Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!


Recommended Posts

Vreu sa stiu tot ce imi trebuie sa stiu ca sa fac un transformator (formule,smecherii,componente). :wink:

 

BLK EDIT: Un subiect foarte bun, pentru cine vrea sa stie cum, de ce, cand, unde si pana cand se "construieste" un transformator.

 

Va rog intrebati aici tot ce aveti de intrebat despre transformatoare.

 

Va multumesc,

Alex (BLK)

Link to comment

Daca e vorba de un transformator de retea (coboritor sau ridicator), iata citeva chestii simple care te vor ajuta sa-l faci (valabile doar pt.50Hz!!!, cu miez din fier/siliciu):1. Calculeaza sectiunea miezului (sectiunea pachetului de tole) dupa formula __ S=1.2/Punde:S=sectiunea miezului in cm.patratiP= puterea in watt2.Numarul de spire/volt se calculeaza cu formula: N= 50/Sunde N=nr. de spire/volt, S=sectiunea(cmp)Exemplu: pentru un transformator cu S=12cmp (100W) primar =~220V/50Hz secundar= ~12V/50HzN= 50/12= 4,17Nr.spire in primar= 4.17 X 220 = 917Nr. spire in secundar=4.17 x 12= 50 Sectiunea miezului, pentru un pachet de tole de tip "E" se considera ca fiind produsul dintre grosimea pachetului(strins in menghina) si latimea elementului orizontal central al "E"-ului, deci partea care intra in carcasa bobinajului; daca ai observat, este aria gaurii interioare a carcasei transformatorului.Pentru un transformator toroidal se considera aria unei sectiuni transversale prin tor.3. Diametrul conductoarelor se stabileste in functie de intensitatea curentului care trece prin ele (normal,nu? :) ). Le gasesti in tabele, dar in general, pentru un conductor de cupru, densitatea de curent acceptata este de 2-2,5A/mmp. Curentii pot fi bine aproximati prin legea lui ohm, cu toate ca este vorba de curent alternativ.Carcasa o poti face din textolit, fibra de sticla(circuit imprimat) sau chiar carton electrotehnic (prespan). Pentru bobinaj du-te si fura "patentul" de la un atelier,sau foloseste-ti imaginatia, mi-e greu si nici nu am timp sa-ti descriu "scula". Te sfatuiesc sa izolezi straturile de sirma intre ele cu scotch subtire sau hirtie subtire impregnata in ulei de in sau ulei de transformator.Te mai sfatuiesc sa-ti bagi...picioarele si sa-ti comanzi traful la un atelier de bobinaj in afara cazului in care vrei sa faci productie de serie.Pentru nelamuriri lasa-mi mesaj pe forumBafta si nu injura prea tare cind ai sa te chinui :twisted:

Link to comment
Guest RazvanP

Fumil are mare dreptate cand spune sa-ti comanzi unul la vre-un atelier. Eu personal am facut multe trafo, vreo 5 toroidale (eram in liceu si nu aveam multe griji). Crede-ma ca iti trebuie 2 zile ca sa fie lucrat ingrijit. Daca totusi te hotarasti sa-ti construiesti singur, iti recomand miezurile toroidale de la trafo de curent folosite in retele de ca, pe care le desfaci si pui tu ce vrei. Tine cont insa ca in aceasta situatie, randamentul ajunge pana la 0.93 si acest lucru te ajuta cand alegi numarul de spire pe volt. Cauta formule care contin si acest parametru. Pentru tor, inainte de primar, acopera muchiile (4 muchii) cu niste inele dure/tari, ca altfel presiunea (de strangere) acolo va determina strapungerea emailului pe muchie si face poc si dupa atata munca vei plange; eu am mai si plans... Pentru bobinare iti faci o suveica de cca 15 cm lungime si 3-4 cm latime in functie de firul din secundar (ca sa nu-ti faci 2-una pentru secundar si alta pentru primar). Pregateste o hartie si creion pentru a numara, ca altfel pierzi sirul spirelor, la cat de incet merge bobinarea manuala.Mai recent, imi comand transformatoarele la firma Petra din Iasi, tel 0232 221281. Il poti avea in 2 zile, in orice configuratie.

Link to comment
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Guest lucpes

Sursele in comutatie sunt bune... problema majora este ca de fapt avem un alt amplificator ca shi sursa, de putere mai mare sau egala cu cea a carui trebuie sa-l alimentam. Ca si cost, la aceeasi putere, iesi la fel ca o sursa clasica sau chiar mai scump...Si mai au shi tendinta sa faca plof cand ti-e lumea mai draga :DTrafuri/rectficare/condensatori se folosesc din 2 motive:- oricine stie sa le faca :)- daca personajul Y ar avea de ales in magazin intre 2 amplifuri identice, din care unul are 10KG si celalalt doar 5 (sursa in comutatie) l-ar lua pe cel de 10... :d

Link to comment
Guest Ford_V6

Am un toroidal care scoate 2*32 V cum il fac sa scoata mai mult. Nu am nici cea mai mica experienta cu toroidalele. Este ca la cele normale ?? Mai aduag pur si simplu spire pe sec. ??

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines