Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
giongiu

Alimentare convertizor de frecventa

Recommended Posts

Am de reparat cateva convertizoare de frecventa, dar nu dispun de retea trifazata. Pot alimenta dupa puntea redresoare cu tensiune continuua, sau invertorul monitorizeaza si tensiunea intre faze si defazajul ? 

Convertizoarele sunt SK3403.  http://www.emersonindustrial.com/en-EN/documentcenter/ControlTechniques/PDF/D-CommSK.pdf

Edited by giongiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

De obicei nu există monitorizare înainte de puntea redresoare. Poţi inspecta montajul, astfel se poate constata dacă înainte de redresare se realizeaă vreun fel de monitorizare, dar de obicei firele de la conexiune duc direct in punte, eventual mai traversează un filtru. Daca totul e in regulă poţi alimenta dupa puntea redresoare. Dacă nu e de putere mare (până în 7,5 kW) îl poţi alimenta direct, folosind doar două faze.

Edited by daniel_88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cablajul e multistrat, e greu sa-mi dau seama daca pleaca ceva trasee, de la intrarea trifazata. O sa-i dau vreo 650Vdc, intre doua faze, sa vad ce se intampla. 

Edited by giongiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Protection

Undervoltage, Supply and DC link overvoltage, Phase loss, Drive overload, Instantaneous overcurrent, Short circuit, Ground fault, Drive thermal, Watchdog, Motor thermal

 

Eu as alimenta 2 faze impreuna si a treia separat.E doar o idee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am alimentat intre doua faze, cu cca 600V, obtinuti printr-un dublor simplu de tensiune, doua diode de 3A/1000V si doi conzi de 2,2micro/1200V. A functionat, in sensul ca am putut testa partea de comanda, programand toti parametrii si dand comanda de pornire a motorului, desigur fara motor.  Probabil ca simte lipsa unei faze, dar in sarcina, prin cresterea riplului. Am mai avut candva de reparat, un invertor de sudura trifazat, dar acolo lipsa unei faze era detectata cu doua optocuploare, fiecare alimentat de doua faze diferite. L-am pacalit punand in scurt doua din faze si alimentandu-l monofazat prin traf ridicator.

E de vazut daca convertizorul ar functiona si in sarcina,  folosind o sursa boost, care alimentata la 230V, monofazat, sa scoata 650V, la cativa kw. Convertizorul are PFC pasiv, doua inductante de 1,4mH, puse in paralel. Inductantele sunt facute pe toruri si turnate in rasina. Acum nu stiu daca torul e din ferosiliciu, sau pulberi, dar ar fi de incercat de folosit ca inductanta pentru PFC-ul activ.

Edited by giongiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

La 1,4mH nu e doar filtru de retea? Mai ales daca e pe tor.

PFC-urile pasive din sursele ATX sunt pe miez de ferosiliciu, E+I sau variante.

Un tor nu e ideal in cazul asta, ca n-are pic de intrefier (fata de E+I, care nu poate fi construit fara un minim intrefier) si se satureaza rapid. Mai ales ca in aplicatii cu redresare, curentul instantaneu e f mare (de unde si necesitatea PFC-urilor)!

O micuta componenta continuua neutralizeaza rapid inductanta pe tor. Si pana atunci, genereaza bazait la greu.

Si filtrele (optionale) de pe iesire, tot pe miezuri (tip) E+I se fac!

 

Deci astea SK3403 n-au si borne pt DC Link la fel ca rudele mai puternicem de ex SK4403: https://www.dropbox.com/sh/byavskhlop6f7oa/AABsppUMomMkmVYmCYwyyWRra?dl=0

Daca tot il operezi, pune si poze cu ce-are in el (daca poti). Sa ne bucuram si noi :)

 

O varianta rapida de a vedea daca are monitorizare pt faze e sa-i gasesti optocuploarele si sa vezi daca sunt conectate cumva la faze (daca detectia e la fel ca la celalalt model reparat).

Sa monitorizeze si defazajul ar fi prea complicat de implementat, pt plusul de utilitate adusa: astea nu-s aparate facute pt dorei, care ar putea lega 2 intrari pe o faza. Si in retea, o faza ori e prezenta, ori nu, defazajul nu poare aparea natural.

Oricum, fazele nu se mai protejeaza cu fuzibile, ci cu sigurante automate legate mecanic intre ele, care intrerup toate cele 3 faze, chiar si daca doar 1 are defect.

Aparatul de sudura poate lucra pe santier si chestii, unde firele se mai pot lega gresit sau intrerupe. Dar invertorul e numai pt fabrici, unde asa ceva se poate intampla mult mai greu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai dreptate, inductanta e pentru filtrare, fiind conectata intre punte si electrolitici, doua bucati de 2700micro/400V, inseriati si raciti de un ventilator dedicat. Cateva poze cu partea de forta...

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Pe placa se observa puntea redresoare trifazata, cea mica, http://www.infineon.com/dgdl/Infineon-DDB6U104N16RR-DS-v01_00-en_de.pdf?fileId=db3a30433e4143bd013e55b8a63a205f  si modulul IGBT, ce contine cei 6 tranzistori. Unul din ei a intrat in scurt, dupa care s-au ars rezistentele ce limitau curentul de incarcare a filtrajului. Modulul, cm100tja 24fa, l-am gasit doar pe ebay, vreo 300 dolari. Daca nu gasesc un sh, la pret rezonabil, o sa incerc sa folosesc 6 IGBT.

Comanda IGBT se face cu optocuploare, alimentate dintr-o sursa fliback, traful si mosfetul se vad in poze, integratul de comanda a sursei, UC2844.

Optocuploarele sunt comandate de un bloc separat, unde e obtinut semnalul de comanda, probabil cu microprocesor.

Se pare, blocul de comanda e identic pentru convertizoare de puteri diferite, probabil doar microprocesorul e programat diferit.

Edited by giongiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alimentati intre 2 faze cu un traf ridicator (230/400) din retea monofazata.

De ce e nevoie de 650Vdc? Nu sunt 565Vdc pe DC link?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai dreptate, inductanta e pentru filtrare, fiind conectata intre punte si electrolitici, doua bucati de 2700micro/400V, inseriati si raciti de un ventilator dedicat. Cateva poze cu partea de forta...

Pai stai, ca revenim la 'tu ai dreptate'!

Eu ziceam in ideea ca ar fi inainte de filtraj.

Daca e intre punte si electrolitici, chiar e vorba de PFC-ul activ, pe tor de pulbere sau ferita, ca lucreaza la frecventa mare!

Exact asa e si sursa din PC-ul meu (Tagan, deci isi permit sa faca d-astea): o bobina (+ dioda aferenta) intre punte si electrolitici, fara alti trz separati inafara de cei de putere care alimenteaza trafurile (deh are 2 in paralel)!

Doar cu un TL494! Parca simplu forward (in secundar, una din diode da la masa).

S-o inrudi ce ai tu cu principiul asta.

Era bine daca-i scoteam schema...

 

Unul din ei a intrat in scurt, dupa care s-au ars rezistentele ce limitau curentul de incarcare a filtrajului.

Sigur nu e blocata si comanda sau ceva de genul? Daca nu, ar fi o (poate indirecta) dovada pt principiul de mai sus cu PFC activ: avand rezistentele inseriate, cu tensiunea scazuta, PFC-ul a tras curent ca nebunul. Daca nu cumva a fost un defect la motor (dar pt asta are protectie).

Modulul, cm100tja 24fa, l-am gasit doar pe ebay, vreo 300 dolari. Daca nu gasesc un sh, la pret rezonabil, o sa incerc sa folosesc 6 IGBT.

Da, exact asa gasesti si reparatii facute in varii invertoare de sudura. Parca si em2006 a postat solutia asta (deloc placuta ca manopera).

Se pare, blocul de comanda e identic pentru convertizoare de puteri diferite, probabil doar microprocesorul e programat diferit.

E si de asteptat: costuri mai mici de productie. Se foloseste aceelasi modul peste tot, intrari si iesiri standardizate, se umbla doar la trafurile de curent si la setari. Partea de drivere fiind deja proiectata pt ce-i mai tapeni IGBT din gama. Sau separata. Sau IGBT cu drivere integrate...

Bornele de sus nu sunt pt DC link?

Ms pt explicatii si poze!

 

 

@iop95 - daca are PFC activ (si ar fi cazul sa aiba, la 51A trasi din retea, fara PFC, varfurile generate de filtrare cred ca ar rupe norma reglementarilor pt calitatea energiei), e necesar sa creasca tensiunea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sigur nu are PFC activ, nici nu ar avea cu ce sa-l faca, toate componentele active de putere, sunt in cele doua module. Sunt 6 IGBT in modulul IGBT, adica trei semipunti, respectiv 6 diode in puntea redresoare. Asta mai contine un IGBT si o dioda, pentru comanda rezistentei de franare. Eu ma gandeam sa folosesc inductanta, pentru a construi un PFC activ, care sa permita alimentarea monofazata.Desigur ca la o putere mult mai mica, cativa Kw, mai mult n-ar duce reteaua. Dar ar fi pacat sa folosesti un invertor trifazat de max 20Kw, monofazat, la un sfert de putere.

Probabil o sa incerc pe un model mai mic, SK2402, de 7,5/11Kw, daca reusesc sa-l repar. Are dus modulul IGBT, care contine si puntea redresoare trifazata, dar ce-i mai rau, sunt arse multe SMD-uri in sursa de tensiune flyback.

Pun si ultimele poze de la modelul de 20Kw.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Edited by giongiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dr.L: daca are rezistente de limitare curent incarcare cond din filtraj e clar ca nu are PFC activ.

PFC-ul activ, care e in fapt un boost converter cu intrare pulsatorie la 100/120Hz si care rezolva mare parte din problema armonicilor printr-un factor de putere cat mai aproape de 1 dar mai sunt si alte surse de armonici in afara de etajul redresor.

Oricum, la VFD-uri de peste 4-5kW fara franare cu recuperare nu cred ca se justifica economic un PFC activ. Fiind folosite intr-un mediu industrial, normele sunt altele si oricum se poate face compensare FP la nivel de traf general.

La cele cu recuperare, se poate "integra" functia PFC in redresorul/invertorul full comandat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.