Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa dubla ajutor!


Recommended Posts

  • Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Da, vor fi aproximativ egale daca si rezistentele sint egale. Totusi sa stii ca nici o sursa dubla nu are chiar identice tensiunile pe ramuri, mai depinde si de consumator. Variatii de pina la 0,1V sint normale si nu afecteaza un amplif.

Link to comment
Share on other sites

Guest mister_rf

@zalAi incercat tu acest tip de alimentare pe un amplificator audio de putere?! :rolleyes: ...

Link to comment
Share on other sites

Nu eu, cineva mare amator de TDA2030 pe vremuri care facea tot felul de experiente pe ele si care avea un singur traf cu un secundar simplu. El era convins ca sint dumnezeiesti. Culmea e ca mergea foarte bine. Schema e clasica, era si intr-o carte, nu e inventia mea. :smt003

Link to comment
Share on other sites

Daca curentul e asa de mic (0,7mA ???) poti sa folosesti un modul de oscilator ptr. capul de stergere de casetofoane sau de video (erau unele micute ecranate in tabla), redresezi cu o dioda 1N4148 si un cond. de 220uF/63V si stabilizezi cu o rez. de 3,3 Kohmi si o dioda zener de 24V.

Link to comment
Share on other sites

Ma scuzi Zal, am gresit. Era vorba de 0.7A (700mA). Am gasit o alta solutie. Sursa in comutatie de la 220/24v la 1.46A. Avand in vedere pretul, nu cred ca se mai merita sa ma apuc sa fac eu un convertor. Si totusi, daca ai o schema care m-ar putea ajuta, te rog posteazo.

Link to comment
Share on other sites

Nu am nimic mai simplu, adica usor de facut. Am crezut ca-ti trebuie ptr. masina, dar vad ca e ptr. casa, caz in care foloseste sursa aia de care zici ca oricum iese mai bine si nu-ti mai bati capul.Bafta!

Link to comment
Share on other sites

Diferenta de conductibilitate termica dintre Cu si Fe, plus ca probabil e bobinat in stil ''economic'', daca ar fi avut mai multe spire/volt nu s-ar mai fi incalzit nici daca ar fi stat in priza o luna. Iti dau un exemplu: un traf de cadre de TV cu primar bobinat ptr 250V sta in priza din 1972, seara se inchide un intrerupator si se aprind niste becuri de veghe prin casa, iar temperatura lui nu o depaseste pe cea a mîinii.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Salut, referitor la problema dublarii tensiunii de mai sus:pot cu schema prezentata mai sus sa obtin +/-5Vcc avand in vedere ca alimentez de la un traf de 34.5Vca, 1.8A; si daca da cam care arfi valorile componentelor? Mentionez ca vreau sa alimentez un voltmetru pentru o sursa si am nevoie de aceasta tensiune dubla.Daca stiti si alta solutie va rog sa o postati. Multumesc

Link to comment
Share on other sites

Vrei dublare sau impartire a sursei in + si - ?La ce curenti? E cam mare diferenta de tensiune. De ce nu iei un traf mic de la un alimentator ce se baga in priza, unul care scoate 12V, sau si mai bine cauta unul cu tensiuni reglabile de la care sa folosesti prizele de pe secundar care dau redresat 6 si 12V. Le legi astfel: +12V devine +6V, +6V il legi la masa si 0V devine -6V. Sper sa fi fost destul de clar in exprimare. In gol tensiunile sint mai mari cu citiva volti si se pot si stabiliza, desigur ca depinde de traf.Bafta!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines