Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest adifieni

Modificare tensiune iesire generator electric

Recommended Posts

Guest adifieni

Am un generator trifazic 400v 4,4kw la care s-a ars AVR-ul (automatic voltage regulator). Am cumparat altul nou din China tot cu 7 fire la fel ca cel ars. Problema este ca tensiunea de iesire este de 510v in loc de 380v. Pe placa AVR este un potentiometru dar mai putin de 10v nu se modifica tensiunea de iesire. Pe bornele rotorului am tensiunea de 170v. Am incercat sa pun o rezistenta in serie cu bobina rotorului dar tensiunea de ieșire nu se modifica. Am atașat o poza cu schema aproximativa a conectării AVR la bobine.

 Întrebarea mea este dacă se poate modifica cumva tensiune la ieșire și cum.

post-253297-0-26890100-1452110045_thumb.jpg

Edited by adifieni
Link to comment
Share on other sites

Guest adifieni

Are aceeasi serie de identificare?

Posibil sa fie pentru alt model de generator.Sau pentru varianta la 110v.

AVR-ul este turnat in rasina nu-i asa?

 Nu are aceeasi serie. Da AVR este turnat in rasina.

Link to comment
Share on other sites

Tensiunea de iesire e masurata cu ajutorul celor trei prize de pe cele trei infasurari ale generatorului. Ca sa reduci tensiunea, ar trebui ca prizele sa fie mutate mai...sus...spre bornele de iesire. Cum asa ceva nu e posibil, se poate incerca folosirea a trei divizoare rezistive sau capacitive, sau trei transformatoare de mica putere. Pentru inceput, masoara tensiunea intre nul si una din cele trei prize. Sau mai simplu, intre doi din pinii 134, yellow.

Edited by giongiu
Link to comment
Share on other sites

Cautati  AVR exact cum aveti nevoie . Adica cel care l - a avut grupul , si nu " asemanator " .  Sant zeci de modele care nu seamana intre ele , decat fizic ... Nu incercati improvizatii , nu va merge ... parerea mea . Sigur voi fi contrazis ... asteptam rezultatele !

 

P . S . - sper ca masuratoarea de 510 V tensiune iesire e corecta . Ati conectat ceva sarcina ? ... merg 2 becuri de 220V inseriate ... ( sau unul singur , daca are priza de 220 V ) si mai masurati o data . Si luminozitatea e o indicatie ( ajutatoare ... ) !

Edited by gauss
Link to comment
Share on other sites

Probabil cu un multimetru defect , d - le Giongiu ... In alta ordine de idei , daca AVR - ul nu functioneaza corespunzator , pot apare deformari ale tensiunii ... la un multimetru mai ieftior , s - ar putea sa se simta . De aceea am recomandat masurarea cu o sarcina minimala , si controlul vizual al " iluminarii " . Eu am vazut odata ceva " tambre " la un generator , provocate de un AVR " adaptat " . Pana la urma s - a renuntat , ca intre timp s -a ars generatorul ...  AVR - ul n - a reusit sa - si faca treaba in sarcina apropiata de nominala , turatia crestea cu tot sistemul de reglare , in salturi bruste . In fine ... poate aflam mai multe . Nu ca as fi neaparat interesat , e doar o postare de forum ... sant satul pana peste cap de chinezarii de genul ... am vazut destule la o firma unde am lucrat . Patronul a renuntat sa mai primeasca in service asa ceva ...

Edited by gauss
Link to comment
Share on other sites

Cand cineva posteaza pe forum, eu plec de la..prezumtia de nevinovatie a multimetrului. Adica presupun ca tensiunea e masurata corect. N-am nici-un fel de experienta in ce priveste grupuri electrogene si AVR-uri, ma bazez mai mult pe logica si putina experienta ca electronist. Dar nu vad ce-ar putea pierde sa incerce ce-am sugerat...

Link to comment
Share on other sites

Guest adifieni

Tensiunea am masurat-o cu un multimetru normal, nu profesional. In plus generatorul are si el voltmetru pe panou care indica maxim 450v, normal ca acul se duce la maxim.

Generatorul are si 2 prize de 220v, care acum scot tensiunea de aprox 310v, probata in sarcina cu un polizor unghiular. Tensiunea pe priza trifazica nu am putut sa o masor in sarcina deoarece cand conectez motorul electric la generator sare siguranta termica de pe panoul generatorului.

Azi am masurat tensiunile: tensiune pe rotor (FIELD) - 170VCC, tensiune de excitatie (AUX. WINDING) - 120VCA; tensiune pe stator (STATOR WINDING) 24v, 24v, 36v

Link to comment
Share on other sites

Tensiunea de iesire e cu 50% mai mare fate de nominal, acelasi raport dintre 36 si 24. Cele doua valori de 24V par a nu fi ok; ar trebui sa fie 36V.

Incercati sa lasati doar priza care da 36V, eventual daca da eroare, sa o legati la toate cele 3 intrari din AVR. Daca verifica defazajul dintre tensiuni... s-ar putea sa nu porneasca AVR-ul si va trebui in traf mic ridicator 1:1.5 pe fiecare din cele 2 faze cu 24V.

Link to comment
Share on other sites

Cand cineva posteaza pe forum, eu plec de la..prezumtia de nevinovatie a multimetrului. Adica presupun ca tensiunea e masurata corect. N-am nici-un fel de experienta in ce priveste grupuri electrogene si AVR-uri, ma bazez mai mult pe logica si putina experienta ca electronist. Dar nu vad ce-ar putea pierde sa incerce ce-am sugerat...

Nu - i problema ... doar ca am vazut destule postari care s - au incheiat cu concluzia ca s - au efectuat masuratori gresite . Ca bateria , ca ... etc . Probabil si dvs . Eu am furnizat o procedura simplista de a incerca sa se  elimine  aceasta posibilitate . Personal aveam aceasta banuiala . Userul initiator a fost foarte succint in detalii la prima postare . A furnizat mai multe pe parcurs . Mai departe am exprimat o parere privind rezolvarea pe care o vad eu , n - am clamat experienta mea in domeniu . Am expus un caz pe care l - am cunoscut . Solutia mea are aceeasi valoare cu sugestiile dvs . sau ale oricarui user  . Nu vad ce rost au referirile la logica sau experienta . Am senzatia ca v - a deranjat postarea mea . Nu cred ca ar fi trebuit . Din punctul meu de vedere , userul care a solicitat ajutorul poate sa faca ce doreste , e dreptul si proprietatea lui ( grupul ) . Nu m - am exprimat " nu proceda in modul ... " . Am spus ca voi fi contrazis ... si ca astept rezultatele . Adica modul in care se va rezolva problema . Nimic altceva ... as fi fericit sa se rezolve problema fara alt AVR , si sa recunosc ca am gresit . As castiga in schimb cunostiinte in domeniu ...

Daca ar fi nimerit AVR-ul de care avea nevoie, probabil n-ar mai fi postat aici." ... v - am citat , cu voia dvs .

" Am cumparat altul nou din China tot cu 7 fire la fel ca cel ars." ... asta spune userul in prima postare . Nu mi - am inchipuit ca doua lucruri " la fel " pot fi diferite . Sau ca ar fi cumparat ceva diferit in mod intentionat , chiar n - as vedea motivul . Mai ales din China ... Tehnic vorbind . Dar si logic ...Tot pe logica incerc si eu sa ma bazez . Se pare ca nu prea - mi reuseste . Ca atare , ma retrag din topic , nu vreau sa fiu acuzat ca ma pun in calea rezolvarii problemei , in urma sfaturilor primite . Cam atat ...

Edited by gauss
Link to comment
Share on other sites

Guest adifieni

Pentru reducerea tensiunii de iesire a fost foarte simplu. Reducand turatia motorului s-a redus tensiunea de iesire. Problema este alta acum. Daca conectez sarcina de putere ceva mai mare de 3kw tensiunea incepe sa scada, normal trebuia ca motorul sa inceapa sa se tureze pentru a urca tensiunea. Oricum am comentat ce am patit la vanzatorul chinez si a zis ca imi returneaza o parte din bani.

Link to comment
Share on other sites

 Adevarul ca acele AVR-uri sunt foarte fragile mai ales in regimul asta nu stiu cat va tine, se va arde si poate problema se va rezolva de la sine cu altul nou.

 Se pot modifica dar nu merita durerea de cap ,in plus trebuie sa tina la apa si vibratii daca umbli la el nu mai tine la asa ceva.

 generatoarele cu AVR cu condensator sunt foarte simple condensatorul si excitatia formeaza un circuit rezonanat pe frecventa de lucru, 50 sau 60, daca turatia creste sau scade tensiunea la iesire va scadea, bineinteles mai abrupt in jos tinand seama de caracteristica U/F constanta a generatorului sincron, motorul are un sistem independent de cele mai multe ori mecanic de stabilizare a turatiei.

 La cele cu AVR electronic cum sunt astea turatia e controlata de AVR.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines