Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator Technics SU-A800 sunet ciudat


Recommended Posts

Am acest aparat de citiva ani, functioneaza perfect , inda in vara a aparut un fel de sunt ca si un brum , un feld e ventilator, brrrrrrrr ptr citeva secunde si repornea dupa o vreme , pret de citeva secunde - si cel mai important !!! se manifesta cind era doar in priza , fara sa fie actionat buton Power (bineinteles si dupa pornire aparea din cind in cind , ca un fel de motoras care actioneaza citeva secunde )

Odata cu vrema mai rece a disparut si brrrrumul , aparea doar uneori

Insa ieri , am pornit de la priza pentru a alimenta altceva , si spre surprinderea mea dupa o vreme a aparut un zgomot ca si niste pacaituri gen arc electric dispre statia technics .Mentionez ca nu era actionat butonul  Power! Nu are un ciclu definit, se manisfeat aleatoriu la distante de timp diferite. Am desfacut suruburile de la capac si zgomotul pare ca apare in partea dreapta, unde sunt 4 componente albastre cred ca niste relee, aproape de intrarire audio .

pe schema sunt notate RL 201--RL 204

 

Daca cunoaste cineva aparatul, poate o idee ar fi importanta in actiunea depanarii aparatului.

 

Am schema in pdf dar are 17Mb

pot sa transmit pe mail

 

 

Posted Image

Edited by Dan Morar
Link to comment
  • Replies 18
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ca sa nu caut si sa deschid schema, verifica tu daca butonul de power actioneaza pe intrarea in traf sau este numai un microswitch ce da o comanda la µControler.

 

update: dupa poza se pare ca da numai comanda la µControler...nasol, e mai greu de gasit unde-i problema, oricum trebuie sa fie in bucata de schema ce ramine sub tensiune la power off.

Edited by sesebe
Link to comment

Nu sunt un mare electronist, de accea micile naivitati, voiam doar sa obtin citeva informatii legate de defect, daca cineva s-a confruntat cu asta. Sunetul e in interiorul carcasei. Oricum nu ma ajuta nici ochii, nici maiinile si nici cunostintele sa repar singur apafatul.

Edited by Dan Morar
Link to comment

Trecind pete cinismul si ironia unor raspunuri , doar am incercat sa creionez cum am crezut de bine, defectiunea survenita, nu am sa fac o poezie din asta, si nici nu ma gindesc sa scriu o carte pe tema aceasta. Doar am dorit sa cer parerea unor specialisti, care stau toata ziua intre componentele electronice  si care , poate au avut  experienta de-a lungul vremurilor, sa aiba in fata acest defect .

Multumesc pentru cele citeva sugestii , sunt binevenite.

Link to comment

Pai domnu' ori il duci la un atelie de reparatii ori urmezi sfaturile care ti se dau aici pe forum.

Daca zici ca nu te pricepi, atunci mai bine il duci la un depanator.

Nici eu si nici alti colegi nu pot sa-ti spuna uitindu-se la o poza de rezolutie mica, ce componenta este defecta.

Nu cred ca lumea vrea sa-si bata joc de tine sau de jucaria ta, dar chiar daca vrei sa-l faci cu ajutorul colegilor de pe forum, tot iti trebuie minime cunostinte de electronica si masuratori electrice.

Edited by sesebe
Link to comment

Butonul de Power este doar un microcontact care da comanda la controler. Transformatorul este alimentat tot timpul cat aparatul este in priza. O infasurare a transformatorului alimenteaza partea de comanda, alte infasurari (de putere) sunt conectate prin relee ( la comanda de porire). Aparatul are si un motoras care actioneaza cursorul potentiometrului de volum. E posibil sa se auda ceva in aparat daca se umbla la priza, dar este cam dificil ca cineva care nu cunoaste domeniul sa poata rezolva "misterul".

Link to comment

Nu aveam intetia sa-l depanez singur, ma repet, nu ma ajuta nici ochii, mainile  si nici priceperea (chiar daca am elemtele de baza ale electronicii , e nevoie de multa rutina in domeniu si in ultimii de 25 de ani , am cam facut altceva), voiam doar sa stabilesc care ar fi cauza pe baza experientei celorlalti, poate s-a mai intilnit cineva cu acest fenomen.

Am gasit un aparat  la dezmembrare identic si luam piese de acolo, dar pina nu stiu exact , este de prisos momentan sa achizitionez subansamble.

Multumesc

Link to comment
  • 1 month later...

L-am dus la depanat, a stat 3 zile si la service nu face zgomot..l-a lasat pornit de la on off, a stat cu el oprit de la on/off si nimic

L-am adus acasa si ....la vreo 3 ore a inceput sa faca  la fel, doar din cind in cind, cind (parca atunci  cind porneste centrala termica) dar nu numai ...doar seara si uneori dimineata

L-am dus la socrii mei si surpirza , in 6 ore nu a facut nimic

E ceva de prin casa  sau instalatia electrica din casa sau chiar din  de bloc care-l deranjeaza .

Edited by Dan Morar
Link to comment

Cred ca este o lipitura rece in zona releelor. Diferenta de temperatura si/sau tensiune alimentare poate influenta contactul la respectiva lipitura rece. Trebuie demontata toata placa cu etajul final...sau vazut daca exista acces prin partea de jos a carcasei...desi nu cred...

Link to comment

Inseamna ca defectiunea este numai pe circuitul de prize(tablou la iesire,sigutante,doze)deoarece daca contactul imperfect ar fi inainte de tablou,fenomenul ar trebuii sa se manifeste si la becuri,prin modificarea intensitatii luminoase(adica "fileaza becul"). Interesant este ca in atata timp nu s-a produs intreruperea totala.Contactul imperfect(ca Si suprasarcina),intr-adevar este mai periculos decat scurtcircuitul,putand sa produca incendii. In ordine,la un circuit/consumator eu as vedea:1-intreruperea2-contactul imperfect3-regimul normal de lucru4-suprasarcina5-scurtcircuitul cele mai periculoase situatii mi se par punctele 2 si 4.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines