Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare diferita pentru TDA7294 in punte

no_onne

Recommended Posts

Ai doua transformatoare identice? 

Au iesire dubla?

De ce vrei sa le alimentezi separat?

Eu as propune altceva dar trebuie sa-mi raspunzi mai intii.

transformatoarele sunt identice nu au iesire dubla iar pentru asta folosesc dublator de tensiune la fiecare transformator. Transformatoarele au 22v 4,5A

Mam gandit sa le impreunez trafurile pt a obtine o sursa simetrica. Dar cum dispun de dublatoarele de tensiune gata facute am zis doar le leg la traf si gata. sa nu mai construiesc inca un montaj de redresare

Edited by no_onne

Dublorul de tensiune nu se pretează pentru consumuri relativ mari, așa cum este un amplificator de genul acesta....

În principiu însă, ai putea folosi două trafuri identice pentru a obține o sursă diferențială, deși ieși scump și te complici...mai bine modificai un traf de putere potrivită pentru ce ai nevoie, dacă nu găseai unul să se potrivească tensiunilor dorite...

Atunci sa impreunez trafurile si sa construiesc o singura punte redresare, filtrare pentru amandoua ic-uri ? Sau doua punti redresare filtrare alimentate din cele doua trafuri? Ma voi apropia de puterea maxima a tda-ului cu tensiunile si curentul ce il au transformatoarele?

Cel mai bine : redresezi si filtrezi fiecare tensine de 22Vac , dupa care tensiunile redresate le legi in serie (cam 60Vcc intre + si - ) si obtii o tensiune dubla de +/-30vcc , iar masa(GND) ti-o iei de acolo de unde ai unit intre ele ...e simplu . La punerea in brige nu o sa ai nicio problema ...Cred ca ai prins ideea ...

Totuşi, redresarea separată nu garantează tensiuni identice întotdeauna, cazul în care unui trafo i se întrerupe primarul (siguranţa de reţea), eu aş folosi secundarele înseriate şi o singură punte.

Tot ce e posibil ... Eu asa am procedat o buna perioada de timp si nu am avut probleme legate de simetrizarea tensiunilor , in sensul ca intre ele aveam o diferenta de maxim 500mV (care probabil venea din cauza variatiilor retelei de 220V ) .

LE : De aceea am sugerat sa revina cu masuratori .

Si metoda asta e buna , dar a dvs. e mai sigura . 

Legat de siguranta de retea , daca leaga primarele in paralel , atunci nu va fi nevoie decat de o singura siguranta de retea .

Si daca se arde siguranta termica (integrata in traf)...ce faci?

Cea mai buna metoda este cea sugerata de @ZAL in postul #9.

De asta imi era mie frica , de siguranta termica din interiorul trafului . Marea majoritare a trafurilor care NU provin din amplificatoare de fabrica nu o au . De cele toroidale nu mai zic , rar vezi asa ceva la ele . Oricum aia nu sare nici moarta , se ard mai mult la filtrele de cafea ...

In fine , orienteaza-te catre metoda lui @zal , adica inserierea celor doua infasurari si o singura punte redresoare .

Normal e ca fiecare trafo (sau orice componentă alimentată din reţea) dintr-un aparat să aibă siguranţă dedicată, peste care să fie o siguranţă generală.

Chiar dacă trafo sînt identice, nu garantează nimeni comportamentul în timp identic, poate unul a fost abuzat şi altul a stat în stoc degeaba. Am mai folosit şi eu perechi de trafo cu secundarele înseriate din lipsă de alternative, ptr mine nu aş face asta.