Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Patefon

Server pentru acasa - Ce distributie sa aleg?

Recommended Posts

Salutare,

 

M-am hotarat sa-mi fac un mic server pentru acasa care sa tina cateva servicii. Pentru asta am disponibil un mic computeras dar sunt in urma rau de tot cu Linux-ul. Mai bine de 10 ani de la ultima butonare. Cum lucrurile au evoluat major de atunci as dori si eu cateva indrumari cu privire la distributia cea mai potrivita si pachetele software aferente serviciilor dorite. Deci:

 

Hardware:

Un Fujitsu cu procesor Inter Core2 Duo la 2.33 GHz cu 2 GB RAM si 2 HDD-uri (320 GB si 1T)

Video: Intel GMA 3100

Retea: Intel 82566DM 10/100/1000

Router: Dlink - DIR615 cu firmware DD-WRT versiune 2.4 SP2

Nameserver dinamic prin serviciul RCS-RDS (chestiunea cu numele_meu.go.ro)

 

Servicii dorite:

1. Server fisiere pentru reteaua locala (2 laptop-uri pe sarmeless si un desktop) - aici in principal se va trafica fisiere multimedia (poze, clipuri video, muzica) si va fi si server de backup automat pentru OutlookExpress (ca sa multumesc si sotia ca altfel nu ma lasa sa instalez harabaia)

2. Server web pentru un site personal (nu cred ca as depasi 50 de pagini simplute si un trafic mai mare de 10 accesari pe luna)

3. Server FTP (aici am de impartit cu familia si prietenii o caruta de poze si filmari si o biblioteca de vreo 4 - 5 GB de carti scanate)

4. Server de Minecraft si Terraria (ca sa multumesc si copilul) cu maxim 10 utilizatori (probabil dupa un upgrade de RAM)

 

Intrebari:

1. Ce distributie sa aleg? Am facut un test de aici: http://www.selectsmart.com/FREE/select.php?client=jalucq si astia imi recomanda Debian sau Slackware. Din cate imi aduc aminte Slackware era pentru masochistii tastaturii. Din clipurile pe Youtube Debian pare mai prietenos. Insa diferentierea cred ca ar trebui facuta de sistemul de management al puterii (abilitatea de a oprii HDD-urile cand stau degeaba si de a puneprocesorul in low power).

2. Sa instalez o interfata grafica sau sa ma orientez cu un shell simplu? Ocazional m-am jucat un CDE pe un AIX si parea OK acu' 10 ani. Acum nu stiu ce resurse mananca (vorbesc de RAM si procesor) ca HDD este destul. Aici trebuie tinut cont ca am avantajul unei licente TeamViewer platita pentru acces de la distanta.

3. Ca server de fisiere pentru Windows a ramas SAMBA la putere? Acum vine separat sau se instaleaza cu OS-ul?

4. Ca server web inteleg ca Apache rules si este must have.

5. Ca server de FTP sunt total pe-afara. Ce recomandati? Ar trebui sa am posibilitatea de a filtra accesul la fisiere pe baza de grupuri de utilizatori.

 

Multumesc frumos! Sunt deschis la orice sugestie.

 

[editare]

 

Ar mai fi o intrebare: Sa creez sau sa nu creez partitie de SWAP? Ma gandesc ca daca OS-ul foloseste SWAP-ul HDD-urile nu se vor opri niciodata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slackware sau archl dacă vrei un server bun.În nici un caz nu recomand maneaua de ubuntu și derivatele din el.La configurări mai tre' să ști și oleacă de CLI (linie de comandă) dar nu e ceva de speriat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ma deranjeaza sa folosesc un editor de text cum "vi" sau sa ma plimb prin structura de directoare a Linux-ului cautand fisiere de configurare (desi, sincer, as prefera un utiliar gen "Midnight Commander"). Problemele mele incep daca sunt nevoit sa compilez si/sau sa alerg dupa nu-stiu-care librarie/dependinta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pana acum e foarte bine. In cutia virtuala Slackware a pornit OK. De maine ma apuc sa-l pun pe masina reala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slack-ul merge si pe un sistem "real" chiar mai bine decat in virtuala. 

Cu sfaturi o sa incerc sa ajut in limita cunostintelor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FYI

 

Am folosit procedura expusa aici: https://www.youtube.com/playlist?list=PLFnRB0VoVErocVr3M95QixiIcvE_pfSmq

 

Pe parcursul insalarii LARathbone recomanda trecerea de la kernelul huge la cel generic si folosirea initrd in LILO. Mai tarziu dupa ce am facut update la sistem la sfarsitul comenzii " slackpkg upgrade-all"  primesc un mesaj cum ca utilitarul vrea sa modifice lilo.conf (probabil a aparut o noua versiune de kernel). Investigand modificarile gasesc ca linkul simbolic vmlinuz a fost realocat kernelului huge. In fisierul de initializare lilo.conf a ramas cu directiva initrd = /boot/initrd.gz asa ca trebuie refacut linkul simbolic pe kernelul generic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vine cam tarziu dar!

 

ClearOS este cam ceea ce cauti, eu il folosesc de mai bine de 10 ani si este gandit pentru ceea ce doresti sa faci, slachware si altele vin goale si trebuie instalate si configurate de la 0, asta vine cu un set de tooluri si maiales o interfata de configurare simpla.

 

www.clearos.com - atentie, doar varianta community e gratis;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inca mai exista FreeBSD-ul in 2016 ? Poate doar sa fi masochist sa folosesti asa ceva, suportul e la pamant in comparatie cu linuxul din cauza raspandirii destul de mici, in rest nu exceleaza la nici un capitol in fata linuxului, nici la viteza, nici la stabilitate, decat la probleme cu anumite softuri speciale care nu au fost portate sau pur si simplu au nevoie de prea multa munca ca sa reusesti sa le compilezi pe el.

Sa nu comparam un linux de desktop cu freebsd, sa comparam versiunile de servere.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Ce distributie sa aleg?
Eu folosesc CentOS - ti-l recomand.
2. Sa instalez o interfata grafica sau sa ma orientez cu un shell simplu?
Fara interfata grafica - acces prin cu ssh (desi pare initial un gest masochist te obijnuiesti repede cu terminalul (instaleaza zsh si oh-my-zsh) - ca client pt. windows poti folosi putty)
3. Ca server de fisiere pentru Windows a ramas SAMBA la putere?
Da - se instaleaza simplu cu yum (package manager-ul din CentOS)
4. Ca server web inteleg ca Apache rules si este must have.
Apache sau ngix.
5. Ca server de FTP sunt total pe-afara. Ce recomandati ...
Nu mai folosesc FTP - dar daca tii neaparat gasesti cu siguranta.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.