Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
ignaemil

idei in fotovoltaice

Recommended Posts

buna ziua emil va deranjeaza,am 2 panouri fotovoltaice de 245w bucata cu care ancarc 2 acumulatori cu gel de 80a bucata prin controlerul prostar m30 morningstar pe perioda veri a mers perfect merge si acuma dar dupa 4- 5 zile fara soare  ajunge controlerul de la verde la galben si apoi la rosu. am construit un alimentaor la 220v 24v la5/-6w am pus pe el o punte redresoare de 25 de wati si un radiator puternic si din nou a mers.mentionez ca panourile au fost legate in paralel iar acumulatori in serie.adevarul este ca folosesc cam multe benzi de 1/2 metri la 14,4w ma rog asta nu e o problma ,ulterior am mai facut rost de un panou de 245w pus tot an paralel cu cele 2 panouri si automat a crescut ancarcarea cu 20 30 la suta mai mult fata dinainte .bun mai dispun de 3 sig.automate cu protectie la descarcari atmosferice germane. vreau sa im-i spuneti unde este cel mai bine sa le montez pentu a proteja instlatia la traznete accidentale.apoi mai am o antrebare daca pe acelasi controler mai pot monta 2 acumulatori 12v 55a cuplati an serie ca si ceilalti dar astia sant cu acid.mai mentionez ca de la 24v la 12v transferul se face prin un traker in 24v out12v e destul de puternic daca duce consumatori pusi de mine si radiatorul tracherului nu prea se ancalzeste tare.cu stima si multumesc anticipatemil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Protectia la descarcari atmosferice trebuie pusa cat mai aproape de echipamentul pe care vrei sa-l protejezi. Daca sigurantele tale automate cu protectie sunt pentru 220V nu te poti baza prea mult pe ele pentru ca tu lucrezi cu tensiuni mult mai mici.

 

Poti combina acumulatori cu tehnologii diferite daca reusesti sa setezi controlerul astfel incat sa nu depasesti limitele admise de incarcare/descarcare pentru AMBELE tipuri dar asta le poate scurta durata de viata.

 

Chiar daca o sa te superi pe mine trebuie sa-ti atrag atentia ca "ancarc" si "ancalzeste" se scriu corect incarc si incalzeste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Chiar daca o sa te superi pe mine trebuie sa-ti atrag atentia ca "ancarc" si "ancalzeste" se scriu corect incarc si incalzeste."

Prind si eu curaj atunci cand vad ca mai sunt unii ca..mine. O chestie originala, l-am vazut pe "imi" scris de-atatea ori gresit dar in aceeasi forma, adica "i-mi", acum apare "im-i" !

Share this post


Link to post
Share on other sites

buna ziua da i-mi cer scuze pentru greselile ortografice dar asta e totusi multumesc frumos pentru celelalte indicatii.sigurantele sunt de firma obo ,de tipul v 50 b+c atasat c25 b+c de unde am cumparat au spus ca sunt pentru ce am eu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imi pare bine ca nu te-ai suparat, ca altii, cand sunt atentionati pentru diverse greseli de ortografie sau de exprimare.

 

Multumesc colegilor digix si gica 70 pentru faptul ca in afara de suportul tehnic au si preocupari "estetice" si au operat pe viu.

 

@ignaemil Am retinut ca esti pensionat. Cand ai un pic de timp te poti uita la cateva reguli pe care sa le ai in vedere cand redactezi un text.

Linkul este acesta: http://www.cenaclu.inforapart.ro/?rp=orto

 

Va doresc spor la treaba si La multi ani!

Share this post


Link to post
Share on other sites

domnilor va doresc la multi ani si sarbatori fericite tuturor colaboratorilor, membrilor. nu am pentru ce sa ma supar voi incerca pe viitor sa scriu mai atent.  domnule area51am studiat lincul trimis de dumneavoastra dar mai trebuie studiat. dupa 60 de ani este mai greu dar ma voi stradui.multa sanatate si la multi ani.emil

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru urare!

 

Te rog sa nu mai folosesti, in cazul meu, domnule sau dumneavoastra.

Daca esti capabil sa deslusesti o schema electronica, te vei descurca si cu scrierea corecta.

Ortografia nu trebuie sa devina o obsesie, o pedeapsa. Este de ajuns sa fie o preocupare.

Ai terminat cam de mullt scolile, pana la urma iti vei reaminti ce ai invatat, nu e greu.

 

Mult succes!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Si eu am o varsta, si nici nu mai vad am si astigmatism si presbiopie cele mai multe greseli le fac ca nu vad efectiv ce scriu.

 Lipsa vederii e dusmanul numarul 1 al electronicii, am si eu sistem fotovoltaic. dar l,am facut in scop utilitar are puterea adecvata sa mearga consumatorii curenti din casa, al meu are 1,5 kw pe fotovoltaic si 10 kwh capacitate de stocare, nu am nevoie de mai mult, poate unii au.

 fiecare il face dupa cat are nevoie, chiar si in momentul asta sunt pe el de fapt de cand l-am instalat.

 

 Datorita unui incendiu la baterii am trecut pe 120v deoarece e un compromis intre curent si numarul de baterii, la 24 curentul e mare si orice contact prost nesupravegeat e sursa de incendiu, la 120v se autosudeaza si oricum e un curent rezonabil se poate face cu sarme obisnuite de 4.

 

 Ironia e ca incendiul nu a plecat de la bara de 24 ci de la o priza proasta care alimenta un boiler electric pe post de dump load pe 200v dc  8 a max, au fost ceva materiale inflamabile in jur, hartii polistiren extrudat si incendiul a distrus bateriile si electronicele.

 

 Totusi potentialul de incendiu al curentilor mari e bine cunoscut, asa ca am trecut la 120 au si ei neajunsurile lor principalul ca sunt greu de egalizat bateriile in rest merge ok

 am testat diverse propuneri de egalizoare, am si conceput unele, principiall sunt functionale, dar la 10 baterii sunt prea complexe si fragile si nu sunt fiabile ultimul a supravietuit o luna, si nu stii cand se  defecteaza decat dupa ceva timp cand vezi ca nu se mai incarca prea bine.

 

 Bateriile cu gel au nevoie de egalizare cele tubulare de semitractiune nu prea au, am comandat din acestea sa scap de durerile de cap.

 

 Gelul fara egalizare daca tine doi ani tubularele tin si 6.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru info, rari sunt cei care impartasesc din experienta (buna sau rea) proprie. Am aflat ca celulele solare care se folosesc la tensiunea retelei (pentru injectie in retea) ar fi mai ieftine si ma gandesc, stiind de la tine ca e mai bine sa exploatezi bateriile la tensiune mai mare, sa folosesc astfel de tipuri. Sti ceva despre asta? 

Cred ca de fapt aici e problema incompatibilitatilor tensiunilor de retea, baterii si celule solare (nu se poate da un factor comun!).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orice conversie presupune pierderi.Cu cat diferntele de tensiuni sunt mai mari pierderile cresc,prin urmare invertoarele ongrid au tensini de intrare de pe la 90v pana la600-1000v pentru monofazic respectiv trifazic jt.Pe dealta parte bateriile sunt mai problematice la tensiuni mai mari,120v e un compromis, e de 2,5 ori 48 cra mai mare tensiune comerciala pentru sisteme mici offgrid.In ceeace priveste panourile, cele policristaline sunt mai ieftine,dar cele mai avanyajoase sunt cele in film subtire, sunt mai ieftine ca cele policristaline si mai performante ca cele moncristline, doar ca sunt latensiuni mai mari si crenti mici.Pot fi adaptate la un sitem de baterii de tensiune joasa cu o sursa cobritore cu redresare sincrona cum am eu.Merge drstul de bine la 1,5kw laiesire pierderile totale in ea sunt de aprox. 50w,.Folseste la intrare 2 mdmash mosfet stw70n60 si la iesire 2 mosfet irfp4468.Topllgie push pull/redresor sincron.

Edited by cavit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panourile fotovoltaice amorfe sant avantajoase la pret,si produc la lumina slaba pe tinp cetos si Inorat mai bine ca alte tipuri de panouri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Pentru incarcarea unei baterii auto de 60A, si utilizarea unui panou solar de 4,5v la 6amperi (9 celule de 0,5v si 6-7A) ce montaj din cele existente pe forum sau chiar olx se pot folosi sau chiar perfectiona ?.Practic ai putea sa incarci un acumulator Pb  cu un curent de 1A sa zicem si voltaj constant iesire 14,4v, fara sa distrugem electronica sau acumulatorul, care uneori poate sa ,,suga' sI 10-20A ?.Trebuie avut in vedere ca in caz de cer innorat pentru cateva minute curentul pe panou  poate scadea la 0,5A, insa tensiunea la intrare in step-up tot de 4,5v este la mers in gol.Se poate insa perfectiona cu supercapacitori pe intrare, la ramura de 4,5v ?. .Accept cu mare interes si o explicatie de functionare, poate chiar o schema in forma mai rudimentara ,,babeasca", eu fiind doar un amator in electronica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru a putea incarca un acu trebuie ca tensiunea de incarcare sa fie mai mare decat tensiunea sa. Deci ar trebui ca acea sursa a ta de 4,5V sa fie ridicata la cca 17V si asta se poate realiza cu acele convertoare c.c.-c.c.

Super capacitorii, deocamdata, nu pot lua locul acumulatorului. Trebuie inteles ca energia solara este disponibila atat timp cat este soare. Daca se doreste ca ea sa fie in permanenta atunci trebuie pornit de la consumatori, apoi de vazut care este potentialul in zona ta dupa care te gandesti daca merita investitia.

Iata babeste: pentru a incarca acel acumulator iti trebuie 6A la 14V, asta inseamna cca 90W intr-o ora, consum. Pentru incarcare iti trebuie cam 10 ore, deci 90W de inmultit cu 10 fac 900Wh, cantitate de energie necesara a fi produsa de panoul tau solar (si asta cand e soare), retine, fara a avea cuplat vre-un consumator in aceasta perioada.

De la sursa ta poti obtine vreo 25W, asta inseamna ca iti trebuie 2 zile numai pentru incarcare!

Share this post


Link to post
Share on other sites

"De la sursa ta poti obtine vreo 25W, asta inseamna ca iti trebuie 2 zile numai pentru incarcare!"

Asta daca ai soare permanent in cele 2 zile, deci ai nevoie de o saptamana insorita!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.