Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Ssarmiss

cum comand un releu dacă am tensiune și curent foarte mici?

Recommended Posts

Plecăciune, boieri mari!

Tre să fac două chestii foarte similare, distincte: să comand un releu folosind a) semnal de la un buzzer (micro-difuzor) și b) - alt releu, comandat folosind semnal audio de la un amplificator. La punctul a) mă duce mintea doar să fac o punte redresoare, dar tensiunea și intensitatea vor fi prea mici pentru a anclanșa un releu de 12v, astfel încât ori caut un micro-releu (există așa ceva?) care la rândul lui să anclanșeze un alt releu de 12v (cam alambicat), ori cel mai bine folosesc un tranzistor, că știu că asta face tranzistorul cel mai bine, modulează sau amplifică semnalul de pe bază. Dar ce tranzistor, ce schemă să folosesc? Mă gândesc să folosesc tot 4 diode ca să obțin un curent continuu de tensiune mică, pe care să-l aplic între baza și colectorul tranzistorului. Dar ce tranzistor, concret, ce schemă?

 

Punctul b) e și mai greu, trebuie să dau, printr-un releu, comanda de alimentare a două amplificatoare pornind doar de la un semnal provenit de la o ieșire audio a unui amplificator. Mai exact: am un amplificator Denon  AVR-X520BT și boxe 5.0, dar am suplimentat boxele cu o pereche de subwoofere auto (amplificator + difuzor, mai precis două seturi Magnat B30 bass pack). Problema e că trebuie să întrerup alimentarea de 12V a amplificatoarelor subwooferelor atunci când receiverul Denon este oprit. Aș putea cel mai bine să iau semnal de pe placa receiverului (se aud acolo ceva relee anclanșând la pornire), poate chiar găsesc de 12v sau o tensiune care să îmi alimenteze direct un releu. Chestia e că asta ar anula garanția, or abia ce l-am cumpărat. Dacă nu găsesc o schemă simplă care să îmi comande un releu de 12V folosind doar un semnal ff slab precum cel de la o ieșire RCA a receiverului, de exemplu, atunci asta e, renunț la garanție și găsesc eu unde să conectez bobina unui releu pe placa electronică a receiverului. Dar la punctul a) chiar îmi trebuie o schemă. Mulțumesc anticipat!

Link to post
Share on other sites

Se poate rezolva prima erință prin utilizarea unui optocuplor a cărui diodă va fi alimentată prin redresarea (cu diode schottky) și filtrarea semnalului de la bornele buzzer-ului.  A doua cerință ar fi mai ușor rezolvată dacă s-ar folosi lumina dată de ledul martor (cam orice aparat are un led ce se aprinde la pornire) ca să comandați un releu prin intermediul unei fotodiode sau fotorezistențe....astfel nu ar trebui să interveniți în aparat. Altă variantă ar fi tot un optocuplor ce ar sesiza semnalul de la ieșirea de difuzor, dar ar trebui conectat printr-o sursă de curent constant cu plajă largă, fiindcă semnalul audio are variații foarte mari, ar mai trebui adăugat și un monostabil acolo, fiindcă mai există și pauze audio....

S-ar mai putea detecta consumul amplificatorului ,,Master,, prin șunt sau releu ,,Reed,, cu câteva spire groase montat pe alimentare.

Link to post
Share on other sites

Mulțumesc mult pentru idei! Habar nu aveam de existența optocuploarelor. Acum, sper să am la buzzer o diferență de tensiune suficientă ca să deschidă diodele schottky și optocuplorul. Mi-ați putea indica ce optocuplor anume să caut, ce model? Din experiența mea cu magazinele de pe Maica Domnului, trebuie să cer un cod de piesă, altfel nu mă aștept la nicio consiliere ad-hoc (am cerut odată diode cu germaniu și n-au știut ce să-mi dea, au vrut codul piesei). Apoi, în jumătatea cealaltă a lui, optocuplorul merge pus singur, doar înseriat cu bobina releului de 12V, sau mai trebuie un mic circuit cu un tranzistor, ceva?

 

Să folosesc acest circuit din foto de mai jos? Sursa:  https://youtu.be/oSfL5JiEPD0?t=9

post-225756-0-35524200-1453705189_thumb.jpg

Edited by Ssarmiss
Link to post
Share on other sites

Schema prezentată mai sus e potrivită scopului, cu diferenţa că dioda optocuplorului se va alimenta printr-o diodă Schottky şi un condensator de filtraj de circa 10uF/10V de la bornele de buzzer. Sper că acolo este un semnal suficient, de cel puţin 2V pentru a deschide bine ledul optocuplorului.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines