Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
mokus

Alimentare umidificator busit

Recommended Posts

Salutare.Am un umidificator cu ultrasunete de 2L,la care la o pornire s a ars ceva la placa de alimentare.Din primele am constatat ca  la tranzistorul(?) 5n60 circuitul imprimat de la piciorul din mijloc era ars,la fel si siguranta de1.5A.Dat pe google seria de pe placa HYS30-35CWHQ,nu gasesc numai informatii in limba chineza.Are cineva idee ca ca tennsuine de iesire poate sa aiba,ma gandeam sa l inlocuiesc de tot?

post-209917-0-76559400-1452764680_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Un bun punct de plecare in aflarea tensiunii secundare, o reprezinta valoarea tensiunii inscrise pe cele doua condensatoare de filtrare. Daca scrie xxuF/16V putem aprecia un 5 V la iesire, daca sunt xxuF/25V, ar putea debita 12V , iar xxuF/35 sau 50V se poate aprecia un 24V.

Ai verificat daca nu apare scrisa tensiunea de iesire sub picatura aceea de rasina epoxi, ce fixeaza firele de iesire ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi circuitul de comanda al optocuplorului,daca e cu TL431 vezi rezistentele aferente ce valoare au (marcaj sau masurare) apoi calculezi tensiunea la care actioneaza.Asa aflii mai exact ce tensiune ar fi trebuit sa scoata.Daca e altfel facuta in secundar,mai greu de scos schema,calculat circuitul,se poate incerca altfel.Inlocuiesti optocuplorul cu un led apoi cu o sursa reglabila cresti tensiunea de la 0 pana se aprinde ledul,tensiunea la care se aprinde e la valoarea ce o avea alimentatorul original.E posibil sa nu functioneze in toate cazurile insa e usor si rapid de verificat.Estimarile dupa voltajul condesatorilor de filtraj sunt prea vagi.

Edited by gabiz_ro

Share this post


Link to post
Share on other sites

multumesc pt raspunsuri.valoarea condensatorului de filtrare este 330u/50v respectiv 470u/25v la iesirea pt ventilator,sub rasina scrie numai out.Cablajul impr.   ars era subtiriat/carbonizat,pe care am refacut cu cositor.Din valoarea condensatoarelor sa inteleg ca n-ar fi mai mare de 24v(eventual 30),deci o sa incerc cu o sursa de 24 reglabila sa l alimentez placa care genereaza ultrasunetele

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.