Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

letcon cu pitici


MifTy

Recommended Posts

am de ceva vreme un letcon la 220v care... se poartă dubios.presupun că toată lumea a avut de-a face cu defecte gen "se încălzeşte rezistenţa, se încălzeşte vârful, dar e totuşi rece şi nu poţi face nici un fel de lipituri, că nu poate topi decât sacâz, nu şi fludor!"

 

ei... la mine e niţel aiurea: vârful de lipire se încălzeşte pe o latură, pe cealaltă e rece!am schimbat vârful, am schimbat rezistenţa, aceeaşi treabă...s-a mai întâlnit cineva cu asemenea "minune" ???mai ales că nu pot nici să spun că e defect, pentru că la cât de "complex" e face parte din categoria "ori nu merge deloc, ori merge bine" :d

Link to comment
  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

E posibil asta doar dacă rezistenţa face contact pe undeva cu masa metalică a  letconului...

Eu nu prea am văzut astfel de letcon ...rezistenţele sunt foarte bine izolate ...tocmai ca să nu curenteze utilizatorul!

Dar, cine ştie? ...poate s-a făcut o greseală la montarea noii rezistenţe?

Link to comment

arată exact ca ăla din imagine, are 30 de W, şi producătorul e... un tip foarte modest, că nu-şi dă numele, de pe undeva, din "Ceaina"! :)

 

dacă nu ar fi fost prima oară când am de-a face cu aşa "defect", aş fi ridicat din umeri, şi aş fi cumpărat altul.
oricum am nevoie de unul, pentru că uneori nu am nici un chef să stau cu pistolul de lipit în mână... şi un letcon funcţional în plus nu strică! :)

 

Posted Image

Eu cred ca intra doar faza in el, nulul e intrerupt. De aia se incalzeste doar pe jumatate.. :))

 

da, cum să nu! :rade:

Link to comment

Păi nu prea înțeleg atunci ce ,,față,, a vârfului e rece și ce ,,față,, e caldă, dacă vârful e conic....

Eu credeam că e vorba de un letcon cu vârf tip ,,daltă,, cu fețe plane...ca ăsta https://www.google.ro/search?q=letcon+electric+150w&client=opera&hs=Zo7&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQs5XCkrbJAhXCwA4KHVXSA0gQ7AkIKw&biw=1366&bih=659#imgrc=L3xOU--vWkLVwM%3A

Link to comment

... nu ştiu cum să explic mai bine fără să desenez: vârful se încălzeşte, dar se încălzeşte jumătatea din dreapta, aia din stânga e rece!

sau invers, cum vreţi s-o luaţi!

 

dacă se încingea jumătatea de lângă rezistenţa letconului şi vârful rămânea rece, mai înţelegeam, că mi s-a mai întâmplat, dar aşa, pe lungime, e prima oară!

 

uite aici: jumatea roşie se încinge, cea albă e rece!

Posted Image

Link to comment

a doua! :))))pe partea aia "rece" topeşte decapantul, ba chiar cu fumărău de zici că e locomotivă cu aburi, dar fludorul ba... când îl folosesc trebuie să-l răsucesc cu binişorul până nimeresc "partea încinsă"! :)mai nasol e că partea încinsă pare a se răci rapid dacă dă peste prea mult fludor... e şi motivul pentru care nu-l folosesc deloc, şi-l ţin "de ciudăţenie": cu ăsta fac garantat lipituri "reci" din prima! :d

 

 

io v-am mai spus că se petrec sf-uri la mine... dar asta e cireaşa de pe tort! :rade:am zis că termin balamucul dacă schimb rezistenţa de încălzire: cum a mai spus cineva mai sus, poate era murdar pe partea aia, ceva, dar se comportă la fel!şi la fel se comporta şi imediat după ce l-am luat, nou... acum cam 6 ani!a trebuit să rămân la pistolul de lipit! :nerv

Link to comment

Exprimarea este vaga pentru ca nu avem un termen de referinta in privinta incalzirii.

Sunt doua situatii fiecare cu propria explicatie:

1. Partea "rece" de fapt nu topeste cositorul si poate fi din cauza existentei unui strat de oxid rau conducator de caldura pe varf sau sub stratul acela alb. Unele varfuri sunt "vopsite" cu un aliaj pe care nu adera cositorul si se poate manifesta la fel.

2. Varful este facut din doi semicilindri, unul de cupru si unul de fier peste care se toarna aliajul exterior ("vopseaua").

Cautati conductor monofilar de 10mm^2 cupru si folositi-l ca varf.

PS: la tensiune de retea scazuta apar destule ciudatenii la letcon.

Edited by The Stressmaker
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines