Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
web2andrei

Putere invertor

Recommended Posts

Am rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns. Am as vrea sa stiu ce putere ar trebui sa aiba invertorul, ca sa pot alimenta de la masina un aspirator portabil cu putere de 800w. Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca aspiratorul este cu variator de turatie pe triace, s-ar putea sa ai probleme. Invertorul ar trebui sa fie sinus, puterea insa poate fi aceeasi cu a motorului sau putin mai mare. Protectiile invertorului trebuie sa fie foarte bune deoarece aspiratorul cu variator absoarbe energia in impulsuri cu curenti foarte mari pe impuls.

Daca insa e doar-motor-si-atat, ar functiona ok cu un invertor ieftinache de 1kW, doar pornirea ar fi un pic mai lenta decat la priza, insa din nou, daca invertorul n-are protectiile corecte se poate defecta instant.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un invertor de 1500w ar fi suficent, aspiratorul ia la pornire curent mare si invertorul intra pe protectie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sa pot alimenta de la masina un aspirator portabil cu putere de 800w.

Dar ce maşină deţineţi că dispuneţi de o putere binişor peste 1 KWÎN REGIM CONTINUU (şi colac peste pupăză, cu motorul oprit !) ?!Că doar nu aspiraţi în interior (sper !...) în timp ce conduceţi !

Share this post


Link to post
Share on other sites

:))) . Nu. Stau e loc, promit. Era doar o curiozitate. Daca as avea nevoie si nu am o priza la indemana. Multumesc pt raspunsuri!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lăsând gluma la o parte, ideea esenţială era că pe un autovehiculobişnuit nu aveţi disponibilă o asemenea putere în regim continuu(mă refer la acumulatorul acestuia).Gândiţi-vă puţin, în cazul unei instalaţii electrice de 12 V, astaînseamnă un curent absorbit din baterie de 120-150 A, comparabil cucel al demarorului ! Deci în acest caz (indiferent de puterea invertorului) soluţia lacare v-aţi gândit nu este aplicabilă.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu, demarorul absoarbe binisor peste 300A. Acumulatorul ar putea debita 1kW timp de 20 minute daca tinem cont si de Peukert Law, dar s-ar defecta. Vreo 1-2 minute nu-i vor face rau.

Share this post


Link to post
Share on other sites

300 A în regim permanent (atenţie, m-am referit exclusivla acesta, nu la cel tranzitoriu din momentul pornirii) ?!Exageraţi...Vorbim despre motoarele autovehiculelor uzuale, nu desprecele ale blindatelor !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru autoturisme, la un motor pe benzina demarorul consuma 150-200A; diesel cu 4 cilindri 300-350A; 6-8 clindri: 400-550A. Din cauza compresiei mari, diesel necesita un cuplu sensibil mai mare. Blindatele au de regula motoare cu 8-12 cilindri 1500-2000CP, cu demaror de 600-800A la 24V.

In primul moment al alimentarii, curentul poate fi de 5-10 ori mai mare, functie de cabluri, rezistenta contacte starter, rez.interna si capacitate acumulator.

 

Puterea motorului nu reprezinta obligatoriu si consumul aparatului respectiv; trebuie vazut/masurat care e consumul maxim in conditii de operare normale. Apoi se poate alege usor un invertor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.