este daca si IC 825 (S111718PI) este defect. Nu prezinta rezistenta intre pini decat intre pinul 1 (ADJ/GND) si pinul 2 (OUT) de 200 ohmi.

La alte stabilizatoare intalnite de mine rezistenta intre pinii respectivi este de ordinul kohmilor.

A doua intrebare este legata de procesor.

Am izolat alimentarile procesorului. Pe  alimentarile 3.3V, 5V fata de masa am rezistente de ordinul Mohmi.

Pe alimentarile de 1,8V pinul 43 are 470 kohmi, iar pinul 24 nu poate fi masurat. Ohmetrul arata cand 1.6K cand infinit.

Mai e bun procesorul?

Schema am arhivat-o multipart (4 parti)

Multumesc.

Cu stima Florin

 

lg_mc049a_chassis_rz29fb55rx-.part1.rar

lg_mc049a_chassis_rz29fb55rx-.part2.rar

lg_mc049a_chassis_rz29fb55rx-.part3.rar

lg_mc049a_chassis_rz29fb55rx-.part4.rar

Edited by florind
Link to post
Share on other sites

Trebuie sa intelegeti ce face comanda STBY intrun TV si sa incercati sa o dati independent de procesor.Nu avem de unde sti ca un depanator amator este si electronist.Se identifica ce face sursa in STBY. La 11AK30 se reduce tensiunea de iesire cu tiristor.Aici in STBY se reduce tensiunea de iesire punand in paralel cu SE110 un zener.Izolati comanda POWER din procesor, scoateti alimentare final linii si urmariti functionarea sursei cu sarcina rezistiva.Cand santeti siguri ca sursa functioneaza corect in STBY si in ON puteti trece mai departe.Nu mai fiti dependenti initial de clipocitul unui LED, asta este la profesionisti care stiu defectele din comportarea TV.Eu care nu sant depanator, ma asigur intai de partea de forta si apoi trec la fineturi la care intreb pe forum.Era cineva care facuse o comanda trafo linii independenta pt a elimina toate conditionarile din TV, bravo lui.

Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru sfaturi dlui Miticamy.

In acest moment nu sunt la faza de depanare. Vreau sa fac o evaluare (asa mi s-a cerut) sa apreciez pagubele, complexitatea, acces la piese, eventual un cost aproximativ.

De aceea as fi dorit parerea colegilor la cele doua intrebari in limita informatiilor oferite de mine.

Daca procesorul este dus si stabilizatoarele deasemenea, inseamna ca mai sunt si alte probleme in sursa.

In acest caz nu ma bag si o sa recomand proprietarului sa-l duca la un atelier (la 60 Km distanta) care sa-i dea garantie pe lucrare.

Deoarece costul va fi unul mare sigur nu-l va duce. Aici la tara reparatiile ce depasesc 80lei se refuza.

Parerea mea este ca procesorul este dus si stabilizatoarele deasemenea, dar as fi dorit si alte pareri.

Multumesc.

Cu stima Florin

Edited by florind
Link to post
Share on other sites

Eu nu iau nimic pt constatare, motiv pt care nici bani nu am. Cred ca totusi sant rare defectele la procesor. Pt mine 80 lei este o suma mare dar lucrand la negru (adica africani, sa nu ne ia fiscul).

Link to post
Share on other sites

Ca fapt divers nici eu nu iau bani pe constatare si nici eu nu am bani. La 10-15 tv-uri care le repar pe an nu se poate lucra fiscalizat. Ar trebui sa platesc la stat mai mult decat incasez. Plus ca asta e o activitate sezoniera pe care o fac doar iarna cand ma plictisesc. Vara nu-mi vad capul de alte treburi. Daca statul ar fi mai intelept in impunerea taxelor poate alta ar fi situatia in tara.

Nu se accepta plata in natura. Statul vrea bani chiar daca nu-i ai. Chiar ma gandeam cand ma duc sa platesc la fisc asigurarea de sanatate sa le duc rosii, ardei, fasole.....

Florin

Edited by florind
Link to post
Share on other sites

Da, sa ramanem la televizoare. Discutia a devenit periculoasa. Sa rugam moderatorul sa stearga ultimele postari ca ne mai trezim cu mascatii la usa.

Florin

Edited by florind
Link to post
Share on other sites

Nu l-am bagat in priza decat cand l-am primit. Am facut masuratori doar la rece sa va daca nu e ceva in scurt. Am gasit doar stabilizatorii de tensiuni ST-1,8V, ST-3,3V si pinii de alimentare procesor cu 1,8V dupa parerea mea cu probleme. Cert este ca IC853 (ST-3.3v) este defect.

Problema e ca nu am stabilizatori de 1,8V respectiv de 3,3 ca sa compar la rece. Practic nu am mai nimic pentru acest tv (tub flat diagonala 80).

Florin

Edited by florind
Link to post
Share on other sites

Ca sa masor tensiunile ST imi trebuiesc mai intai S1117-18Pi si S117-33PI, sau echivalent dar in capsula To-220 sa le pot monta pe radiator.

Deocamdata nu am gasit. Situatia mea (locatia) face ca procurarea de piese sa fie foarte dificila si costisitoare din cauza transportului.

Daca n-ar fi suspiciuni asupra procesorului poate mi-as bate capul sa procur stabilizatoarele. Din experienta personala am mai avut 2 cazuri in care procesoarele aveau pe alimentare rezistenta mica (ordinul Kohmi) si sau dovedit a fi defecte.

Cred ca voi da tv-ul la om inapoi. E cel mai bine pentru mine. Las sa castige si altul o paine buna.

Multumesc tuturor pentru ajutor.

Cu stima Florin

Link to post
Share on other sites

Au picat ambele stabilizatoare? A fost traznit? La stramtoare puneam LM317 cu divizorul respectiv. Este pacat daca tot este pe masa de lucru. Locatia? Am o placa video cu 2 integrate SMD de 3v3 si 1v8.

Link to post
Share on other sites

   Cel mai simplu si rapid pentru cel de 1,8V construiti un stabilizator cu BD135 iar in baza 3 diode 1n4007 puse in serie,cu anod in baza si catod la masa(3x0,6=1,8-aprox.),iar pentru cel de 3,3V un LM7805,iar pe iesire 2 diode 1n4007,in conductie directa(ajunge la 3,6,merge nu sughite)

Link to post
Share on other sites

Cum ai tras concluzia ca stabilizatoarele sunt defecte daca nu ai masurat tenisiunea de iesire si intrare in aceste stabilizatoare?

 

Ai facut cum a zis Miticamy, adica sa masori tensiunile de ST-BY (5, 3.3 si 1.8V)

 

Masoara tensiunile de iesire si intrare in stabilizatoare cu televizorul in ST-BY si apoi tragi o concluzie.

Iese fum din stabilizatoare la alimentare de nu faci aceasta masuratoare ?

 

Eu sunt pasionat de electronica, nu ma ocup de depanare decat ocazional pentru prieteni, dar daca nu as avea cunostinte minime necesare depanari nici nu as primi un televizor sa fac "harcea parcea" televizorul omului. Nu vreau sa te descurajez, dar asculta macar de sfaturile colegilor de pe forum.

 

Daca masori un final linii la rece cu dioda CE si rezistenta BE si iti da pe aparat diferit de un tranzistor, il arunci?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines