Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
wapnet

Constructie amplificator pe Lampi

Recommended Posts

Buna seara, tot citind prin diferite surse pe internet si din ce am inteles ca un amplificator pe lampi ofera claritate la sunet cu mult peste alte amplificatoare cu Integrate, tranzistori etc.

 

Am decis sa ma apuc sa construiesc un amplificator pentru inceput in varianta mono, astazi la un targ de vechituri am fost si am reusit sa gasesc 2 transformatoare dintr-un aparat vechi. Nu mai avea placa nimic in el decat 2 transformatoare.

Socluri pentru lampi am.

 

Va rog daca se poate o schema cat mai usoara pentru inceput si sa imi explicati cum se numeroteaza pini lampilor , ce lampi mi-ar trebui si daca transformatoarele din pozele de mai jos sunt bune pentru ce vreau eu sa fac.

 

Va multumesc.

post-185391-0-07265800-1453565016_thumb.jpg

post-185391-0-37265300-1453565066_thumb.jpg

Edited by wapnet

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://tgale.home.xs4all.nl/radevice.html

Ai aici date despre numerotarea pinilor la tuburi si nu numai...

Transformatoarele tale par a fi de la radio Darclee , cel mic e de iesire si celalt de alimentare cu tensiuni . Pentru ele e bun un EL84 sau un Ecl82 .

Spor la mestereala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

M-am hotarat sa fac aceasta schema de mai jos insa nu prea stiu care e 220V la transformatorul meu ca are o ''mana de fire'' asta care spui ca este de iesire are asa:

2R  si 460R, care este iesirea catre difuzor ?

 

post-185391-0-65327100-1453571535_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cea de valoare mai mică e spre dif, cea de valoare mare e în anodul lămpii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

La difuzor duci 2R iar la transformatorul de alimentare va trebui sa fii atent cu tensiunile ca nu e de joaca. Sunt mai multe fire asa ca trebuie sa intrebi pe cineva cu experienta .

Posted Image

Ai aici schema de Darclee unde ai si etajul de alimentare, respectiv transformatorul ...

Schema la care te`ai orientat se alimenteaza cu anodica de 200 V iar transformatorul tau cu tensiune redresata si filtrata, sare de 300V in gol...

Edited by romicap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Despre traful de retea s-a discutat in topicul " Totul despre...TRANSFORMATOARE DE RETEA..." posturile 5897,5898,5899....aveti, acolo, si o trimitere spre o schema de Darclee cu redresor cu diode...

  Spor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc Am vazut cum se conecteaza la retea . Este excelent traful pentru schema pe care eu vreau sa o fac. Alta intrebare cam ce putere scoate schema prezentata de mine mai sus ? 1W ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

3W

Cu 10% distorsiuni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu acel transformator de iesire si la 200V puterea de iesire nu va depasi 1,5w cu 10% distorsiuni dar trebuie sa fii linistit deoarece intre 1,5 si 3W nu e mare diferenta la ureche. Ceea ce ar trebui sa te preocupe intr-adevar este banda de frecvente reprodusa. Transformatorul e slabut !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slabut in sensul benzii de frecventa reproduse, pt un radio nu era/nu este necesara o fidelitate prea buna a sunetului.

Dar, pt primul amplificator, merge si un traf de iesire dintr-un radio...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai va rog spuneti-mi ce transformator mi-ar trebui deoarece eu vreau ca acest amplificator sa il fac pentru o calitate cat mai buna a sunetului ca asa am cateva amplificatoare facute si pe tranzistori Integrate... insa vreau o calitate si mai buna a sunetului.

Ce fel de transformator de iesire imi trebuie si ce valoare sa aiba ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din căte am văzut, transformatorul de alimentare are comutator de tensiune pe el... la vremea respectivă se mergea pe combinația 220/110V adică 2 înfășurări de 110 care se leagă în paralel sau în serie. Dacă te uiți atent vei descoperi firele la care se alimentează. Dupa ce-i dai tensiune poți măsura ce-ti scoate pe secundare... Din nou atenție!!! cu tensiunea înaltă, nu-i de joacă. Măsoară tensiunile pe toate înfășurările....ar trebui să ai ceva în jur de 6,3-6,5V, probabil 2x200...280V (sau doar 1x200...280V dacă redresarea era cu punte) și... ce-or mai fi pe-acolo. Vei folosi aceste 2 înfășurări, evident pentru filament și redresorul tensiunii anodice. Mai apoi tensiunea anodică - dacă nu depășești puterea transformatorului de alimentare - se va încadra între 1,41xtensiunea înfașurării anodice în C.A. si 1,25-1,3x tensiunea înfașurării anodice în C.A. Știind această tensiune, caută o schemă cu ECL82, sau EL84 care să accepte această tensiune. Transformatorul de ieșire e cam micuț, vei avea banda de frecvențe limitată la frecvențe joase.

Edited by Dan Minciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.