Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect modificare lanterna

gabyh

Recommended Posts

Am o lanterna cu halogen dupa cum arata in foto, Posted Image
Posted Image
 si ma bate gandul s-o  modific folosind fie un led de 1w fie  cel din foto Posted Image
 sau un emitter de la alta lanterna de aluminiu folosind ca TDP unul din radiatoarele din foto Posted Image
Problemele incep insa ca daca vreau sa folosesc acel star din foto nu stiu  mai nimic despre caracteristicile lui deci nu ma pot inca hotara ce fel de driver o sa folosesc. Daca in varianta  halogen acesta era alimentat de un  acumulator de 6v/4Ah halogenul fiind de 6v(nu mai retin cati w), Posted Image
 cu un incarcator separat, in varianta cu led voi folosi fie 1/2 acumulatori din cei din poze
Posted Image
 ...cei gri sunt de la niste telefoane Sony mai vechi si au 1350mAh/7,2v Posted Image pe care ii pot incarca separat in adaptorul lor original, sau  cealalta varianta cu 1/2 acumulatori  facuti de neica "chinezu" made in bazar de 10800mAh/4,2v, Posted Image
 pentru care insa trebuie sa fac un  incarcator, ca in bazar nu am gasit  la modelul 26650. In functie de  ce varianta voi folosi trebuie sa ma gandesc la o varianta de driver. De asemenea astept recomandari si mai ales poate ma ajuta cineva cu identificarea ledului star

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• gabyh

5

• Dxxx

2

• turcu_dan

1

• QQme

1

Top Posters In This Topic

Un led neidentificat... probabil si vechi, probabil sub 100lm/W... De alimentat de la baterii nu merita decat cu driver in comutatie, pentru el ar trebui sa folosesti 2 elementi in serie = 8,4V + driver buck.

Sau renunti la ledul neidentificat si ... treci la COB.

Cu un COB cu indice foarte mic de incarcare poti obtine spre 200lm/W.

Cei 8,4V din 2 elementi li-ion merg lejer sa atace un driver boost, care sa dea 32-40V spre COB.

Un driver boost iti da si curent adevarat constant, independent de tensiunea bateriilor, dar si un randament bun, plus ca el in sine nu prea genereaza multa caldura.

Edited by Dxxx

Dupa cum mai spuneam  nu prea sunt adeptul indicelui de incarcare mic ci folosirea unui TDP cat mai generos si un  emitter stors la maxim ...am o lanterna  xml-t6 si ma bate un gand sa o sacrific incerc o varianta de conpromis ceva care sa  aiba o perioada de functionare la putere maxima cat mai lunga intre incarcari...ledurile le am  din surse  care m-au costat 0 lei

Edited by gabyh

1. Problema opticii vine mult mai tarziu, dupa ce ai rezolvat partea de racire si apoi cea electrica...

2. TDP mare inseamna practic indice de incarcare mic, in ideea ca pui o putere peste cea necesara.

Daca vrei insa sa "storci" maxim posibil, atunci trebuie sa optimizezi drenajul termic la maxim posibil si solutia cea mai buna este DTP - vezi topicul respectiv.

Or fi bune si ledurile gratuite insa uite logica care functioneaza:

- trebuie sa rezolvi oricum o racire buna

- trebuie oricum sa rezolvi alimentarea electrica

- trebuie sa faci adaptarea mecanica

- trebuie sa rezolvi optica

- deci daca te chinuiesti (bani/munca) cu toate astea inseamna ca iti bati joc de munca ta, de timpul si banii investiti, punand led prost/incert/cu randament sau CRI mic...

3. totusi pui problema duratei maxime a bateriilor.

Cum poti face asta alfel decat folosind randamentul maxim posibil?

Cu un COB pus la ...200lm/W ai la acelas flux luminos consumand pe jumatate fata de majoritatea solutiilor (aflate sub 100lm/W).

Deci nu ajungem la indice de incarcare mic?

Singurul contra-argument ar fi financiar. Insa daca vrei 200lm un COB te costa doar 10 lei.

Daca iti permiti 20 lei atunci poti obtine (dupa catalog): 508lm, la randament 202lm/W.

Aici nu este vorba de cum iti place sa abordezi tu disipatia/dimensionarea, este doar logica simpla.

Bun ca si racire cel mai probabil  voi folosi un radiator de socket 775 totund care sa intre in spatiul de sub oglinda lanternei, dar si aici nu as vrea sa am aceeasi greutate ca si  in varianta cu acumulator, alimentare va fi cel mai probabil facuta  cu un driver in varianta tranzistori nu lm3xx, adaptarea mecanica nu cred ca va fi o problema, iar optica  ...aici in functie de cei voi folosi voi avea de ales intre a avea un fascicol  conic cu un diametru mare dar pe o distanta scurta sau invers distanta mai mare. O varianta de cob  ar fi CXA1304/CXB1304 avand in vedere caracteristicile electrice, dar e posibil sa  merg si pe XM-L pe care il am  pe o alta lanterna...oricum cred ca voi incerca mai multe variante din cele  de care dispun

Ledurile de putere si acumulatorii chinezesti nu vor face casa buna niciodata.

Ca sa merite proiectul dvs,  va recomand acumulatori noi Panasonic 18650 minim 3000ma. V-ar trebui cam 2 buc, ceea ce inseamna aprox 100 lei.

As spune ca sunt obligatorii, mai ales ca veti folosi lanterna la putere maxima.

Edited by cristian2009

Faza cu acumulatorii chinezesti ieftini asa e. Am modificat o lanterna cu accu 6V/4Ah si bec punand un led de 10W COB, o sursa cu LM2577T si 6xLiIon 18650-2 grupuri a cate 3 serie adica 12.6V.

http://postimg.org/gallery/3axst3t8y/4609841f/

Indicator stare baterie cu LM3914 (cele 4 leduri) cu Umin reglat la 10V adica 3.3V/element. Radiatorul fiind mare n-a mai incaput acumulatorul original. Mufe de incarcare si de alimentare externa, conectori...Radiatorul ajungea la 65grade, spatiul fiind neventilat. Ulterior m-am "prins" ca o lanterna de firma face toti banii, e mult mai buna, rezistenta la soc, apa, praf si merita investitia.

Alta incercare http://postimg.org/gallery/1qygcskbe/a38d5f65/ piesele fixate intre ele pe un radiator, teste cu un COB de 10W/39V si altul de 6W/19V, toate piesele din recuperari, exceptie LM2577T. Au zburat toate la gunoi...nu meritau sa ocupe spatiu degeaba.

P.S. O carcasa proasta, de fapt un design prost, ieftin cere sa inlocuiesti cam tot...cadranul il inlocuiesti cu sticla sau plexiglas gros, comutatorii la fel, conectorii de incarcare...parerea ,mea e ca nu merita! Cat despre focalizare...tine de noroc. Si materiale. Daca ar trebui sa "urci" ledul cu 1cm in interiorul oglinzii...ce-ai putea folosi? Un cilindru din cupru pe care sa il iei de unde?

Edited by Alexutz

Referitor la ridicarea unui led se poate  scoate miezul radiatorului  de pc  care e din cu masiv cu  cativa mm si rectificat sa corespunda diametrului  din mijlocul oglinzii lanternei. Ideea e ca nu ma apuc sa investesc  alti bani  daca pot spune e lanterna de "criza" doar cei 2 acumulatori chinezesti i-am cumparat din bazar restul il am acasa deci  investitie de maxim 26lei acumulatorii. Radiatorul din proiectele tale seaman cu ce voi folosi si eu. La centrele de colectari fier gasesti tot ce vrei in materie de AL/Cu ...cine cauta gaseste...acum sa ma hotarasc la ce  driver voi folosi.

DIn "fabrica" erau :6V, 4.5Ah cu acid/6V, 25W bulb si rezista maxim 60 minute iar daca as fi schimbat doar acumulatorul cel mult cresteam durata cu inca 1-2 ore

De la asta Posted Image ma bate gandul sa iau ledul

Edited by gabyh