Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
lucian_v

Instalatie electrica fara doze de legatura

Recommended Posts

La multi ani,

 

Doresc sa va intreb daca este o greseala sa fac instalatia electrica a casei fara doze de legatura in pereti. Mai exact, langa tabloul electric voi mai pune un tablou de legaturi, astfel incat cablurile de la umini si de la intrerupatoare vor merge direct acolo toate.

 

La prize, unde am mai mult de o priza pe un circuit am adancit doza si am facut legaturile in ea si apoi am plecat la urmatoarea priza.

 

Avand in vedere ca respect indicatiile din normativ, este vreo problema in afara celei de consum de cablu daca fac asa?

 

Va multumesc

Link to comment
Share on other sites

Nu este absolut nici o problema, unele constructii civile au precizat in proiect tocmai acest aspect, sa nu apara doze de ramificatie in instalatiile electrice. Singurul inconvenient este, dupa cum ati spus si dvs, cel al consumului marit de conductor. De asemenea exista doze de aparat special proiectate pentru asa ceva in sensul ca sunt ceva mai adanci decat dozele clasice tocmai pentru a permite legarea conductoarelor in spatele aparatelor.

 

Nu ati precizat ce fel de aparate veti folosi, cele clasice sau modulare??

Link to comment
Share on other sites

Situatiile in care este necesara inlocuirea unui conductor sunt extrem de rare, daca instalatia este dimensionata si executata in conformitate cu Normativul.

Observ ca in ultimii ani s-a creat un fel de „fetis” legat de aceasta posibilitate, care trebuie „musai” sa existe. As reaminti doua aspecte

1.Si in prezent se fabrica cabluri de tip punte (ca INTENC-ul de pe vremuri, dar cu conductoare din cupru) destinate ingroparii directe in slituri, si se utilizeaza fara nicio problema. In plus, exista si alte cabluri (de exemplu CYKY) care, de asemenea, pot fi instalate in montaj ingropat direct.

2.Normativul nu ne obliga sa avem acces permanent la conductoare sau cabluri. Necesitatea acestui acces este stabilita de proiectant, in functie de conditiile de la fata locului si de cerintele beneficiarului.

In aceste conditii, consider ca o instalatie executata fara doze de ramificatie si fara respectarea conditiei celor maxim 3 coturi la 90 grade intre doua doze nu contravine cu nimic prevederilor Normativului.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines