Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
ilzul

Sursa PC.

Recommended Posts

Buna ziua si un an nou cat mai bun!Unitatea mea PC functioneaza cu o sursa modulara Mushkin de 800W (cine stie cati or fi reali)...Din cand in cand, cand opresc unitatea (shutdown din windows), se inchide si dupa 2-3 secunde porneste din nou - efectiv un fel de restart. 

Tot la fel, odata la ceva timp, cand incerc sa deschid unitatea, apas pe buton, porneste circa 1-2 secunde dupa care se stinge si nu se mai intampla nimic daca apasa pe butonul de power. Problema se remediaza dupa ce opresc sursa de la buton, o las cam 10 secunde pana se descarca condensatorii (presupun...), pornesc sursa si apoi pot porni si unitatea.

 

Sursa am desfacut-o intr-o seara si nu avea nici un condensator umflat - de asemenea nu am un capacimetru sau esr ca sa ii testez.Care ar fi rezolvarea? Schimbarea condensatorilor de filtraj de pe intrare?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sau placa respectiva de baza cu o alta sursa, daca se repeta comportamentul atunci intr-adevar placa de baza are probleme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cel mai probabil problema e din placa de bază, nu din sursă.Pentru început fă-i un Clear CMOS din jumper-ul aflat lângă bateria de BIOS.Cu sursa oprită și deconectată de la rețea, scurtcircuitezi câteva secunde cei doi pini marcați CLR_CMOS și apoi la pornire PC-ul va intra automat în ecranul de BIOS, acolo reglezi iar data și ora și vezi dacă mai face...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Restore to defaults, i-am dat din bios... Dar o sa incerc si clear cmos, nu m-am gandit si la asta. Multumesc! Revin cu detalii...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chestia cu restartul ..poate fi din windows...adică o defectiune a sistemului de operare ...dar, celelalte manifestări duc spre  o defecţuine hardware...

Aţi încercat o reinstalare windows?

Share this post


Link to post
Share on other sites

La pornire tensiunea folosita este cea de 5VSB si tu ai probleme la pornire.

 

Ar trebui sa masori acesta tensiune si eventual sa schimbi cei cativa condensatori de pe ramura de 5VSB.

Acesti condensatori au acumulat cel mai mare timp de functionare si chiar daca arata bine au capacitatea mult diminuata.

 

Ideal ar fi sa incerci cu o alta sursa si sa arunci o privire pe la condensatorii de pe placa de baza.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Placa de baza e un asus sabertooth p67. Nu am la indemana o sursa cu specificatii identice (respectiv, si alimentarea procesorului e pe o mufa cu 8 pini), doar sa cumpar una... Dar asta ar fi la ghici.

 

@elmar, nu am incerc reinstalarea sistemului de operare. Totusi, am imaginea windows-ului stocata si o voi rasturna pe C, din nou.

@digix, o sa incerc sa masor tensiunea de pe 5vsb sa vedem ce spune multimetrul.

 

Edit: Pe 5vsb, multimetrul imi arata 5.12v constant, si 5.15v cu calculatorul oprit.

Edited by ilzul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.