Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
florind

tv sunny problema sursa sau ce?

Recommended Posts

Buna ziua domnilor,

Am un tv Sunny 14128NF cu sasiu M28 (vezi schema in atasament).

Am gasit in sursa arse urmatoarele:

-siguranta F801 de 2A

-R801 3.3 ohmi/5W. Pe placa aceasta rezistenta este montata dupa PTC si nu inainte ca in schema.

-Q804. Nu am avut C5586 si am pus BU508AF

Am schimbat din oficiu  Q801 si Q802 cu 2SA1013. Q803 schimbat cu C2383.

Am pornit tv-ul, am reglat tensiunea B+ la 112V conform manual service si totul merge bine. Tensiunile sunt bune, nu se incalzeste nimic.

Am remarcat insa urmatorul aspect:

Daca sta deconectat de la retea (din buton) o perioada mai lunga (cel putin cateva ore) si-l pornesc din buton, intra in standby, dar toate tensiunile din secundar sunt mari (B+ 205V). Dupa aproximativ 2 minute B+ scade la140V. Cam dupa 5 minute tensiunile din secundar sunt aproape normale (B+113V). Daca opresc din buton si repornesc tensiunile sunt bune. Deci povestea de mai sus se intampla doar dupa ce sta mai multa vreme deconectat de la retea. In starea ON toate tensiunile sunt normale si tv-ul functioneaza corect.

Intrebarea este daca e normal sa se intample asa?

Ceea ce ma supara cu adevarat este ca la mine merge, dar la proprietar acasa nu. Cum il porneste din buton (intra in standby) si intr-o secunda se arde siguranta. Am schimbat PTC (am pus si nou si din recuperari). Face la fel. Bobina de demagnetizare are 30 ohmi. Am fost si la el acasa si am masurat tensiunea de retea . La el 240V, la mine 230V. La el se arde siguranta, la mine nu. Omul mai are si alte televizoare care merg cu aceasta tensiune.

Stie cineva ce este gresit?

Multumesc

Cu stima Florin

 

 

tcl_chassis_m28-schema.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

In cazul asta poate mai este ceva defect in bucla de reglaj a U1 sau ceva decalibrat acolo.Ideal ar fi daca ai avea un traf cu tensiune reglabila si asa sa poti proba la diferite tensiuni ale retelei.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca am rezolvat problema. Dupa o verificare amanuntita in primarul sursei nu am gasit nimic defect. Am schimbat totusi condensatorii electrolitici C810 si C811 cu unii de calitate. Acum la pornire din buton intra in standby cu tensiuni in secundar bune respectiv B+ este 113.5V.

Nu se mai duce in balarii la 205V. La comanda ON tv-ul porneste si functioneaza corect, tensiunea B+ 112V.  Celelalte tensiuni din secundar sunt conform schemei.

Nu am transformator asa ca nu pot verifica cum functioneaza la tensiune de retea 240V.

Maine ma duc cu el la proprietar si vad daca merge sau nu.

Daca tot sare siguranta de 2A ma gandesc sa-i pun una de 3,15A, dar nu stiu daca e o idee buna. Sper sa nu fie nevoie.

Multumesc dlui Dan Cod pentru ajutor.

Cu stima Florin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.